2018-01-25 @ 07:00:00
Wasabi är inte en japansk pepparrot.
Wasabin är pricken över i till sushin och många älskar den brännande känslan.
Men faktum är att det sällan är wasabi du äter, i alla fall här i Sverige.
Dålig tillgång och stor efterfrågan i kombination med svårigheterna att odla och transportera wasabin färsk, gör den dyr.
Riktig wasabi serveras sällan utanför Japan då den är så dyr och svårodlad.
Den växter i grunda vattendrag och det är själva stammen man äter.
Det du tror är wasabi i Sverige är oftast ett substitut, i många fall färgad pepparrot.
Växten är dyr och återfinns sällan utanför Japan.
Wasabiplantorna gror på botten av grunda vattendrag där stammen är under vattnet och bladen ovanför.
Wasabin är ca 60 cm hög flerårig ört med breda och mycket sköra blad.
Den växer naturligt utmed eller i strömmande vattendrag i ursprungslandet Japan.
Växten har odlats i Japan i över tusen år men är svår att odla
och kräver väl gödslad jord och tillgång till strömmande vatten.
Den första skörden kan dröja upp till tre år.
För att få en stark wasabi ska den helst ätas 15 minuter efter det att den har plockats.
Roten används som ingrediens i och krydda i japansk mat som sushi, sashimi och soba.
Wasabi ersätts ofta med en pasta eller ett pulver gjort av vanlig
pepparrot, senap, bindemedel, grön livsmedelsfärgsenapspulver och olja.
Riktiga finsmakare använder bara den wasabisort som är odlad i rinnande vatten.
De flesta använder dock en blandning eftersom den äkta varan är så dyr.
Wasabins typiska, skarpa smak finns i olika delar av växten, som i sin helhet är ätlig.
Det är dock i första hand den tjocka, bladärriga jordstammen som nyttjas som mat,
antingen färsk eller torkad (mald till pulver).
Wasabins jord- och luftstamms inre vävnader har konstigt nog rödaktig färg.
Är den wasabi du blir serverad grå-grön är det större sannolikhet att den innehåller
äkta wasabi, i varje fall till någon del än den lillande gröna pastan från tub.
Wasabi hittar du här:
Annat spännande japanskt:
Lite sushi-prylar kan också vara bra att ha:
Men faktum är att det sällan är wasabi du äter, i alla fall här i Sverige.
Dålig tillgång och stor efterfrågan i kombination med svårigheterna att odla och transportera wasabin färsk, gör den dyr.
Riktig wasabi serveras sällan utanför Japan då den är så dyr och svårodlad.
Den växter i grunda vattendrag och det är själva stammen man äter.
Det du tror är wasabi i Sverige är oftast ett substitut, i många fall färgad pepparrot.
Växten är dyr och återfinns sällan utanför Japan.
Wasabiplantorna gror på botten av grunda vattendrag där stammen är under vattnet och bladen ovanför.
Wasabin är ca 60 cm hög flerårig ört med breda och mycket sköra blad.
Den växer naturligt utmed eller i strömmande vattendrag i ursprungslandet Japan.
Växten har odlats i Japan i över tusen år men är svår att odla
och kräver väl gödslad jord och tillgång till strömmande vatten.
Den första skörden kan dröja upp till tre år.
För att få en stark wasabi ska den helst ätas 15 minuter efter det att den har plockats.
Roten används som ingrediens i och krydda i japansk mat som sushi, sashimi och soba.
Wasabi ersätts ofta med en pasta eller ett pulver gjort av vanlig
pepparrot, senap, bindemedel, grön livsmedelsfärgsenapspulver och olja.
Riktiga finsmakare använder bara den wasabisort som är odlad i rinnande vatten.
De flesta använder dock en blandning eftersom den äkta varan är så dyr.
Wasabins typiska, skarpa smak finns i olika delar av växten, som i sin helhet är ätlig.
Det är dock i första hand den tjocka, bladärriga jordstammen som nyttjas som mat,
antingen färsk eller torkad (mald till pulver).
Wasabins jord- och luftstamms inre vävnader har konstigt nog rödaktig färg.
Är den wasabi du blir serverad grå-grön är det större sannolikhet att den innehåller
äkta wasabi, i varje fall till någon del än den lillande gröna pastan från tub.
Wasabi hittar du här:
Annat spännande japanskt:
Lite sushi-prylar kan också vara bra att ha:
1 Kommentar
#1
the alpha
skibidi dop site thank you very much
2024-11-15 @ 13:49:04