Sött, salt och alldeles - underbart.
Lakrits - utattala det som du vill - är en massa som framställd ur lakritsrot
Lakrits är ett vanligt smakämne i godis och läkemedel men är också en fenomenal smaksättare i köket. Använd lakrits i pannacotta och kladdkaka, i bröd och i marinader till kött. Lakrits i köttfärssåsen ger lite extra sting. Populärt är också olika typer av godisbollar, mer eller mindre nyttiga, smaksatta med klakrits.
En fördel med att använda lakritspulver i efterrätter och godis är att man kan minska mängden vanligt socker. Lakrits är mellan 5 och 200 gånger sötare än socker vilket gör att rätten blir söt även med en mindre mängd socker. Bara en liten mängd lakritsextrakt ger en hel del sötma.
I godissammanhang kallas lakrits ibland sötlakrits. Detta för att särskilja smaken från saltlakrits som också innehåller saltet salmiak.
Sötlakrits är inte bara gott utan sägs också ha hälsosamma egenskaper. Lakrits är rikt på antioxidanter, B-vitamin och salicylsyran som finns i lakrits har visat sig hämma inflammatoriska processer och återfinns i smärtstillande mediciner. Lakritsrot såldes som medicinalväxt på apoteken i Sverige fram till 1970-talet.
Det finns studier på djur som påvisar att ämnet glycyrrhizinsyra som finns i lakrits kan ha anticarcinogena effekter, det vill säga cancerförebyggande egenskaper. Däremot kan det vara bra att hålla konsumtionen nere om du lider av högt blodtryck.
Rålakritspastiller används också för att minska aptiten och öka förbränningen och i Italien är just rålakrits en delikatess.
Recept med lakrits hittar du HÄR!
Inspiration / Lakrits
Sortera på: