De smöriga och goda croissanterna har fått sin ursprung i Österrike och har senare blivit känt i Frankrike då de uppfann nya sättet att göra våra dagens croissanter pösiga med smördeg.
Ingredienser:
2,5dl mjölk
25g jäst
1 ägg
1 äggula (till pensling)
2msk socker
1tsk salt
350g smör
8dl vetemjöl
Tillagning:
Värm upp ugnen till 225 grader
1. Smula jästen ner i fingervarm mjölk och blanda tills jästen är upplöst. Ställ jästblandningen till sidan i ca 10 minuter.
2. Lägg till ägget i blandningen och rör ihop, tillägg sockret och saltet.
3. Häll lite i taget mjölet i blandningen tills det blir en deg och låt degen jäsa i 1 timme.
4. Kavla ut degen till en lagomtjock fyrkant (mellan 5-10mm tjock) och täck hälften av degen med hylvat smör. Vik sedan över andra sidan ovanpå och klämm lite grann ihop kanterna så smöret inte rinner ut.
5. Kavla ut degen igen och upprepa samma process minst 6 gånger.
6. Kavla degen en sista gång till en fyrkant och skär degen i fyrkanter. Vik bitarna diagonalt så de blir trekanter. Rulla in den breda sidan mot spetsen och böj in ändarna, ställ dem sedan på bakpapperklädda plåten.
7. Lägg på en duk och låt degen jäsa i ca 30 minuter till.
8. pänsla dem med äggulan och grädda dem i ugnen i 10-15 minuter.
Marmelad passar utmärkt med ugnsfärska croissanter, på sidan eller i mellan.
Inga kommentarer