Vad är Pimenton de la Vera?

Användarnamn

Vad vet du om Pimenton de la Vera?
2022-02-20 @ 00:00:00
Ursprungsskyddad spanskt rökt paprikapulver eller Pimentón de la Vera, Dulce. Pimentón de la Vera är det spanska, rökta paprikapulvret från odlare i La Vera i Spanien, som gjort succé hos både stjärnkockar och paprikafantaster över hela världen.
Pimentón de la Vera (Capsicum annuum longum) är det spanska, rökta paprikapulvret från odlare i La Vera i Spanien, som gjort succé hos både stjärnkockar och paprikafantaster över hela världen.

I den näringsrika leriga jorden runt Tietarfloden i La Vera är klimatet milt och regnet faller ofta.
Här trivs paprikan av släktet Capiscum annum och det är också härifrån det allra finaste paprikapulvret kommer.
Historier berättar att det var Christopher Columbus som tog med sig frukten från den nya världen i gåva till Ferdinand och Isabella.

De fascinerades av doften och smaken så till den milda grad att munkarna på det kungliga klostret Santa María de Guadalupes kungliga kloster. fick i uppdrag att odla paprikan. 
Det är nära den ursprungliga klostergården som paprikan odlas än idag.

Även om paprikan inte nämns lika ofta som druvan, oliven eller mandeln är den en basingrediens i medelhavsköket.

Pimenton
De La Vera Dulce

Konsten att mala paprikan pulvret Pimentón de La Vera utvecklades under 1700-talet.
På hösten går hela familjer ut på fälten för att skörda de små paprikorna som sedan torkas i bodar och röks med ekträ.
Det går åt fem gånger så mycket trä som mängden paprika för att få rätt smak och är det inte gjort på så vis är det inte en Pimentón de la Vera helt enkelt.

Frukterna måste vändas för hand varje dag i två veckor innan de försiktigt mals med hjälp av elektriskt drivna stenhjul.
Hjulen måste vändas mycket försiktigt och långsamt, går det för fort påverkar friktionen såväl färgen som smaken på pulvret.

För att vara säker på att få den riktiga smaken märks Pimentón de la Vera sedan 1998 med en kvalitetsstämpel, Protected destination of origin (ursprungsskyddad), som garanterar dess äkthet.

Produkten ska ha erhållits genom malning av torkad frukt av släktet Capsicum och Cerasiforme-typen eller Longum.

Frukterna ska vara helt mogna, fria från angrepp av svampar och insekter, de ska ha sortens karakteristiska färg, vara uppsamlad med torrsubstans över 15 procent och torkad enligt den traditionella La Vera-metoden med ek.

Det värdefulla pulvret är oumbärligti många typer av spanska rätter, det ger färgen och smaken på chorizon, äktheten till paellan och är helt oersättligt i autentisk spansk matlagning. 

La Vera Paprika görs traditionellt av de röda paprikasorterna Ocales, Jaranda, Jariza, Jeromín och Bola.
Den har en rökig, intensiv och genomträngande smak och arom.
Färgen är intensivt röd, sorterna i Ocales-gruppen i Bola-sorten är det med störst färgstyrka.
Smak, arom och färg är mycket stabil vilket gör att kryddan håller länge.

Kort och gott ett paprikapulver som rekommenderas för alla älskare av god mat som alltid väljer de bästa råvarorna. 

Den spanska pimentón görs på röd paprika eller spansk peppar.
Paprikan torkas sakta under flera veckor över en brinnande eld av ekträ så kallade secaderos, rökerier byggda direkt på fälten.
Efter
 13-15 dagar över ekeld mals paprikafrukterna ned till pulver. Resultatet är en mustig, smakrik, rökig smak.
 
Att pimenton smakar lite rökt och lite starkare än andra paprikapulver gör att det ger maträtterna en karaktär som är svårt att få med andra paparikapulver.
Den är en härlig smaksättare i spanska rätter och ger en extra mustig och aningen rökig smak.
Pimentón är kryddan som ger smak och färg åt bland annat chorizo.
Traditionellt används pimenton i chakuterier, i korvar som chorizo och till kyckling, kött, fisk och skaldjur och potatisrätter som Patatas bravas samt i den  traditionella galiciska bläckfisken.

Pimenton passar till väldigt mycket. Använd det rökta paprikapulvret till exempelvis grytor, pizzor och pastarätter.
Testa det till bladgrönsaker, potatis, fiskrätter, spenat, kikärtor och  grytor eller i rätter med bönor. 

La Vera Paprika är idealisk till grillat, i såser, krämer, grytor eller sallader, och ger sin karakteristiska rökiga smak. 

Man talar om tre sorter av Pimentón de La Vera: söt och mild – Dulce, sötsurt medelstark – Agridulce och riktigt het– Picante.

Pimenton de la Vera
Stark de La Vera

Picante, het: gjord med sorten Jeromín, Jariza och Jaranda
Dulce, söt eller mild: gjord med sorterna Jaranda och Bola
Agridulce, sötsur: gjord med sorterna Jaranda och Jariza

Lagen som fastställer den skyddade ursprungsbeteckningen "Pimenton de la Vera" tillåter tillsats av vegetabilisk olja i en maximal andel av 3 viktprocent av den torra produkten och en vattenhalt som inte överstiger 14 %.

Produktionen av äktre de La Vera är begränsad till kommunerna i de naturliga regionerna La Vera, Campo Arañuelo, Valle del Ambroz och Valle del Alagón och Arrago, i norra provinsen Cáceres, Spanien. tillsynsrådet för ursprungsbeteckningen ligger i Jaraíz de la Vera.

Enligt uppgifter från D.O.P.-huvudkontoret nådde produktionen av Pimentón de la Vera nästan 3 900 ton 2019 på en yta på 1 253 Ha.
Sektorn består av 16 tillverkare och 408 bönder.
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: K2EmhL (motverkar spam)
Inga kommentarer