Våfflor
Våffelsmeten kan smaksättas med diverse kryddor exempelvis kardemumma och kanel. Använd fantasin och experimentera fram din våfflelsmak. Kanske gillar du tjocka, belgiska våfflor? Varför inte våfflor med choklad eller Nutella?
Tillbehören kan också varieras. Sylt, bär och vispad grädde eller glass är ett klassiska tillbehör liksom lönnsirap, nutella eller choklad. Ta inspiration från väster och gör som norrmännen och ät våfflorna med norsk brun getost.
Testa gärna något salt. Då får du matigare våfflor som är läckra som förrätt. Servera dina våfflor med en enkel grönsallad och tillbehör som räkor och lax ,svart eller röd kaviar, hackad parmaskinka, ölkorv eller någon annan kryddstark korv.
Kanske serverar du dina våfflor med någon créme-fraiche-röra på samma sätt som på bakad potatis.
Tips för perfekta våfflor:
1. Hårt vispade äggvitor i smeten ger våfflor en ljus och fluffig konsistens.
2. Nonstick våffeljärn är nästan idiotsäkra.
3. Låt gärna smeten stå en stund innan gräddningen så blir våfflorna fluffigare och frasigare.
4. Vispa runt i smeten mellan gräddningarna. Våffelsmet har en förmåga att sjunka ihop.
5. Om smöret i receptet endast är för gräddningen kan du smälta det och hälla det i smeten. Då behövs enbat smör i våffeljärnet tilldenförsta laggen.
6. Om du vill variera recepten funkar det nästan alltid att byta ut smör mot olja eller andra fetter, mjölk mot dito mandelmjölk, sojamjölk eller liknande och mjölsorterna kan oftast varieras, både med och utan gluten.