Recept
Det är väldigt enkelt att göra en egen lättarbetad pizzadeg, allt som behövs är lite planering och några få ingredienser.
Med hjälp av ett stekbord i gjutjärn skapar du snabbt & enkelt den ultimata gourmet-pizzan hemma på spisen eller på grillen. Gjutjärnets yta och värmen ger pizzan perfekt botten.
Med hjälp av ett stekbord i gjutjärn och en smasher skapar du snabbt & enkelt den ultimata Smashed-burgaren hemma på spisen eller på grillen.
Syrénsirapen är perfekt till drinkar och cocktails eller att ringla över vanlijglass. Vackert lila och ljuvligt god.
No-bake chokladkaka som kan bakas utan ugn eller spis. Perfekt året runt eller som del av gotterna till jul. Den galet goda korven finns i mängder av varianter och kallas Salame di Cioccolata i Italien.
Snabbaste efterrätten du kan göra hemma. Allt du behöver göra är mixa! Kokos och ananas i perfekt kombo. Om det är en glass eller sorbet är frågan...
En smakupplevelse av citron och lime för alla er som gillar extra syrlighet i sorbeten.
Väldigt enkel och fräsch glassrecept för sensommarens varmare dagar.
Lemon Curd och maräng är en fantastisk kombination. I glass är den om möjligt ännu bättre.
En enkel grundrecept för glass, välj valfri smak och blanda ner det i blandningen innan du ställer den i frysen.
Laga en fantastisk vegetarisk middag - testa fyllda Portobello.
Hummersoppa med knapriga små vitlöksbröd. En perfekt förrätt för 4-6 personer.
Posset är en brittisk dessert som påminner om pannacotta, Coulis är en sås på bär. Bästa kombon!
Lamm och persilja i bästa kombination.
Chokladbollen, även känd som kokosboll, är en enkel och god bakelse att baka och äta tillsammans med familj och vänner. Med mjölkfritt margarin blir dessa enkelt veganska!
Gimbap är vanligt gatumat i Sydkorea. Ingredienserna kan variera lite, men sushi ris och inlagda grönsaker brukar alltid finnas i en klassisk gimbap.
Klassiska crêpes som kan paras ihop med det mesta och bästa. Testa receptet och tillägg din favorit sylt, nutella, bär och marmelad.
Tuna tataki är en japansk rätt som vanligtvis görs med färsk tonfisk, en läcker och hälsosam rätt som nu har blivit populär över hela världen.
Otroligt enkel och smakrik stekt gåslever med kycklingbuljong. Gåslever är rik i A, D och K vitaminer och järn. Ett hälsosamt alternativ till förrätt.
Getostsallad är en utsökt och läcker sallad som är enkel att tillaga. Den är perfekt för alla som älskar getost och vill ha en fräsch och hälsosam sallad som kan ätas som huvudrätt eller sidorätt. Här har du ett recept på en getostsallad med Riesling-vinäger i dressingen.
En enkel gåslever toast som förrätt till alla tillfällen. Gåsleverns historia tar oss tillbaka i tiden 4 500år då man i Egypten upptäckte den speciella smaken av levern. Under romarrikets utvidgning spreds delikatessen till Frankrike som än idag anses vara ank- och gåsleverns centrum. Gåslevern innehåller rikligt med A, D, K vitaminer samt järn och koppar och är väldigt nyttigt.
Gör baguette själv hemma som en äkta bagare. Med bara få ingredienser får du bröd till allt från frukost till ost och vin kvällar.
Fruktsallad är inte bara läcker och färgglad, den är också rik på näringsämnen och antioxidanter som främjar en hälsosam livsstil. Här har du ett recept på en fruktsallad som är smaksatt med bla. honungsvinäger från Gardeny.
Dessa mandelbaserade macarons kommer vara perfekt för varma sommardagar. De traditionella macarons har en lång historia och är lokala specialiteter i städer i Frankrike.
Pasta är enkelt att laga och kan vara en del av en läcker och hälsosam måltid. Här har du ett recept på en vegetarisk pasta med Portvinsvinäger som ger pastan en unik smak.
De smöriga och goda croissanterna har fått sin ursprung i Österrike och har senare blivit känt i Frankrike då de uppfann nya sättet att göra våra dagens croissanter pösiga med smördeg.
Jordgubbar med en spännande twist. Merlot-vinägern ger jordgubbarna en speciell smak, våga smaka!
Lättare än så blir det inte! Denna snabba klassiska franska efterrätten är klar på bara 60 minuter. Krämiga mörka chokladtårtan toppad med vispgrädde är perfekt för fika stunder med vänner.
Detta lätta och snabba franska delikatessen passar till varje tillfälle. Gratinerade sniglar är perfekta till förrätt med ett glas vitt. Sniglar (escargot på franska) är väl gillade i Frankriket och varje år firar de National escargot day den 24 Maj.
Ratatouille är en traditionell fransk grönsaksröra som härstammar från Nice, Frankrike. Namnet ratatouille kommer från franska språket och betyder något som är sönderdelat och hoprört. Rätten tillagas ofta med tomater, paprika, zucchini, aubergine och lök. Grytan serveras ofta som tillbehör till andra rätter.
Nudlarna är smaksatta med hoisinsås, en sötstark sojabönssås som innehåller bland annat chili och sesamolja.
Koreansk maträtt med tunna skivor av marinerat mört nötkött som får en speciell smak tack vare den koreanska chilipastan gochujang.
En sprudlande frisk och fräsch drink med syra från både rosenkvitten och hallon istället för lime eller citron.
Hotteok är en koreansk pannkaka som antingen kan ätas som en efterrätt eller med en mer matig fyllning. I det här receptet har vi använt en matig fyllningen som är gjord på ost.
Baka rullrån, våffelstrutar, gorån eller krumkakor. Forma rullar eller strutar om du vill. Gå ett steg längre och fyll rullarna med kräm och doppa ändarna i smält choklad. Rån är en klassisk kaka som fått nytt liv på senare tid.
Det går åt mycket kristyr eller glasyr till pepparkaksbaket så gör en ordentlig sats med en gång.
Ganach eller chokladtryffel-fyllning. Ett bra grundrecept För ca 30 praliner.
Dekorera med perfekt kristyr som inte rinner. Tricket är att vispa den riktigt hårt.
En Margarita med lite nya smaker och värmande cayenne, perfekt för hösten och vintern.
Den ultimata höstdrinken med toner av äpple, apelsin och kanel. Bättre blir det inte. Lite pyssel är det med att få sirapen färdig men den räcker till ett gäng drinkar och vill du göra massor av drinkar gör du dubbel sats av sirapen redan från början. Bäst blir det med "grumlig" äppeljuice.
Pumpapaj toppad med sockrade tranbär, blad och rostade pumpafrön eller mandelflagor. Receptet ger 12 stycken småpajer eller en stor.
Kanelbullekakan är en mjuk kaka som smakar kanelbulle men går mycket snabbare att baka. Perfekt när du är sugen på bullar men inte hinner vänta på jäsning och annat. En riktig favoritkaka!
Kronärtskocka i olja är riktig en favorit. Bra att ha till hands när du får oväntat besök, i en vardagspasta eller när något behöver en liten extra kick fylld med vitlök, lager, timjan och lite vin.
Picklade grönsaker i burk, en brittisk delikatess och ett smart sätt att bevara grönsaker och ge dem härlig karaktär med både sälta och syra. Dessutom enkelt och billig, så varför inte testa?
Cornichoner - inlagda små gurkor på franskt manér. Välj riktigt små gurkor. Franska om du har men vanliga västeråsgurkor i litet format funkar bra.
Supergoda gammaldags smörgåsgurkor i skivor. Så goda att ha på i burkar att ta fram under hösten och vintern.
Bevara sommaren tomater eller gör dem vilken tid på året som helst bara för att de är så underbart goda. Superenkelt och lika gott!
En klassisk cocktail. I grund och botten en Tom Collins toppad med bubbel. Den sägs vara skapad av Harry MacElhone 1915.
Ostron avnjuts vanligtvis råa men även grillade över öppen eld (gärna vid havet) är en läckerhet som dessutom ofta gillas av dem som vanligen inte är ostronälskare.
En härligt frisk och svalkande sommardrink med fläderblomsaft, citron och mynta.
Ett spännande och lite nytt sätt att tillreda grillad halloumi. Sötman från persikorna i kombination med den salta osten är perfekt och myntan är pricken över i.
Hur du får din billiga balsamvinäger att smaka som den finaste Aceto Balsamico Tradizionale DOP utan att vänta i 30 år.
En enkel, snabb och god sås med mycket smak som passar till kött, kyckling och svamp.
En svensk klassiker som med fördel kan serveras med röd lök och cottage cheese.
Saftig och smakrik paj som lätt kan varieras efter smak och tycke, lätt att förbereda och snabbt slänga ihop.
En riktig klassiker som passar både som mellis och tills kvällsfikat. Du kan använda en stekpanna, ett våffeljärn eller en hederlig smörgåsgrill.
Nyttiga raw foodbollar för lakritsälskaren! De här enkla bollarna fyllda med lakrits, fänkål och dadlar rullar du snabbt ihop till fredagsmyset.
Bjud på laxrullar med wasabi på brunchen en twist på den vanliga rökta laxen som brukar bjudas på !
Superenkla chokladbollar som görs på klassiskt vis med en karamellig touch. Dekorera dem med pärlsocker eller med kokos, du väljer själv, smaskigt blir det i alla fall!
De här godingarna passar som mellanmål en eftermiddag, som en nyttigare efterrätt eller varför inte som en del av picknickkorgen? De är lätta att slänga ihop och att ta med sig.
De här chokladbollarna med dadlar och popcorn är riktigt enkla att rulla ihop, perfekta för fredagsmyset eller att ta med ut i parken.
De här chokladbollarna passar även fint som utgångspunkt om du vill skapa chokladbollar med nya smaker. Testa med att tillsätta rivet skal av lime, citron eller apelsin. Blanda ned frystorkad frukt, matcha eller fruktpulver.
Glutenfria muffins med hallonfrosting. Ett enkelt och snabbt recept med riktigt god frosting med hallon.
En superenkel sushi som går snabbt att fixa ihop! Räkor och avokado toppar sushin som gärna serveras med wasabi och gari.
En riktigt smaskig tårta med marsipan, grädde och hallonsylt. En klassiker som alla gillar!
Tårtbottanr blir absolut godast om du bakar dem själv. Det här är det enklaste och bästa receptet.
Dinkelsallad med sötsur Merlot, en härlig sallad på egen hand eller tillsammans med grillat, kyckning eller lax. Räcker till 4 personer som huvudrätt eller till 8 som förrätt.
Glittrig lite höstlig Drink perfekt till Halloween. Innehåller allt som krävs av en höstdrink. Äpple, kanel, tranbär och glitter. Det går fint att skippa alkoholen. Vill man ha kanelsmak utan sprit tillsätts istället lite mald kanel eller kanelsirap.
Superenkel oströra eller ostdipp med parmesanost och kryddor. Gott till bröd, grönsaker och en hel massa annat.
Det låter som en konstig kombo. Apelsin och oliv men det är fantastiskt gott. Oväntat gott!
Enkel och läcker rätt med potatis, pumpa och spännande kryddning.
Smakrika knyten av morotsnudlar eller rivna morötter med mynta raita.
Äppelrospaj med mandelfyllning och fantastiskt söta rosor av äppelbitar. En romantiskt söt paj.
Varm äppelcider eller äppeljuice med pumpakryddning. Värmade gott när det är kyligt ute. Perfekt till halloween eller höstmys.
Mjuk, len och kryddig latte med pumpakryddning. Härlig höstmys-smak. Perfekt efter höstpromenaden eller till Halloween. Pumpalatte eller pumpkin spice latte är det bästa höstkaffet.
Härligt höstkryddad dryck men pumpkinspice eller pumpakrydda. Perfekt till en Halloween-Latte eller varm äppeljuice.
Att baka bröd ute är enkelt. Pinnbröden får härlig grillsmak och är goda att äta direkt från pinnen.
Smaksatta pinnbröd. Pizzasaken är toppen i pinnbröd. Det här är nästan som napolitansk pizza. Grillad över öppen eld.
Fluffigt vitt bröd med massor av vallmofrön. Det här är ett riktigt favoritbröd som alltid blir vansinnigt gott.
Laga en vegetarisk variant av pulled pork med den spännande frukten jackfruit. Rätten kallas även fooled pork eller pulled jackfruit
Den här degen jäser inte ut så att mönstret från mönsterkavel eller kak-stämplar förstörs när kakorna gräddas.
Ett bröd som smakar fantastiskt och går att göra snabbt eftersom det inte behöver jäsa. Mörkt, saftigt och med nyttiga frön. Passar året runt men är speciellt bra till svenska smörgåsbord till jul, påsk & midsommar. Men det är precis lika bra till frukost med smakrik lagrad ost deller en härlig korv.
Härlig kryddig äppeldryck som är enkel att koka. Förvaras i kylen eller konservera den för längre hållbarhet.
De sötaste små rosor. Enklare än man tror att göra och en dessert som gör succé! Receptet ger ca 6 rosor.
Härligt vår-grön pastarätt där allt lagas i en och samma gryta. Snabbt och väldigt gott. Använd riktigt bra pasta för bästa resultat.
Confiterade anklår har du kanske hört talas om men hur är det med confiterad sparris?
Gör egen färg till chokladpraliner, ett grundrecept på egen färg med pulver till choklad.
En härligt kryddig chutney att plocka fram till middagar och luncher eller att ge bort som en fin present.
En krispig sallad med grapefruktdressing. Syran i grapefrukt och citron skyddar att äpple från att bli brunt. Därför klarar salladen att stå framme ett bra tag utan att bli ful.
Nästan nyttiga brownies med massor av chokladsmak, lite salt toppade med chokladkola och nötter med tillsats av japansk vit miso som höjer smaken till skyarna!
Söt och syrlig, kladdigt god med vackert röda hallon.Kakan kan även bakas med andra bär eller fruktbitar.
Svalkande hetta! Superenkel glass som går fint att göra även utan glassmaskin.
En finskuren sallad på mellanöstern-vis med tomat, rödlök och granatäpple.
En underbar drink som kan göras med champagne, cava eller läsk. Den alkoholfria varianten är en favorit hos mina barn!
Crostini med blommigt salt med eller utan löjrom, rödlök och creme fraiche.
Inte lika kostsamt som gåslever men med lyxigt guld på toppen.
Små plastbägare är perfekta till fingermat. Full dem med sushiröra med härlig smak.
Så oemotståndligt söta och goda. Minimala prinesstårtor avslutar minglet.
De här är ett enkelt sått att göra gott sushiris på. Förhållandevis snabbt och riktigt gott.
Underbart god sås med soja att doppa vårrullar i eller hälla över grönsaker, kött och sallader.
En udda sås som du kommer att älska. Med ingredienser från alla väderstreck och ett annorlunda tillagningssätt. Men underbart god. Testa och du är fast. Sås med tamarisoja, rårisvinäger tahini och urfa biber. Kan det bli bättre?
Jag är inte jätteförtjust i färdiga tacomixer. Gör en egen variant så vet du vad som finns i den.
Ramslök gifter sig fint med feta ingredienser. Testa att göra en enkel ramslöksmajonäs på torkad ramslök.
Ramslöksalt går att köpa färdigt men är också enkelt att göra själv, det runt på torkad ramslök och salt.
Vackra påskägg i fina färger gör du enkelt av färgade melts eller choklad. Lite större ägg som kan fyllas med en överraskning!
Superenkelt påskpyssel som smakar fantastisk! Gör inte äggen för stora. En munsbit räcker gott.
Nästan psykedeliska men superenkel att göra när tiden är knapp innan påsk.
En riktigt fräsch coleslaw med asiatiska smaker och utan varken majonäs eller créme fraîche.
Sumak smaksätter och ger fin färg till den här superenkla men jättegoda kalla såsen eller dippen.
Oväntat god kombo av gröna pistagenötter, rosalila lavendel och härligt mustig varm choklad. Mitt i prick!
Alkoholfri och barnvänlig variant av Glühwein. Varm saft är härligt värmande för frusna skidåkare, pulkafarare och skridskoprinsessor.
Choklad i kombination med havssalt finns i chokladkakor. Testa en varm drickchoklad med lite salt. Gott, mindre sött och lite mer vuxet än vanlig chokladdryck.
Bombardino hittar du på de flesta italienska skidorter värda namnet. Superhet i dubbel bemärkelse. Varm, trendig och med högt alkoholinnehåll. Testa den om du inte gjort det innan.
Vintoddy, Glühwein, Mulled wine eller vin chaud. Kärt barn har många namn.
Varmt & kallt i bästa kombination för vuxna skidåkare. Lika god som en varm-kall vinterdrink. Receptet är för en kopp varm milkshake för vuxna.
Mörk fransk chokladkaka. Superenkel att göra och sprängfylld med chokladsmak.
Riset ska inte bli för mjukt, riskornen ska kunna urskiljas men heller inte bli för hårt. Riset ska vara kladdigt, annars kan du inte forma det. Till detta behövs ett kortkornigt ris av japansk typ.
En riktig julkaka med färska och torkade tranbär, vit choklad och vackert julig vit glasyr är perfekt juldessert eller julkaka.
Särskilt på vintern är det inget bättre än en stor skål med krämig pumpasoppa. Det här receptet är löjligt enkelt och kan göras med mycket lite fett om du väljer att använda mjölk istället för grädde. Den tar 5-20 minuter att göra och räcker till 4-6 portioner.
Enklast tänkbara pastarätt, fantastiskt god tillredd på solmogna tomater, vitlök och färsk basilika.
Kanske ska vi kalla det hallongrädde eller bärgrädde. Det är nämligen just vad det är. Inget gelatin eller annat. Bara bär och grädde. Den som vill tillsätter en smula socker, Den blir ju så klart inte tillräckligt stabil för att göra en moussetårta av men som enklare fyllning eller att bara äta funkar den fint.
Lite kompakta och saftiga bottnar perfekta till goda tårtor med härliga fyllningar. Jag delar ibland smeten i 2 delar och gräddar i en liten springform 12cm i diameter. Då får man 2st små men höga tårtor. Även om jag gör en tårta tar jag gärna en lite mindre form och får en högre tårta.
Strozzapreti betyder präststrypare. Tillsammans med röd endive, grädde och ansjovis blir den en fantastisk måltid trots sitt elaka namn. Recept för 4 personer.
Parmesansmakande potatismos med vitlöks och tryffeldoft. Lyxigt mos till vardag och fest. Receptet räcker till 4-6 personer.
Värmande mörkt röd varm (eller kall) cocktail passar fint en kylig dag eller som alternativ till glögg. Vill du hellre servera den kall funkar det också fint. Vill du ha en drink som passar barn och andra som inte vill dricka alkohol går det fint att hoppa över spriten.
Bryt pizza-trenden med kryddig turkisk lahmacun. Imponera vänner med turkiska flatbreads med kryddig lamm-topping rullade i Sumac picklad lök.
Za´atar, zaatar, zatar, zahatar eller zahtar... är en populär kryddblandning i Mellanöstern och Nordafrika. Den anses göra hjärnan alert och kroppen stark. Kryddan är inte så vanlig i handeln i Sverige men enkel att blanda till själv.Blandningen har en lätt nötaktig smak. Använd den gärna till stekt och grillat kött eller på bröd men en skvätt olja.
En spännande fondant de lux med tryffelhonung. Receptet & bilden kommer ursprungligen från Calugi som levererar tryffelhonungen men har förändrats något.
Gör en egen kryddblandning på svamp och annat gott från skogen. Plocka själv eller köp ingredienserna och blanda. Fyll på vackra burkar och njut hela vintern av skogen smaker.
Det blir inte bättre än så här. Enkelt, snabbt & gott. En lätt pastarätt men frisk smak som gör dig lagom mätt. Lika bra till en lunch i solen som till fredagsmyset.
Bubblande svalkande och gott. Lemonad med jordgubbar passar perfekt en varm sommardag.
Ett härligt svalkande och gott persiskt iste. Underbart svalkande. Sötas med honung efter smak.
Det här är kanske inte en helt traditionell japansk ramen utan en fusion mellan det bästa av den japanska läckerheten och taiköket. Väl värd att testa.
Superlyxig kanapé med gåslever, tryffel och äkta guld!
En rosa varient av tiramisu med rosa kex och jordgubbar. Recept för 8 portionsglas eller en större form.
Vackert sockersöt dessert med rosa kex och jordgubbar. Superenkel att göra men kräver en natt i kylen. Recept för 6 personer.
Enklaste soppan som alla barn älskar! Gul som solen och en liten aning söt. 4 portioner.
Rödvinsvinägretten är ett klassiskt tillbehör till ostron också kallad Mignonette. Enkel att fixa och ett fantastiskt tillbehör till ostron.
En superhärlig smörkräm för fyllning och täckning av tårtor. Färga eller smaksätt om du vill. Receptet är översatt och lite ändrat men ursprungligen hittat på Craftsy.
Det här receptet kan göras både laktosfritt och veganskt men först och främst är det en riktigt bra kaka till tårta trots att den varken innehåller smör eller ägg. Du kommer att bli förvånad, den är helt enkelt fantastisk. Receptet räcker till 2 kakor ca 25cm i diameter eller kakor av olika storlek för att bygga en kaka i flera etage. Receptet har jag ändrat lite men kommer ursprungligen från Craftsy.
Förskostfyllning och täckning till tårtor och bakverk. den kan smaksättas med det du gillar eller användas som den är.
Vit choklad är en fin bas i en chokladtryffel som ska smaksätts eller färgas. Testa att både färgsätta och smaksätta tryffeln med frukt eller bärpulver. Självklart kan du strunta i smakerna om du vill ha en helt vit tryffel eller med den som bas experimentera med andra smaker.
Härlig chokladsmak att fylla praliner, bakverk och annat gott med. Testa att alternera chokladsorter eller tillsätt olika typer av smaksättningar.
Superenkelt, effektfullt och smaskigt sött men med tydlig hallonsmak.
Smart mat som är enkel att ha förberedd eller kan tas med i en långpanna ed lock och värmas vid ankomst till landet, stugan eller fjället.
Klassisk kladdkaka är enkel och snabb att baka. Den kan piffas till lite extra med spännande smaksättning. Testa chili, hallon, citrus eller nötter.
Godisbollar fyllda med nyttigheter rullade i lakritspulver eller hallonpulver.
Ett spännande lakritsrecept från Esteban ́s matkreatör Catharina Fundin. 4 portioner härlig dessert som bara tar en kvart att laga (+ 3 timmar i kylen). Även bilden kommer från Esteban´s.
Esteban ́s matkreatör Catharina Fundin har skapat denna spännande rätt med torsk och lakrits. 4 portioner som tar ca 1 timma att laga efter att du rimmat torsken ca 4 timmar. Catharina står också för den fina bilden.
Hallon lakrits & pilgrimsmuslor i spännande kombination! Ett recept av Esteban ́s matkreatör Catharina Fundin som också står för bilden.
Riktigt lysande gul som solen och härligt fylld med nyttigheter som gör dig pigg och kry.
Avokado i smoothie är perfekt.Tillsammans med yoghurt och gurkmeja blir detta en fantastisk energi- och vitaminkick!
Nyttigt och gott på samma gång... kan det bli bättre? Recept till 2 större eller 3 mindre glas smoothie.
Superenkel och snabblagad smoothie med bärpulver, vanilj, banan och yoghurt. Lika god till frukost som till mellis.
Kickstarta din morgon med en härlig grön smoothie. Fantastiskt god smoothie som håller dig pigg till lunch.
Härlig och nyttig smoothie med grönt matchate och mango att börja dagen med! Receptet ger 2 st ganska stora eller 3 mindre smoothies.
Hallon och lakrits är en omtyckt kombination. Testa godisbollar utan tillsatt socker med den kända godissmaken. Den modiga testar att byta hallonpulver mot blåbär- eller svartvinbärsdito. Den som inte gillar lakrits slopar det eller ersätter med vaniljpulver. Kulorna till vänster på bilden är rullade i hallonpulver några till höger om dessa har inget pulver på utsidan och de bruna längst till höger är rullade i lakritspulver.
Klassiska pepparkakor till advent, jul och Lucia. Pepparkaksdeg håller länge i kylskåpet så du kan baka några år gången, när lusten faller på och du vill sprida lite härlig juldoft i huset. Degen räcker till ca 150 kakor.
Snabbt och enkelt. Var inte rädd för att staka skaldjur. Det blir supergott.
En vacker chokladkaka med matcha, bär och kokos. Dekorerad med guld!
Gör egna chokladkakor med olika dekorativa ätbara utsmyckningar som smakar mer eller mindre. På denna vita kaka ligger det guld i små högar...
Baka en riktigt härlig pumpakaka till Halloween! Fyll den med godis och dekorera läskigt. Baka den i en 3D-form för pumpor eller en vanlig sockerkaksform. Receptet räcker till minst 8 personer, kanske fler...
Espuma betyder skum och är ett spännande sätt att servera och ta fram smaker. Det här skummet med lax är helt fantastiskt. Du behöver en sifon för att få till det. Receptet kommer från vår leverantör av sifoner, österrikiska iSi som också står för bilden.
Krämig pasta med sommartryffel. Självklart kan du byta ut sommartryffeln till vanlig svart tryffel men minska ned mängden en aning i så fall.
Snabbakade enkla scones helt utan gluten. Vill du ha dem laktosfria byter du bara ut mjölken mot en annan sort. Recept för 4st.
Ett härligt vego-recept för 4 från vår leverantör Herbaria som också står för den fina bilden.
Ett spännande recept på biffar med zucchini för 4 personer från vår leverantör Herbaria som också tagit bilden.
Thai curry grönsallad med Mild Wild Green curry. Receptet för 4 av Hans Gerlach kommer från leverantören Herbaria som också tagit bilden.
Spätzle och svampragu med Skogslycka. Den som inte vill ha Spätzle byter den mot vanlig pasta. Receptet kommer från Herbaria liksom bilden.
Lammgrillspett med parmaskinka i vildblomsolivolja med svartpeppar Trio Noir. Receptet för 4 personer kommer från vår leverantör Herbaria som också står för bilden.
Bakade körsbärstomater med couscous och Ropet från Oasen. Receptet för ca 4 personer kommer från vår leverantör Herbaria liksom bilden.
Höstig pumpasoppa med Pumpakungen pasr extra bra till Halloween. Receptet kommer från vår leverantör Herbaria liksom bilden.
Bärsufflé med glasspraliner med Lilla Lena. Lagom till 8?10 personer. Recept och bild från vår leverantör Herbaria.
Frukost för Lilla Lena och tre andra. Foto & recept kommer från vår leverantör Herbaria.
Krispig ugnsgrillad kyckling med Magic Chicken. Receptet av Hans Gerlach för Herbaria räcker till minst 4 personer.
Frukttrifle med kryddsockret Söta Geishan. En superenkel och vansinnigt god dessert. Receptet för 4 portioner av Hans Gerlach kommer liksom bilden från Herbaria.
En underbart mustig chili med varma kryddor. Red hot chili med Red Hot Chili Curry och svartpeppar Trio Noir receptet för 4 personer liksom bilden kommer från vår leverantör Herbaria.
En riktigt härlig kaneldoftande äppelkaka. God för alla med även för den som inte tål gluten.
En enkel chutney so m passar till det mesta. Inte bara till indiskt. Testa den till klassisk svensk stek eller till en kokt torsk.
En lite annorlunda svampsoppa med kastanjer för 4 personer går snabbt att laga. Härligt värmande efter en skogspromenad. Receptet av Hans Gerlach kommer från vår leverantör Herbaria.
Pizza är nästan alltid gott och pizzan går att variera i det oändliga. Här är förslag på fyllningar:
Baka egen pizza från grunden det är enklare än du tror. Recept på en bra deg hittar du här!
Det låter kanske knasigt men det är väl värt att testa att göra pizza på en botten av blomkål. Den smakar inte kål och är helt glutenfri!
Ta hand om svampen på bästa sätt för att få ut mest av din svampskörd från skogen, torget eller butiken. Att steka svamp är enkelt och smakar fantastiskt. Använd kantarell, champinjon, karl-johan, ostronskivling eller annan matsvamp. Svampsmaken är fettlöslig, därför är det gott att steka svamp i smör, olja eller olivolja. Svamp har ett stort vatteninnehåll som är bra att fräsa bort innan man tillsätter fett och steker.
Lavendellemonad bara ordet klingar av sommar... Koka en sirap på lavendel som du kan spara som den är och tillsätt vatten eller läsk och citron efter smak när drycken ska avnjutas.
Baka lavendelskorpor med choklad, nötter och mandel. Lavendelsmaken kommer till sin rätt ihop med mandel och choklad. Den här lilla kakan blir lätt en favorit!
Spara sommaren på flaska! Lägg lavendel i olja och gör din egen lavendelolja. Använd den i matlagning eller till huden.
Lavendel betyder lycka på blomsterspråket och lycka är precis vad man känner när man öppnar locket till en burk med lavendelsocker. Sockret blir bara bättre med tiden. Det finns mängder av sätt att göra lavendelsocker på här är ett!
Att ånga saften i en saftmaja är ett enkelt sätt att göra saft. Det funkar fint med de flesta bär och frukter och medan saften kokas kan du själv göra något annat. Sen är det bara dags att tappa upp på flaskor. Receptet lämpar sig för de flesta frukter och bär, tex rabarber, jordgubbar, blåbär, vinbär, lingon, äpplen och plommon.
En sagolik doft av lavendel är en doft av sommar. Bevara sommarsmaken i härligt doftande drömmar. Använd ditt eget favorit dröm-recept och byt ut en del av sockret mot lavendelsocker och eller tillsätt lite torkade lavendelblommor i degen.
Egen sylt fylld med bär smakar fantastiskt! Bevara sommarens smaker i vackra glasburkar och ta fram till pannkakor, bakverk, ostar och annat gott.
Ketchup är inte svårt att göra själv. Ett fantastiskt bra sätt att göra något av tomaterna som plötsligt mognat i trädgården eller invaderat butiker och torg. Denna variant innehåller en hel del kryddor.
Lite kryddig och spännande ketchup där tomaterna bytts ut mot rödbetor. Väl värd att testa!
Gör en egen ketchup utan att behöva skala, mosa och fixa så mycket. Testa ett superenkelt recept!
En lite annorlunda glaze till ljust kött, fågel och grönsaker. Testa till sommaren grillparty. Använd egen eller färdigköpt fläderblomsaft.
Doppa klasar av fläderblom eller hylle som man säger i skånei pannkakssmet. Stek och ät direkt . Håll i skaftet, doppa i socker, krydda med kardemumma eller ät dem med bär eller bara som dom är. Receptet räcker till ca 20 blomklasar.
Fläder och jordgubbar är en riktigt härlig smakkombination. Testa att marinera jordgubbar i din nygjorda fläderblomsaft. Ät dem som dessert med grädde och eller glass och några blad citronmeliss på toppen eller kanske en vippa av fläderblom om det är i fläderns tid.
Sommarens blommigaste saft! Underbar och enkel att göra. God som den är blandad med vatten eller som del i sommarens härliga drinkar. Receptet ger ca 2½ liter färdig saft.
Ljuvliga små franska kakor utmärkta till te eller kaffe eller som dessert, kanske tillsammans med glass eller sorbet. I detta recept ingår mandelmjöl som gör kakorna extra goda. En madeleinekaka doppad i lindblomste har blivit sinnebilden för Marcel Prousts "På spaning efter den tid som flytt". Recept för ca 12 st normalstora madeleinekakor. Formarna finns i olika storlekar.
Underbart söta och lika goda. Så kakor med mandel och matcha fyllda med hallon som passar fint till en kopp te eller kaffe. Receptet ger ca 72st små kakor.
Så gott... Så vackert... Krispigt pajskal fyllt med matchakräm och hallon. Receptet ger 2 runda pajer ca 25cm eller kantiga kantig 35x12 alternativt 30x20cm. Testa att göra en av pajerna med mörk choklad eller mjölkchoklad i botten på skalet istället för den vita. Det blir lika gott men en helt annan grej.
Ostronskivling är en tacksam svamp att odla och god att äta den finns dessutom färsk i de flesta matvaruaffärer.
Romantiskt och försommarvackert. Socker med smak av den vackraste av blommor. Använd sockret i glass, såser, på kakor och bakverk eller i de samma. Testa att baka mördegskakor och drömmar med syrénsocker.
En helt fantastisk kaka. Flera moment men de är definitivt värda arbetet. Vackert blir det också!
En härlig marmelad eller sylt. Njut den till scones och te, i en kaka eller till pannkakorna.
Smaken på denna svagt syrénlila dryck kommer att överraska. Den är inte alls parfymerad och svulstig utan lätt och svalkande. Späd med vatten efter tycke och smak eller blanda den med champagne för en underbar lyxig drink.
Fantastiskt goda som drinktilltugg eller på sommarens buffé! Quesadillas med tryffel, skinka & parmesan och ett glas bubbel är aldrig fel!
Använd vår härliga skivade tryffel och gör puréer av olika grönsaker och rotfrukter. Experimentera med sorter du gillar. För 4 portioner ser receptet ut som nedan.
Det går precis lika bra att göra en glutenfri surdegsbas som en vanlig med gluten. Använd bara ett glutenfritt mjöl i receptet har vi använt rismjöl men det funkar med de flesta sorter. Testa gärna olika mjöl. Tricket är att få igång jäsningen...
Härlig BBQ-sås med rökig smak. Vill du inte ha röksmak ersätter du röksaltet med vanligt flingsalt och SmokeySally med en kryddblandning utan röksmak eller ingefära.
Magisk dressing eller majonäs perfekt till hamburgare, sparris eller äggmacka. Receptet ger ca 4dl. Att göra egen majonnäs är enkelt, se bara till att alla ingredienser har samma temperatur och ta det lugnt med oljan i början när du vispar. Man kan rädda en sprucken majonäs genom att börja om med en ny sats och allra sist röra i den spruckna omgången.
Var inte rädd. Att göra egen carpaccio är jätte-enkelt. Frys köttet innan, det gör det enklare att skiva och skyddar mot eventuella parasiter.
Tänk att vakna en söndagsmorgon och känna doften av nystekta fattiga riddare med en aning kanel och kanske lite socker...
Brunchfavorit i NYC. Den israeliska shakshukan med mustig tomatsås, ägg och kanske lite feta har blivit en ny amerikansk brunchklassiker. En härlig rätt serverad direkt ur pannan.
Lite lagom pösiga pankisar som kan gräddas med eller utan bär. Goda till mellis, frukost eller brunch. Av receptet bör man få ut ca 15 pannkakor.
Dressing till Caesarsallad. Gillar du Caesarsallad så kommer du att gilla den här dressingen. Förförande god. Den kan ätas till mycket mer allra bäst är den så klart som tillbehör till den klassiska salladen med romansallad, brödkrutonger, parmesan, kyckling, bacon, lax, tomater eller vad du nu själv föredrar. Det blir ganska mycket dressing. Receptet räcker till minst 8 portioner.
En annorlunda men god våffla med mosad kokt potatis i smeten på samma sätt som i potatisplättar eller kroppkakor.
Choklad i våfflorna är fantastiskt gott. Riktigt goda till starkt kaffe med lite florsocker på toppen hackad choklad och en klick grädde. En annan variant är att lägga till en klick lemoncurd och en kvist mynta.
Testa att byta ut det vanliga vetemjölet mot en annan mjölsort. I det här receptet bakas våfflorna på fullkornsdinkelmjöl.
Härliga välsmakande våfflor utan varken mjölk eller ägg. Receptet räcker till cirka sex laggar.
Goda glutenfria våfflor bakade på mandelmjöl. Receptet räcker till 10-12 våfflor.
Ordet dukkah betyder att krossa . Dukkah är en krossad blandning av nötter och kryddor, populär mat i Mellanöstern . I århundraden har beduinerna på sina karavaner genom Sahara ätit dukkah. Alla åt tillsammans av det nybakade platta brödet doppade i rostad sesamolja och dukkah. De grundläggande ingredienserna i Bedouin-dukkah består av nötter, kryddor, salt och socker.
Ett lite annorlunda recept på våfflor men banan och kryddor. För mer neutral smak utesluts kryddorna och valnötterna.
Superhypad och solgul gör den gyllene mjölken succé över världen och serveras nu mer även på restauranger som alternativ till te eller kaffe. Den "hemliga" ingrediensen är gurkmeja en rot med mycket starkt gult färgämne. Roten som är släkt med ingefära har länge använts inom den ayurvediska medicinen och tillskrivs smärtlindrande och anti-inflamatoriska egenskaper. Om du inte smakat är det dags nu. Gör en kopp och kryp upp i soffan.
När jag var liten bakade min mamma ofta våfflor med färsk jäst. Testa gärna att göra receptet med mandelmjöl och få glutenfria våfflor. Det var spännande att se smeten jäsa och bubbla. Receptet bör räcka till minst 8 laggar.
Zaatar är en kryddblandning med ursprung i Kurdistan, libanon och Irak. Den innehåller oftast sesamfrön, sumak och oregano och används bland annat till stekt eller grillat lamm.
En härlig kaka med mosade övermogna bananer. Vetemjölet kan ersättas med kokosmjöl eller mandelmjöl om du vill ha ett glutenfritt alternativ.
Kasta aldrig en övermogen banan. Skiva den i bitar och frys in. Bananbitarna är en fantastisk enkel glass eller basen till en smaksatt. God, snabb och laktosfri. Bitarna går också utmärkt att blanda i en smoothie eller milkshake. Bananglass med en ingrediens! Eller med lite fler än en enda om du så vill... Snabbt och enkelt är det också och kräver ingen glassmaskin bara en vanlig matberedare eller bra mixer men den behöver ha lite kraft för att klara de frysta bananbitarna.
Det här receptet på amerikanska pannkakor innehåller övermogen banan. Det blir gott och är ett smart sätt att göra av med bruna bananer. Mjölsorten kan varieras. Vetemjöl om du vill ha lite finare pannkakor eller en blandning av vete- och grahamsmjöl för grövre plättar. Receptet kan också göras glutenfritt med exempelvis kokosmjöl.
Supersmarriga cookies perfekta att baka när du har en övermogen banan som ingen vill äta upp. Att bananen är övermogen gör bara kakorna ännu godare. Helt onyttiga är de inte heller.
Enklare än så här blir det inte. Goda ekologiska ägg och fin durumvetemjöl är hemligheten för riktigt god färsk pasta. Receptet räcker till 4 hungriga pasta ätare eller ca 6 portioner runt 30st ravioli om du vill använda degen till pastakuddar.
Underbara ravioli med ricotta och pecorino med eller utan tomatsåsen. Recept för 4 portioner.
En snabb och enkel pajdeg som kan varieras med olika typer av mjöl. Rör ihop och tryck ut i en form. Degen är lagom stor till en paj för 4-5 personer eller en pajform på ca 25cm i diameter. Mjölsorterna kan varieras. Testa gärna glutenfria mjöl. Olivoljan kan bytas mot en annan typ av olja.
Glutenfritt pajskal som du inte misslyckas med! Degen räcker till 2 lite större pajer eller 3 små.
En riktigt härlig pasta med havets läckerheter, skaldjur och bläckfisk. Hemligheten är att använda sig av de bästa råvarorna. laga och njut. Receptet är för fyra personer.
En riktigt härlig pastarätt men Karljohansvamp, zucchini och bacon. Receptet är för fyra personer.
Focaccia är ett fantastiskt italienskt bröd som kan varieras i oändlighet. Lite tungt och gott som tillbehör till mat eller kanske som en egen rätt. Baka det naturellt helt utan annan smaktillsats än olivolja och salt eller experimentera fram din egen favoritkombination.
Det är kul att testa olivolja!! Tillvägagångssättet liknar det vid vinprovning och jag måste erkänna att smakerna är överraskande olika. Notera särskilt eftersmaken på vissa oljor som är riktigt pepprig. Efter ett smaktest inser man att det är skillnad på olja och olja. Inte bara på kvalitet utan på smak och användningsområde. En liten provning kan bli inledningen på en härlig middag med dina vänner. Kanske övergår provningen i intagandet av förrätten som då skulle kunna bestå av gott bröd och lite härliga italienska charkuterier och grönsaksinläggningar. Du har fått en härligt social start på middagen och en snackis som håller fram till efterrätten om man så vill.
Det är inte farligt att steka i olivolja. Människan har i årtusenden använt sig av denna förnämliga olja i matlagning, till hudvård, som medicin och som bränsle. Olivoljan tål upphettning upp till 200 grader bra. Vid högre temperaturer börjar den ryka och smak och doft förändras.
Gör en härlig grönsaks- och svampinläggning att använda som tillbehör till kött eller fisk eller som antipasto. Receptet ger 4st halvlitersburkar med inlagda godsaker. Receptet kommer från Herbaria.
Ett riktigt sändande recept på korgar av parmesanost fyllda men grönsallad och vilande på en bädd av bönsallad. Allt med en härlig touche av tryffel. Receptet kommer från Herbaria.
Ett härligt recept på risotto kokt med rött vin och vår härliga Tryffellycka från Herbaria. Servera risotton med ratatouille och parmesan. Kanske vill någon också ha en droppe tryffelolja på toppen av anrättningen? Receptet kommer från från Herbaria.
Lergrytan är en ibland bortglömd men mycket användbar klassiker. I många hem har det lagats kyckling och stek i lergryta i ugnen men den kan användas till annat också. Testa gärna att baka i den. Receptet ger ett rejält tungt bröd som bäst avnjuts i tunna skivor. Brödet kan förvaras i lergrytan. Smörj formen noga med olja innan du bakar. Resultatet blir ett saftigt och kompakt grovt bröd. Brödet förlorar inte så mycket vätska och lergrytan tjänstgör som tillförordnad stenugn. Surdegsbröd passar utmärkt att grädda på det här sättet.
En enkel klassisk italiensk rätt som enligt italiensk tradition inte serveras med parmesan. Den som vill och vågar river eller hyvlar över parmesan ändå det blir riktigt gott.
Ett enkelt recept men fantastiskt gott. Med en pasta av hög kvalitet blir det här kanske det bästa du ätit?
En härlig citronfräsch potatissallad måste inte enbart vara en sommarrätt utan kan ätas alla tider på året. Den här varianten får smak av en härlig citronaioli med kapris och silverlök. Serveras antingen ljummen eller kall, tillsammans med nygrillat.
Lite annorlunda kolor. Receptet ger ungefär 70 st.Receptet kan varieras med eller utan kakao och med olika kryddor och salt.
30 kolor med underbar lakritssmak och riktigt svart färg. Härliga att ha på julens gottebord men lika goda vid alla tillfällen.
Kanske lite ovanlig men hallonkola är ett uppskattat julgodis! Riktigt god både till jul och andra tider på året. Det här receptet ger en sats om ca 25 stycken kolor.
Enkel kola med fantastisk smak som kan kokas som vanligt på spisen eller lite snabbare i mikron.
Lite syrlig och härligt spännande knäck med citronsmak gör garanterat succé som komplement till den klassiska varianten.
Mmm... Med solrosfrön i knäcksmeten kan man i alla fall få inbilla sig att knäcken är lite nyttig! Seg och knaprigt god är den i alla fall.
Chokladkola är ett mycket uppskattat inslag bland julgodiset på gottebordet. Så god att du kanske gör den även till påsk? Recept för ca 75 kolor.
Ljuvlig chokladknäck är en suveränt god knäck med kakao i smeten. Chokladknäck kan man gott njuta av året om.
En spännande knäckvariant är knäck med polkagrissmak.Två klassiska godissorter i en skulle man kunna säga. Det här receptet räcker till ca 75st knäck.
En underbar så kallad naken tårta i 3 våningar. Saftigt läcker och fylld med härlig kräm och jordgubbar.
Piñata-tårtan är en chokladbomb fylld med överraskningar och godis. Vad kan man mer önska till det perfekta kalaset?
YELLOW RICE är en klassisk maträtt i södra Asien men också en kryddblandning som består av allt det goda från Sri Lankas skogsträdgårdar. Yellow Rice har en kryddig och mild smak vilket gör den perfekt att krydda risrätter med. Denna rätt har mycket smak, är lätt att förbereda och lyser vackert gult. Du kan använda lammkotletter, spareribs, kyckling eller en bit fisk och föredrar du en helt vegetarisk rätt kan du använda grillad aubergine, paprika och svamp. Chutney är ett bra tillbehör, rätten kräver ingen sås.
Sliders är en burgare som kan serveras som ett rejält mellanmål eller en varmrätt med pommes frites eller grillade rotfrukter. Purple Haze är en innovativ rub med en fin balans mellan styrka , sötma och syra. Hörnstenen i blandningen är ett fantastiskt purpurfärgat svartvinbärspulver som tillsammans med svartpeppar, ingefära, svart kummin, timjan och en touch av chili och koriander ger en smak som lämpar sig väl för kött, fisk och grönsaker.
Mill & Mortars Rasta Pasta är en unik kryddblanding med varm bas med noter av citrontimjan, vitlök och paprika. Blandningen är inspirerad av Caribiens färger och smak. Den här kryddningen tar pastan till nya höjder - omtyckt av så väl barn som vuxna. Med Rasta Pasta får du en riktig superpowerpasta!Den här enkla rätten kan lagas med en mängd olika grönsaker och ätas som tillbehör eller huvudrätt. Kombinera gärna med ljust kött, fisk eller bröd.
Mörk härlig chokladfondant som smälter i munnen. En härlig desert som uppskattas av de flesta - unga som gamla.
Två klassiska julsmaker i en liten pappersform. Koka knäck med pepparkakssmak. En kul variant av knäck vid sidan av den traditionella.
Gör egna chokladpraliner i silikonformar. Superenkla praliner som även kan göra av nybörjaren.
Baka julen och barnen mest älskade pepparkaksgubbe. Receptet är lagom till silikonformen och räcker till 8-12 personer.
Vad vore en jul utan knäck? Julen godaste och segaste knäck har också det absolut enklaste receptet. Julens bästa knäck gör du med lika delar grädde, sirap och socker som får koka till härlig knäck som fylls i knäckformar eller hälls ut på en oljad plåt alternativt en silikonduk och sedan bräcks eller delas till knapriga skärvor.