Skärp dej! Slipa och bryn knivarna, men vad är skillnaden mellan att bryna och slipa?

Användarnamn

Skärp dej!
2025-03-08 @ 08:04:28
Nu pratar vi knivar. Vad är skilnaden mellan att slipa och bryna knivar?
Det finns massor med hacks för att hacka och skära lök utan tårfall trots att det bästa sättet att minska gråten är en riktigt vass kniv. En kniv med vass egg krossar nämligen färre vätskefyllda celler i löken och därmed kommer löken att släppa mindre "tårgas".

Men vad är skillnaden mellan att bryna och slipa knivar?
Slipsten våtslip rektangulär 240 och 800 grit
699 kr 816 kr
Köp
Info
0
Knivslip 2-stegs asiatisk vinkel röd
För knivar med asiatisk slipvinkel
199 kr 219 kr
Köp
Info
0
Knivslip Satake Shapu
Manuell slipmaskin som  ger rätt vinkel på eggen
1699 kr 2199 kr
Köp
Info
0
Skärpstål Lion Sabatier
Behåll skärpan!
649 kr
Köp
Info
0
Bryna kniven innebär att man återställer knivens skärpa genom att räta upp eggen. Med tiden böjs den tunna eggen lite åt sidan och små, små metallbitar fälls ut vilket gör att kniven känns slö.
Ett brynstål eller en keramisk brynare används för att rikta tillbaka eggen utan att ta bort mycket material.
Det är något man bör göra regelbundet för att bibehålla skärpan.

När kniven blivit riktigt slö och bryning inte längre hjälper behöver den slipas.

Vid slipning slipas stål bort från eggen för att skapa en ny, vass skäryta.
Detta görs med en slipsten, slipmaskin eller diamantbryne.
Slipning görs mer sällan än bryning men är avgörande för att hålla kniven i gott skick på lång sikt. 
Karimatto kniv set
DU SPARAR 200kr på Testvinnare!
1846 kr 2046 kr
0
Kockkniv & Brödkniv KAI Wasabi black knivset
"Underbart knivset. Skär enkelt genom de värsta skorpor"
1625 kr
Köp
Info
0
Kockkniv Gyuto 20cm Karimatto
Riktigt bra & prisvärd enligt Aftonbladet
549 kr
Köp
Info
0
Skärbräda i akaciaträ Tarragon
Snygg bräda i storlek A3, A4 eller A5
fr. 159 kr
0
Vilket är bästa sättet att slipa knivar?
Helst skulle du lära dig att använda en våtslipsten men många tycker att det är en svår färdighet att bemästra och det finns en risk att man förstör kniven om mman gör fel. Ett slipverktyg som Shapu från Satake är ett bra sätt att säkert och enkelt hålla knivarna vassa med minimal ansträngning.

Vässar inte en brynstav kniven?
När en kniv  bryns med stav tar man bort de mycket små metallbitar som "vikts ut" från kniven (och gjort den slö) för att vässa eggen. Brynstavar trycker tillbaka knivseggen genom att justera dess mikroskopiska tänder och trycka tillbaka eggen i rätt läge.

Kort sagt: Bryning underhåller skärpan, medan slipning återställer den. 
Med andra ord, både bruning och slipning är viktiga för knivens hälsa men att köra bladet längs en bryningsstång kommer inte att vässa kniven men det justerar eggen tillbaka till den senaste slipningen. 

Till sist funkar inte bryningen längre och kniven måste slipas.

blogg knivar

Mixat & Maxat

5 enkla tips för att hålla knivar skarpa
Är dina knivar inte lika vassa som de brukade vara? Oroa dig inte här är fem enkla tips som hjälper dig att hålla dina knivar i toppskick så att du kan skära, hacka och tärna som ett proffs.
Vässa dina knivar
Välslipade vassa knivar är A & O i köket.
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: 6gx4Pa (motverkar spam)
Inga kommentarer