Köttemperaturer en snabbguiden

Användarnamn

Köttemperaturer en snabbguiden
2018-07-15 @ 09:00:00
När är köttet färdiglagat och vilken temperatur ska köttet ha?
I grilltider är köttemperatur en het fråga.

Det finns mer är en temperatur att ta hänsyn till.

Till att börja med bör kött som ska tillagas vara rumstempererat - inte kylskåpskallt eller fryst.

Rått eller fel tillagat kött kan leda till sjukdom och ansvaret för att servera mat som är säker att äta faller på kocken.

Det enklaste sättet att laga kött till rätt temperatur är att använda en en bra termometer som är enkel att läsa av och som kan användas under hela tillagningsprocessen.

Det är inte temperaturen i ugnen, grillen eller pannan som ska mätas (det är en helt annan fråga). Innertemperaturen på köttet är det som avslöjar hur det kommer att smaka och som avgör om det är säkert att äta.

Att ha koll på temperaturen är inte enbart en fråga om att se till att köttet är tillräckligt kokt. Det är lika viktigt att undvika överkokning så att smaken inte förstörs.

Här är en praktisk guide till matlagningstemperaturer för nötkött, lamm, kyckling och fläsk som jag brukar använda mig av.

Nötkött innertemperatur
RareMedium-
rare
MediumWell-doneMalet kött
40°C55°C65°C70°C70°C

Lamm innertemperatur
Medium-
rare
MediumMedium-wellWell-doneMalet kött
55°C60°C65°C70°C70°C

Kyckling innertemperatur
70°C eller om du mäter intill benet 82°C

Fläsk innertemperatur
70°C och tänk på att fetare delar som sidfläsk och karré gärna får gå ännu lite längre.

Efter tillagning ska köttet vila. Hur länge beror på hur stor köttbiten är.
Köttet är klart att skivas när innertemperaturen är ca 48°C.


Verktyg för att kontrollera innertemperaturen hittar du här:

 
termometer på spett     termometer  Till termometer 300 grader   

Ching!
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 8pXp6e (motverkar spam)
Inga kommentarer