
2025-03-28 @ 14:31:58
Nu startar grillsäsongen!
Att grilla tidigt på våren handlar om förberedelser och att anpassa tekniken efter utomhustemperaturen.
Med rätt planering kan du njuta av grillad mat redan i mars eller april – utan att frysa!
Så vässa grillverktygen, plocka fram de bästa råvarorna och starta vårsäsongen med en riktigt god grillmiddag.
Med rätt planering kan du njuta av grillad mat redan i mars eller april – utan att frysa!
Så vässa grillverktygen, plocka fram de bästa råvarorna och starta vårsäsongen med en riktigt god grillmiddag.
1. Starta grillen i god tid
Det är fortfarande kallt ute vilket gör att det tar längre tid att få upp grillen i rätt temperatur.
Oavsett om du använder kol, gasol eller el så börja i god tid! Om du använder kolgrill, välj högkvalitativ träkol eller briketter för en jämnare och längre brinntid. Använd en skorstenständare eller en elektrisk grilltändare istället för tändvätska.
2. Förbered maten inomhus
Ingen vill stå och frysa i onödan.
Genom att förbereda råvarorna i köket kan du minimera tiden vid grillen:
- Marinera kött och grönsaker i förväg, inomhus.
- Skär upp allt i grillklara bitar.
- Förstek eller förkoka stora rotfrukter för att korta ner grilltiden.
3. Välj rätt råvaror
Under tidig vår är vissa råvaror bättre än andra.
Skaldjur, som är i säsong nu får en fantastisk smak på grillen. Ramslök är en annan vårfavorit – prova att göra en pesto eller ett ramslökssmör att pensla på grillat kött eller fisk.
4. Använd en digital termometer
Kalla utomhustemperaturer kan göra det svårt att uppskatta när köttet är färdigt.
Med en digital termometer slipper du gissa och försäkrar att maten blir perfekt tillagad varje gång.
5. Undvik engångsgrillar
Kanske kan de verka smarta och praktiska men engångsgrillar når sällan rätt temperatur i den här kylan och är dessutom ett dåligt val för miljön. Så satsa på en rejäl grill som kan hantera vårvädrets utmaningar och som varar i många säsonger.
6. Rengör grillen medan den är varm
Det är mycket lättare att rengöra grillgallret när det fortfarande är varmt.
Använd en grillborste direkt efter grillningen så slipper du envisa matrester nästa gång du grillar.
Det är fortfarande kallt ute vilket gör att det tar längre tid att få upp grillen i rätt temperatur.
Oavsett om du använder kol, gasol eller el så börja i god tid! Om du använder kolgrill, välj högkvalitativ träkol eller briketter för en jämnare och längre brinntid. Använd en skorstenständare eller en elektrisk grilltändare istället för tändvätska.
2. Förbered maten inomhus
Ingen vill stå och frysa i onödan.
Genom att förbereda råvarorna i köket kan du minimera tiden vid grillen:
- Marinera kött och grönsaker i förväg, inomhus.
- Skär upp allt i grillklara bitar.
- Förstek eller förkoka stora rotfrukter för att korta ner grilltiden.
3. Välj rätt råvaror
Under tidig vår är vissa råvaror bättre än andra.
Skaldjur, som är i säsong nu får en fantastisk smak på grillen. Ramslök är en annan vårfavorit – prova att göra en pesto eller ett ramslökssmör att pensla på grillat kött eller fisk.
4. Använd en digital termometer
Kalla utomhustemperaturer kan göra det svårt att uppskatta när köttet är färdigt.
Med en digital termometer slipper du gissa och försäkrar att maten blir perfekt tillagad varje gång.
5. Undvik engångsgrillar
Kanske kan de verka smarta och praktiska men engångsgrillar når sällan rätt temperatur i den här kylan och är dessutom ett dåligt val för miljön. Så satsa på en rejäl grill som kan hantera vårvädrets utmaningar och som varar i många säsonger.
6. Rengör grillen medan den är varm
Det är mycket lättare att rengöra grillgallret när det fortfarande är varmt.
Använd en grillborste direkt efter grillningen så slipper du envisa matrester nästa gång du grillar.
"Stora grillspett med två pinnar. Riktigt bra till fisk, kyckling och för att hålla...
649 kr
0
"Den är bbqsåsen kan man inte vara utan - bästa smaken till burgare och ribs!"
189 kr
0
Fler grilltips
Inga kommentarer