Knäck
Vad vore en jul utan knäck? Julen godaste och segaste knäck har också det absolut enklaste receptet.
Julens bästa knäck gör du med lika delar grädde, sirap och socker som får koka till härlig knäck som fylls i knäckformar eller hälls ut på en oljad plåt alternativt en silikonduk och sedan bräcks eller delas till knapriga skärvor.
Koka gärna knäcksmeten i en vid panna på spisen. En bra traktörpanna med tjock botten är utmärkt att använda.
Det går snabbare än om du väljer en hög smal kastrull eller gryta.
Har du ont om tid, testa att göra knäcken i mikron.
Blanda grädde, sirap, socker i en skål som rymmer minst 1 1/2 liter. Ställ in i mikron utan lock på full effekt 9-10 min. Bäst resultat får du om du gör en liten sats med 1 dl av vardera socker, grädde och sirap. Låt dig inspireras av våra knäckrecept med olika smaker.
Men när är den klar?
Till vilken temperatur ska man koka knäcken? Ju längre kolan kokar desto hårdare blir den. Det beror på att värmen stiger successivt. Det är temperaturen på smeten som avgör hur mycket knäcken stelnar när den svalnat.
Vid 122-125°C är kolasmeten lagom kokt för mjuk kola.
Vid 140-145°C får man hårda kolor som är lite sega mitt i.
Vid 160°C är smeten karamellfast eller riktigt hård
Håll koll när termometern börjar närma sig 115-120 grader. Temperaturen stiger snabbt på slutet.
Kolaprov eller knäckprov
Förvara ett fat eller en marmorplatta i frysen. När kolasmeten börjar kännas klar tester du genom att med en sked dra en kolasträng över fatet eller plattan. Smeten kallnar omedelbart och du får snabbt en känsla för hur den färdiga kolan skulle kunna te sig.
Kulprov
Har du ingen termometer kan du göra ett så kallat kulprov. Doppa lite av smeten i ett glas med kallt vatten. Går den att forma till en kula är knäcksmeten färdig. Går massan att bryta sönder men är lite seg är den lagom för hård kola och stelnar smeten genast och går att bryta är den karamellklar.
Använd en kastrull med tjock botten när du kokar karameller, knäck och kola så bränner det inte vid lika lätt.
Koktiden i recept ska ses som en fingervisning. När kolan är färdig beror på bla på kastrullen. I en vid panna går det snabbare. I en liten och hög tar det längre tid. Var försiktig med att dubbla knäcksatser om du inte har en väldigt stor och vid panna. Det kan evigheter för en stor knäcksmet att komma upp i rätt temperatur.
Alla knäcktips och recept finns HÄR!
Knäckrecept som även går att göra laktosfritt hittar du HÄR!
Lakritsknäck
Solrosknäck
Citronknäck
Polkagrisknäck
Chokladknäck
Alla verktyg och annat du kan behöva hittar du här nedan.