Mixat & Maxat
Är dina knivar inte lika vassa som de brukade vara? Oroa dig inte här är fem enkla tips som hjälper dig att hålla dina knivar i toppskick så att du kan skära, hacka och tärna som ett proffs.
Allt du behöver veta när du ska välja stekbord för smashburgare, pizza och annan matlagning.
Hur skär och skalar man sparris på rätt sätt? 4 tips och några bonustips för att lyckas med grön sparris.
Är det så gott med olivolja på glass? Är det bara en TikTok-grej eller är det gott på riktigt?
Vad kan man använda en muffinsplåt till förutom för att grädda muffins eller bullar i?
En sås så het och fylld av vitlök att den skyddar mot vampyrer.
Lavendel betyder lycka på blomsterspråket och lycka är precis vad man känner när man öppnar locket till en burk med lavendelsocker. sätter tänderna i en lavendeldröm eller näsan ner i ett fång lavendel. Det finns så mycket att göra med den vackra och doftande lavendeln. Några tips hittar du här.
Fira Sverige 500 år med Swedish fika. Fikatraditionen funnits i Sverige i flera århundraden. Ursprungligen en paus från arbete men har utvecklats till mycket mer än så. Fika är en symbol för gemenskap, njutning och en viktig del av den svenska kulturen.
Fira mamma på ett personlig och unikt sätt. Har du möjlighet att överraska med frukost på sängen är det en underbar start på dagen. Här kommer unika 5 tips på hur dagen kan fortsätta.
World Baking Day är en glädjefylld händelse som firas av bakentusiaster och matälskare runt om i världen. Den äger rum den 17 maj varje år och detta underbara evenemang samlar människor för att hylla konsten att baka och njuta av de läckra bakverk som skapas.
Den stora cocktaildagen är ett bra tillfälle att skaka ihop en härlig cocktail eller mocktail och njuta i solen.
Ett välorganiserat skafferi kan göra livet så mycket enklare. Du vet alltid vad du har hemma och kan snabbt hitta det du behöver. Ett bra sätt att organisera skafferiet är att fylla torrvaror och livsmedel som pasta, ris, bönor och flingor i praktiska och fina glasburkar.
En surdegskultur är en härlig blandning av mjöl och vatten som fermenterar och skapar en naturlig jäsningsprocess. Processen att baka surdegsbröd börjar med att skapa en surdegsstarter, surdegskultur eller surdegsgrund. Det är den som används som "jäst" i kommande surdegsak.
Det finns ingen extra vit marsipan på grund av att färgen E171 inte längre får användas i livsmedel i Europa.
Nytt från Högtorp. Syrlig rosenkvitten för härliga cocktails och ersättning av citron och lime. Nyponvinäger med fina fruktiga sherrytoner till dressingar, smaksättning och matlagning.
Våfflor gillas av de flesta men varför äter vi våfflor på våffeldagen?
Historien om vikingsaltet och hur man kan använda det.
Vad har man rispapper till? 5 Tips på hur man kan använda rispapper.
Fermenterad, godisliknande vitlöksklyftor med en helt annan smak än vanlig vitlök
Ssamjang 쌈장 är en supergod koreansk barbequesås eller dippsås med milt kryddig, salt smak och nötaktig doft.
Bli inte knäckt av knäcken. Tips & recept för att lyckas med den perfekta knäcken.
Mörkret lägger sig och det är dags att krypa upp i soffan med en härlig höstdrink.
Gochujang är en fermenterad koreansk chilipasta med rund, stark och fruktig fin chilismak. Oumbärlig i Bi Bim Bap och KimChi. Används direkt i grytor, marinader, wokar och till mycket mer än koreansk matlagning.
Så lyckas du baka de bästa bullarna till Kanelbullens dag. Bageriernas bullar är ofta helt fantastiska och i en klass för sig. Här är några tips som kan få dina hembakade bullar ännu bättre och godare.
Grillade ostron och bubblande drinkar lika perfekt att avnjuta på stranden som i trädgården.
Vem vill dricka fickvarm dryck i solen? Kyl snabbt & smart istället.
I.G.P. och D.O.P. är märkningar som vi ofta ser på livsmedelsprodukter i vardagen. Men vad innebär de egentligen?
Äntligen! Lysande röda jordgubbar är den första riktiga skördesäsongen, som vi har väntat.
Vad är vad bland balsamico? vad skiljer dem åt och vad får kallas balsamico?
Norra Italiens pärlande sommardrink har blivit en enorm succé världen över och Aperol Spitz har sommar efter sommar varit mångas favoritdrink.
Chokladbollen är onekligen en av våra mest populära "kakor" och naturligtvis har den alldeles egen dag, chokladbollens dag!
De nästan mogna oliverna ger den en fräsch parfym och en delikat fruktig smak, vilket gör oljan idealisk för att smaksätta alla typer av färska grönsaker som selleri, fänkål, rädisor, kronärtskockor, morötter, tomater, sallad, paprika...
Ursprungsskyddad spanskt rökt paprikapulver eller Pimentón de la Vera, Dulce. Pimentón de la Vera är det spanska, rökta paprikapulvret från odlare i La Vera i Spanien, som gjort succé hos både stjärnkockar och paprikafantaster över hela världen.
Ett steg i att börja laga koreansk är att lära känna de viktigaste ingredienserna i det koreanska köket.
Baka studenttårtan själv. Så här enkelt gör du en tårta i form av en studentmössa.
Christina Nordin Cumtell sommelier och produktutvecklare.
Nej... ett minirivjärn duger nog inte i längden men med lite träning, ett bra zestjärn och några smarta tips får du snabbt upp snitsen.
Det är både enkelt och kul att göra sin egen pasta! Dessutom fantastiskt gott.
Pinnbröd är superenkelt att göra och lika gott som nybakat bröd eller pizza. Ta med pinnbrödsdegen ut och du får nygräddat bröd på utflykten eller vid grillen.
Allt om leveranser och vad du bör tänka på när du beställer julklappar på FreakyKitchen.
Färga vit choklad men naturliga pulver och kakaosmör. Testa rödbeta, matcha, blåbär eller någon annan spännande färg.
Testa att confitera sparris. Det är enkelt och lite annorlunda. Framför allt galet gott.
Paraffinering är ett bra, lite gammaldags sätt att skydda sylt, marmelad och annat mot mögel- och bakterieangrepp.
Att konservera själv hemma är inte alls så svårt som man kan tro. Så här går man tillväga.
Pul Biber eller Aleppopeppar trendar bland matlagare just nu.
Ge festen lyxig inramning. Börja med bubblor och snittar eller kanapéer.
Het i dubbel bemärkelse är Sriracha. En riktigt stark chilisås eller kanske en ketchup för vuxna.
Pasta är älskad vardagsmat och fantastisk festmat. Att göra pasta själv från grunden är ett spännande köksprojekt som de flesta kan delta i. Vilken utrustning behövs för att gör riktigt bra hemgjord pasta?
Vad skiljer kallrökning från varmrökning och kan man röka själv i grillen?
Vin är gott att dricka men glöm inte att maten också vill ha en skvätt!
Lagar du mycket mat med olivolja bör du ha minst 2 oljor hemma. En bättre och en sämre.
Skalken på parmesanosten går ofta i soporna. Spara den och låt den sätta smak på soppor, fonder och såser!
Betrakta tiden som en ingrediens - även om man ofta säger att en enkel pasta är snabblagad mat.
Vill du kunna laga italiensk mat som smakar som den gör i Italien? Här är några tips som tar dig några steg närmare målet - den perfekta italienska måltiden.
Så snabbt det gick! Januari är snart slut. Det här är favoritprodukterna under årets första månad.
Miso så är mycket mer än bara soppa.Den japanska bönpastan miso är en fantastisk smaksättare som går att använda i nästan all matlagning.
Använd inte för liten panna eller gryta. Storleken är avgörande för resultatet.
Marsipan är en bra grund för julgodis. Perfekt att göra med barn eftersom du slipper risken att de bränner sig som på knäck & kola.
Det här är en riktig julfavorit. Vit och röd med snöig frosting och små snöbollar. Kakan är ganska kompakt och krämig. Den passar fint både till adventsfikat och som juldessert.
Miso används självklart till den klassiska japanska misosoppan men kan med fördel användas till mycket annat.
Mina jäskorgar eller banetton för jäsning av bröd är några av mina mest älskade köksprylar.
Buddha bowls, färgglada skålar med härligt krispiga ingredienser som vanligtvis består av grönsaker, gryn av något slag och protein. Toppa med en japansk sås. En mattrend som håller
En spännande, tjockare spaghetti med extra lång koktid, typisk för den toskanska traditionen. Lite mer rustik och rubust än småsyskonen spagetti och linguine.
Strozzapreti har det mest pittoreska namnet bland de hundratals pastasorter Italien är känt för. Bakom namnet finns en spännande historia. Så glöm inte att tugga ordentligt innan du sväljer...
Peppar är en tropisk klängväxt som tillhör familjen pepparväxter. Pepparns kryddighet kommer av fruktens innehåll av det kemiska ämnet piperin. Även spansk peppar, chilipeppar, rosépeppar och sichuanpeppar benäms ofta enbart som peppar.
Ghee är rent smörfett. Laktosfritt, värmetålig och möjligt att förvara i rumstemperatur.
Sumak eller sumac används ofta i köken runt Medelhavet och i Mellanöstern.
Safta i saftmaja är superenkelt! Nu har jag testat att koka sockersnål saft i majan och det funkade utmärkt.
Dags att testa blått vin. Ja, vin inte läsk och ja, det är blått på riktigt - helt naturligt blått.
Nu grillar vi! Vill du grilla nötkött finns det pengar att spara genom att välja lite mindre kända styckningsdetaljer. Här är några tips på prisvärda köttbitar för grillning och hur du kan tillaga dem.
Lyckas med att grilla fläskkotlett. Fläskkotletter är en lite bortglömd styckningsdel som passar perfekt att grilla. Med ett par smarta trix blir kotletten en perfekt grillmiddag eller lunch i sommar. Hur du lyckas lär du dig här!
Björksocker eller Xylitol är ett naturligt sötningsmedel med färre kalorier än socker.
Om du ännu inte testat så är det dags! Sabrera en flaska champagne som inledning på nästa stora eller lilla fest.
Nu! Äntligen är de här. Burkarna med den franska sylten utan tillsatt socker med djupare smak och nyttigare innehåll.
Gör ditt bästa i köket. Prylar & ingredienser du inte kan vara utan.
Nudlar är mer än snabbmat för fattiga studenter. Om du inte upptäckt den japanska nudelsoppan Ramen bör du testa den nu.
Biscuits Rosé de Reims, de franska rosa kakorna från Reims äldsta bageri Maisson Fossier.
Kanapéer, canapé, snittar, mingelmat, tilltugg, fingermat eller Hors d'Oeuvres - kärt barn har många namn. Tips för cocktail party och mingelmeny.
Mars kan tyckas vara en svår månad för den som vill äta gott men i säsong. Lite av en kulinarisk utmaning kan det tyckas men det finns russin att plocka även i mars.
Ett enkelt sätt att dekorera snyggt är att använda så kallade ryska tyllar. Testa det är hur kul som helst! Så här kan man göra.
Gör en enkel chokladprovning. Testa olika typer av Criollo, den finaste av kakaotyper.
Börja året med en smoothie-vana. Formeln för en perfekt smoothie och den perfekta början på en härlig dag kan du lära dig här!
Testade ett lite annorlunda pepparkaksbak och byggde ihop kakorna till små modeller i 3D. Ren, släde, snögubbe och gran som sedan pyntades.
Nu lackar det mot jul. Det här sakerna kommer jag att packa in i vackra paket och ge mina nära och kära!
Julklappar till din vän som gillar vin. Kanske är han eller hon en riktig vinkännare eller kanske rent av en nörd. Julklappstips till vinälskare.
Hitta julklappar till någon som älskar att blanda läskande drinkar och spännande cocktails.