2022-01-21 @ 00:00:00
Doenjang är en Koreansk bönpasta som påminner om japansk miso.
Vad är Doenjang?
Doenjang är ett koreanskt baslivsmedel och viktig ingrediens i många rätter.
Sojabönpastan görs av Meju (traditionellt jästa sojabönor) och salt.
Den är ett måste i ett koreansk skafferi och kallas ibland koreansk miso.
Pastan är en hörnsten i det koreanska köket. Den förbättrar salta smaker och lyfter de flesta vardagliga rätter med sin aromatiska smak.
Doenjang tillverkas av fermenterade sojabönor och liknar japansk miso med den koreanska varianten har en aning grövre konsistens och starkare smak, vilket fungerar extra bra i tjocka soppor och grytor.
Bönpastan ger en distinkt aningen jordig och rostad smak till koreanska rätter. Doenjang kan ätas som krydda precis som den är med grönsaker eller användas som smaksättning.
Den kan också användas i soppbuljong, exempelvis i en grytan Doenjang Jjigae som ofta innehåller tofu, olika grönsaker som chilipeppar, zucchini, salladslök och svamp, kött eller pilgrimsmusslor. Den passar bra i koreanska BBQ-marinader, Ssamjang (dippsås), wok och soppa.
Doenjang används ofta tillsammans med gochujang- en röd chilipasta.
Exempelvis i såsen Ssamjang (recept).
I kombination ger de en kimchi-liknande varm kryddning till koreanska rätter.
Servera gärna doenjang som en krydda med bibimbap eller som den är med en skål med vanligt ris.
Den är perfekt till koreanska BBQ-rätter som Samgyupsal, Galbi, Bulgogi och till BBQ-marinader eller dippsåser.
Det är vanligt att blanda pastan med vitlök, sesamolja och gochujang till "ssamjang" som äts med eller utan ris insvept i grönsaks blad.
Kombination av bladgrönsaker och doenjang (eller ssamjang) är vanliga tillsammans med koreanska kötträtter soml samgyeopsal, bulgogi, bibimbap och bossam.
Det koreanska livsmedelsministeriet klassificerar doenjang i tre kategorier:
Hansik-doenjang 한식된장 – doenjang gjord med traditionell meju och saltlake.
Doenjang 된장 – doenjang gjord med icke-traditionell meju och salt.
Kryddad doenjang 조미된장 – produkter som innehåller mer än 90 % doenjang eller hansik-doenjang.
Testa gärna att använda bönpastan istället för buljong eller buljongtärningar.
Här kan du köpa doenjang.
Doenjang är ett koreanskt baslivsmedel och viktig ingrediens i många rätter.
Sojabönpastan görs av Meju (traditionellt jästa sojabönor) och salt.
Den är ett måste i ett koreansk skafferi och kallas ibland koreansk miso.
Pastan är en hörnsten i det koreanska köket. Den förbättrar salta smaker och lyfter de flesta vardagliga rätter med sin aromatiska smak.
Doenjang tillverkas av fermenterade sojabönor och liknar japansk miso med den koreanska varianten har en aning grövre konsistens och starkare smak, vilket fungerar extra bra i tjocka soppor och grytor.
Bönpastan ger en distinkt aningen jordig och rostad smak till koreanska rätter. Doenjang kan ätas som krydda precis som den är med grönsaker eller användas som smaksättning.
Den kan också användas i soppbuljong, exempelvis i en grytan Doenjang Jjigae som ofta innehåller tofu, olika grönsaker som chilipeppar, zucchini, salladslök och svamp, kött eller pilgrimsmusslor. Den passar bra i koreanska BBQ-marinader, Ssamjang (dippsås), wok och soppa.
Doenjang används ofta tillsammans med gochujang- en röd chilipasta.
Exempelvis i såsen Ssamjang (recept).
I kombination ger de en kimchi-liknande varm kryddning till koreanska rätter.
Servera gärna doenjang som en krydda med bibimbap eller som den är med en skål med vanligt ris.
Den är perfekt till koreanska BBQ-rätter som Samgyupsal, Galbi, Bulgogi och till BBQ-marinader eller dippsåser.
Det är vanligt att blanda pastan med vitlök, sesamolja och gochujang till "ssamjang" som äts med eller utan ris insvept i grönsaks blad.
Kombination av bladgrönsaker och doenjang (eller ssamjang) är vanliga tillsammans med koreanska kötträtter soml samgyeopsal, bulgogi, bibimbap och bossam.
Det koreanska livsmedelsministeriet klassificerar doenjang i tre kategorier:
Hansik-doenjang 한식된장 – doenjang gjord med traditionell meju och saltlake.
Doenjang 된장 – doenjang gjord med icke-traditionell meju och salt.
Kryddad doenjang 조미된장 – produkter som innehåller mer än 90 % doenjang eller hansik-doenjang.
Testa gärna att använda bönpastan istället för buljong eller buljongtärningar.
Här kan du köpa doenjang.
Inga kommentarer