Vad är julgransplundring?

Användarnamn

Vad är julgransplundring?
2021-01-06 @ 00:00:00
Vad är julgransplundring?
Vad är julgransplundring?
Varför plundrar vi granen?

Julgransplundring innebär slutet på julen.
En julgransplundring, Knutsfest, Knutsdans eller julgransskakning är en tradition i samband med att julen tar slut eller kastas ut.
Det innebär att man bland annat klär av och kastar ut julgranen samt ställer undan advents- och julsakerna. I Sverige sker det på tjugondag Knut som infaller den 13 januari, tjugo dagar efter julafton.
Av praktiska skäl dansar vi idag oftast ut granen under helgen innan 13 januari eller kanske helgen efter om det passar bättre. 

Julgransplundringen brukar ses som en avslutning på den över en månad långa period av julfirande som inleds med första advent, och omfattar adventsveckorna, lucia, jul, nyår och trettonhelgen. 

I äldre svensk tradition och på många håll i Europa tar julen slut en vecka tidigare, efter trettonhelgen, men åtminstone sedan 1600-talet firar vi i Sverige ut julen på Tjugondag Knut. 
juljransplundring
Den långa julen avslutas med ett festligt slut.
Att dansa och sjunga runt granen, klä av den och slänga ut den i samband med julgransplundring är en ganska ny sed.
Drygt hundra år på nacken har denna tradition som kom till i samband med det nya julfirandet som uppstod i borgerliga hem under 1800-talet.

Traditionen, som kommer från Norden, har förändrats väldigt lite sedan 1870-talet.
Julgransplundringar var vanligast under efterkrigstiden. Under 1900-talet började tjugondag Knut att förknippas med barn och godis.
Man "plundrade" julgranen på godsaker, som barnen åt upp, och annat julgranspynt. Godsakerna i julgranen bestod ursprungligen av äpplen och bakverk, senare även av (hårt) godis som polkakäppar och fyllning i smällkarameller.

En annan tradition som sannolikt legat till grund för julgransplundringarna är de upptåg som förekom i bondesamhällets byar.
Då sprang barn och ungdomar från stuga till stuga för att tigga mat och dryck samtidigt som de ropade ut julen.

I samband med julgransplundringen kan det anordnas aktiviteter som dans kring julgranen, olika lekar, rivning och förtäring av pepparkakshus, lotteri, fiskdamm och öppnande av fyllda smällkarameller. Detta sker både i hemmen och i mer offentliga sammanhang som på företag, föreningar, förskolor, skolor, sportklubbar och kristna samfund.

Men vad gör man egentligen när man julgransplundrar?
Under julgransplundringen så klär man av granen och kastar ut den.
Man dansar, sjunger och äter upp alla kvarvarande godsaker och kakor.

Börja innan själva plundringen med att ta ner alla vackra och ömtåliga julkulor och annat du är rädd om. Packa försiktigt ner allt och ställ undan till nästa jul.
Om du haft en riktigt gran så ska den kastas ut (lämna in på en återvinningsstation, kompostera eller elda försiktigt upp den utomhus).
För dig som valt konstgjord julgran för att kunna återanvända den år efter år ”kastas” den varsamt ut och ställs undan i förrådet eller garaget till nästa år .
julen körs ut
Här är exempel på några populära julgransplundrings-aktiviteter för barn och vuxna:
  • Pepparkakshus som har stått under julen rivs och äts upp.
  • Fyllda smällkarameller som hängt i julgranen eller runtom i huset ska nu öppnas – vare sig det är godis eller små presenter inne i smällkaramellerna så kommer det garanterat vara ett spännande ögonblick för de små.
  • I klassiskt flätade pappershjärtan som hängs i granen kan det också ligga något smått och gott som en liten påse kanderade mandlar.
  • Finns det inte mycket godis i granen kan man ordna en fiskdamm eller en skattjakt med gömda godispåsar.
  • En fiskdamm älskas av de flesta barn och alltid en rolig överraskning för de små!
  • Förr brukade man hänga äpplen i granen, det kan vara en mindre söt och mer nyttig ätbar dekorationer. Mandlar, nötter och russin är också bra.
  • Ringdanserna och sångerna från julafton kan återupplivas under julgransplundringen. Några av klassikerna är Räven raskar över isen, Vi äro musikanter och små grodorna.
  • En ulottdragning med olika priser är också en rolig aktivitet som passar perfekt för julgransplundringen, perfekt om ni missade "julklappsspelet" på julafton.
  • Många avslutar plundringen med att alla barn får en godispåse. Kanske från fiskdamm eller skattjakt.
Eventuellt är julgodiset och pepparkakorna redan slut.
I så fall kan man stödköpa lite eller baka något nytt, kanske mindre juligt.
Eller så kan en stor tårta passa?
Vill man ha något mindre sött funkar smörgåstårta eller snittar perfekt.

Ingen förväntar sig massor av lagad mat.
Upplägget liknar ofta mer ett barnkalas men självklart gör alla på det sätt som passar dem och gästerna bäst.pepparkaksgubbar


Bra grejer att ha kan du köpa här:

Marsipan springform     sultantyllar   chokladaskröd marsipan  strössel      
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: TjpFJh (motverkar spam)
Inga kommentarer