2018-01-09 @ 01:00:00
Låt köttet vila! Du blir belönad. Bästa tipset för gott kött.
Jag förstår precis ... du är hungrig och dina gäster är hungriga...
Köket eller trädgården doftar förföriskt av nylagat eller nygrillat kött.
Du har lagat mat i flera timmar och gästernas magar skriker.
Att vänta ytterligare 10 minuter eller en kvart på att få sätta
tänderna i det nylagade köttet känns det som tortyr.
Lyckas du bekämpa frestelsen blir du dock dubbelt belönad.
En normal köttbit eller biff förlorar mellan 10 och 15% av sin vikt under tillagningen.
Att skära i den direkt efter att den lämnat värmen gör att den förlorar ytterligare ca 10%.
Det som går förlorat är vätska, alltså den läckra juice som innehåller det mesta av smaken.
En biff behöver ca 10 minuters vila sedan den lämnat spisen eller grillen.
Större detaljer som sadlar, revben, stekar och annat kan behöva upp till 45 minuters vila.
Beräkna ca 10 minuters vila per 500g kött eller använd en köttermometer.
Köttet är klart att skivas när innertemperaturen är ca 48°C.
Köket eller trädgården doftar förföriskt av nylagat eller nygrillat kött.
Du har lagat mat i flera timmar och gästernas magar skriker.
Att vänta ytterligare 10 minuter eller en kvart på att få sätta
tänderna i det nylagade köttet känns det som tortyr.
Lyckas du bekämpa frestelsen blir du dock dubbelt belönad.
En normal köttbit eller biff förlorar mellan 10 och 15% av sin vikt under tillagningen.
Att skära i den direkt efter att den lämnat värmen gör att den förlorar ytterligare ca 10%.
Det som går förlorat är vätska, alltså den läckra juice som innehåller det mesta av smaken.
En biff behöver ca 10 minuters vila sedan den lämnat spisen eller grillen.
Större detaljer som sadlar, revben, stekar och annat kan behöva upp till 45 minuters vila.
Beräkna ca 10 minuters vila per 500g kött eller använd en köttermometer.
Köttet är klart att skivas när innertemperaturen är ca 48°C.
1 Kommentar
#1
Lennart Sten
En picanha ska ätas vid 48 grader innertemp. enligt texten skämtar du?
2023-03-18 @ 12:00:12