Pasta
Pasta passar i all sin enkelhet både till vardags och middagsbjudningar. Tagliatelle, linguini, gnocchi, tortellini, ravioli namnen och formerna är många. Det bästa av allt är att pasta alltid går hem.
De flesta pastasorter behöver mycket vatten och ska koka ganska häftigt. Rör om i kastrullen så den inte klibbar ihop under kokningen. Tortellini ska däremot inte koka utan bara sjuda,i annat fall finns det risk att fyllningen rinner ut i kokvattnet. Perfekt kokt pasta är spänstig utan att vara hård i mitten, "al dente" som är italienska och betyder ungefär tuggmotstånd, följ därför anvisningarna på paketet men glöm inte ta upp och smaka. Testa gärna en bra pastagryta för ändamålet.
Till pastarätter med lite tunnare och med mycket sås kan man med fördel välja gnocchi, penne eller annan skålformad pasta som får med sig mer sås i munnen. Till lite tjockare och krämiga pastasåser, köttfärs eller pastarätter utan sås är spaghetti, tagliatelle eller linguine ett bra val.
Pasta görs vanligen på durumvete, ägg och vatten, billigare sorter ofta utan ägg och av vetemjöl med lägre proteininnehåll.
Pasta är kul att göra tillsammans. Blanda deg, kavla och knåpa ihop dels pastan, dels tillbehören och såsen. Det finns några saker som är viktiga att komma ihåg när du gör egen pasta. Bland annat är det viktigt inte låta degen torka innan du är klar och att kavla och kavla mycket. Det blir många vändor över bakbordet eller genom pastamaskinen för att få en perfekt grund. Du kan forma pastan med hjälp av olika pastakavlar eller gör vackra ravioli med hjälp av stansar i olika former. Gör du pastan själv har du också koll på vad den innehåller. Det går bra att torka pastan för senare kokning. Använd gärna en pastatork i trä.
Vill du helst köpa pastan färdig har vi flera italienska pastasorter av mycket hög kvalitet att erbjuda.
Pastan i sig själv är ofta neutral i smaken och anpassar sig på bästa sätt till de smaker du sätter tilli såser, fyllningar och tillbehör.
Du kanske redan har ditt aldeles egna favoritrecept eller så söker du efter nya influenser. Kanske kan något av detta inspitera?
Bon appetit!
Recept på enkel pastadeg
Recept på Rasta Pasta
Recept på Ravioli med ost och spenat
Recept på karljohansvamp-pasta
Recept på pasta med havets läckerheter
Recept på linguine med svamp och citron
Recept på Spaghetti olio e peperoncino