Gör enkla marsipanfigurer
Så här lyckas du med att modellera i marsipan.
Konditor Stefan J Petersén fd chefkonditor på NK Konditori och vinnare Konditor-VM och Matlagnings-OS och en mängd andra fina priser lär dig göra enkla marsipanfigurer med några smarta tips.
Stefan lär dig göra enkla marsipanfigurer med några smarta tips. Börja med att göra enkla figurer oavaett vad du tänkt modellera och öka sedan svårighetsgraden när du känner dig säkrare. Då får du bra resultat från början.
Marsipan är en elastisk massa av socker och rostad mandel. Mandeln i marsipan är mycket finare krossad eller mald än i mandelmassa. Mandelmassa består till minst hälften av (orostad) mandel, resterande är socker. Marsipan har högre sockerhalt än mandelmassa vilket tillsammans med rostningen av mandeln bidrar till att göra den elastisk. Därför "spricker" inte marsipan på samma sätt som mandelmassa gör om man modellerar med den.
Marsipan används också kavlad till att täcka kakor och tårtor. Andra massor som kan modelleras är sugarepaste som också kallas sockerpasta eller fondant och gumpaste, flowerpaste och modelleringsmassa. De senare innehåller ingen mandel utan består till sörre delen av socker.
Använd inte marsipan direkt från kylen. Massan ska vara rumstempererad. Lägg de marsipanbitar du ska jobba med under en bit plastfolie så att den inte torkar ut under tiden du jobbar.
Värm gärna marsipanen lite i händerna så att den blir smidig.
Jobba med handloven, inte fingertopparna som gärna ger avtryck på marsipanen och är svårare att forma med. Utgå från en kula marsipan som rullas smidig i händerna och sedan trycks till för att formas på önskat sätt.
Håll dina händer rena och torra. En liten blöt trasa att rengöra händerna med då och då är bra att ha nära till hands. Du bör också ha en torr trasa att torka dig på. Fukt gör marsipanen kladdig.
Titta på filmen nedan och se Stefan modellera pumpor och spöken i marsipan. Tekniken är den samma oavsett vilken figur du vill skapa.