Salt
Smaken salt är en av grundsmakerna och en av de äldsta och mest förekommande kryddorna. Salt har också en viktig konserverande effekt som människan utnyttjat i årtusenden.
Salt är ett mineral som huvudsakligen består av natriumklorid. I små kvantiteter är mineralet livsnödvändigt för allt djurliv, i för stora mängder är det dock skadligt för både djur och växter. Salt utvinns ur havsvatten eller stenavlagringar och är oftast vitt men kan också vara ljusrosa eller ljusgrått.
Ur havssalt framställs det salt som anses som finast och ofta kallas Fleur de Sel. Därefter kommer i kvalitetshänseende salt av Granitotyp, alltså salt i små korn. Det finns också både grovt och fint havsalt och olika smaksatta salt.
Vem blir inte lite nyfikan på svart salt, salt med rött vin eller något annat från det spännande danska märket Mill & Mortar?
Ätbara bergsalter kan vara ljust gråa eller rosa på grund av mineralinnehållet. Skillnaden är stor mellan vanligt salt, vakuumsalt, och flingsalt. Vakuumsaltet framställs genom att man borrar sig ned i saltfyndigheter och sprutar in vatten som sedan pumpas upp genom ett annat hål. Saltsörjan torkas med hjälp av undertryck och utsätts för kemisk rening som skapar en svåridentifierad bitter eftersmak.
Stensalt bryts ur gruvor där det ursprungligen varit hav eller salt som utvinns ur avdunstat havsvatten får helt andra egenskaper och kvaliteter. Kvaliteten beror främst på vilket vatten saltet hämtas ur.
Slutligen finns industriellt framställt mineralsalt där natriumhalten har reducerats och istället ersatts med kalium. Det framställs av hälsoskäl men processen påverkar smaken och rekommenderas inte till all sorts mat.
Det är rimligt att smaken påverkas av framställningssättet och eventuell kemisk rening. Naturligt salt innehåller dessutom svåridentifierade spårämnen som påverkar matlagningen och bakningen på ett ofta positivt sätt. Därför ser du sällan en erkänd kock salta sina välsmakande rätter med vakuumsalt.