2018-07-15 @ 09:00:00
När är köttet färdiglagat och vilken temperatur ska köttet ha?
I grilltider är köttemperatur en het fråga.
Det finns mer är en temperatur att ta hänsyn till.
Till att börja med bör kött som ska tillagas vara rumstempererat - inte kylskåpskallt eller fryst.
Rått eller fel tillagat kött kan leda till sjukdom och ansvaret för att servera mat som är säker att äta faller på kocken.
Det enklaste sättet att laga kött till rätt temperatur är att använda en en bra termometer som är enkel att läsa av och som kan användas under hela tillagningsprocessen.
Det är inte temperaturen i ugnen, grillen eller pannan som ska mätas (det är en helt annan fråga). Innertemperaturen på köttet är det som avslöjar hur det kommer att smaka och som avgör om det är säkert att äta.
Att ha koll på temperaturen är inte enbart en fråga om att se till att köttet är tillräckligt kokt. Det är lika viktigt att undvika överkokning så att smaken inte förstörs.
Här är en praktisk guide till matlagningstemperaturer för nötkött, lamm, kyckling och fläsk som jag brukar använda mig av.
Nötkött innertemperatur
Lamm innertemperatur
Kyckling innertemperatur
70°C eller om du mäter intill benet 82°C
Fläsk innertemperatur
70°C och tänk på att fetare delar som sidfläsk och karré gärna får gå ännu lite längre.
Efter tillagning ska köttet vila. Hur länge beror på hur stor köttbiten är.
Köttet är klart att skivas när innertemperaturen är ca 48°C.
Verktyg för att kontrollera innertemperaturen hittar du här:
Ching!
/å
Det finns mer är en temperatur att ta hänsyn till.
Till att börja med bör kött som ska tillagas vara rumstempererat - inte kylskåpskallt eller fryst.
Rått eller fel tillagat kött kan leda till sjukdom och ansvaret för att servera mat som är säker att äta faller på kocken.
Det enklaste sättet att laga kött till rätt temperatur är att använda en en bra termometer som är enkel att läsa av och som kan användas under hela tillagningsprocessen.
Det är inte temperaturen i ugnen, grillen eller pannan som ska mätas (det är en helt annan fråga). Innertemperaturen på köttet är det som avslöjar hur det kommer att smaka och som avgör om det är säkert att äta.
Att ha koll på temperaturen är inte enbart en fråga om att se till att köttet är tillräckligt kokt. Det är lika viktigt att undvika överkokning så att smaken inte förstörs.
Här är en praktisk guide till matlagningstemperaturer för nötkött, lamm, kyckling och fläsk som jag brukar använda mig av.
Nötkött innertemperatur
Rare | Medium- rare | Medium | Well-done | Malet kött |
40°C | 55°C | 65°C | 70°C | 70°C |
Lamm innertemperatur
Medium- rare | Medium | Medium-well | Well-done | Malet kött |
55°C | 60°C | 65°C | 70°C | 70°C |
Kyckling innertemperatur
70°C eller om du mäter intill benet 82°C
Fläsk innertemperatur
70°C och tänk på att fetare delar som sidfläsk och karré gärna får gå ännu lite längre.
Efter tillagning ska köttet vila. Hur länge beror på hur stor köttbiten är.
Köttet är klart att skivas när innertemperaturen är ca 48°C.
Verktyg för att kontrollera innertemperaturen hittar du här:
Ching!
/å
Inga kommentarer