2019-04-18 @ 11:06:09
Hur håller man sparrisen fin hemma?
Hur förvarar man sparrisen så att den håller sig spänstig och fräsch tills att det är dags för tillagning?
Med rätt hantering kan man förvara sparrisen i minst en vecka.
Så här får du sparrisen att hålla sig fräsch:
1 Skär av nedersta delen på sparrisen.
2 Sätt ner bunten som en bukett i ett glas med vatten.
3 Förvara glaset i kylen eller möjligen på köksbänken om de ska ätas snart.
Eftersom sparrisen är en levande växt kan den också behadlas som om den vore en snittblomma.
Jag brukar ge sparrisen ett nytt snitt genom skära bort den nedersta delen på stammen så att den kan suga upp vatten på ett bra sätt.
Sen sätter jag dem i ett glas med vatten i kylen. På samma sätt som en blombukett. Ska sparrisen ätas ganska snart kan den stå framme i köket. Vill du att den ska hålla länge bör denstå i kylen och vattnet bytas varje dag.
Ett annat tips är att linda in de osköljda stänglarna i en blöt kökshandduk (alternativt hushållspapper) och förvara i kylskåp. Det är enbart stammarna som ska lindas in. Knopparna ska vara utanför ungefär som på förpackade sparrisbuntar i affären.
Innan tillagningen skär man bort någon centimeter nedtill och ställer dem i kallt vatten någon timme.
Vill du ta din sparriskokning till nya höjder använder du så klart en smart sparrisgryta som klarar de långa själkarna.
Grytan för sparriskokning är försedd med en korg som sparrisen kokas i och som gör att den enkelt kan lyftas upp ur kastrullen utan att sparrisen skadas. Sparrisgrytan kan användas till att koka exempelvis pasta, musslor och grönsaker.
Lycka till med sparrisen.
Ching!
/å
Saker som är bra att ha:
Med rätt hantering kan man förvara sparrisen i minst en vecka.
Så här får du sparrisen att hålla sig fräsch:
1 Skär av nedersta delen på sparrisen.
2 Sätt ner bunten som en bukett i ett glas med vatten.
3 Förvara glaset i kylen eller möjligen på köksbänken om de ska ätas snart.
Eftersom sparrisen är en levande växt kan den också behadlas som om den vore en snittblomma.
Jag brukar ge sparrisen ett nytt snitt genom skära bort den nedersta delen på stammen så att den kan suga upp vatten på ett bra sätt.
Sen sätter jag dem i ett glas med vatten i kylen. På samma sätt som en blombukett. Ska sparrisen ätas ganska snart kan den stå framme i köket. Vill du att den ska hålla länge bör denstå i kylen och vattnet bytas varje dag.
Ett annat tips är att linda in de osköljda stänglarna i en blöt kökshandduk (alternativt hushållspapper) och förvara i kylskåp. Det är enbart stammarna som ska lindas in. Knopparna ska vara utanför ungefär som på förpackade sparrisbuntar i affären.
Innan tillagningen skär man bort någon centimeter nedtill och ställer dem i kallt vatten någon timme.
Vill du ta din sparriskokning till nya höjder använder du så klart en smart sparrisgryta som klarar de långa själkarna.
Grytan för sparriskokning är försedd med en korg som sparrisen kokas i och som gör att den enkelt kan lyftas upp ur kastrullen utan att sparrisen skadas. Sparrisgrytan kan användas till att koka exempelvis pasta, musslor och grönsaker.
Lycka till med sparrisen.
Ching!
/å
Saker som är bra att ha:
Inga kommentarer