2019-07-12 @ 16:34:24
Bevara skördetidens godsaker på bästa vis.
Sylta, safta, torka, syra eller konservera - bevara alla delikatesser som sommaren och hösten bjuder.
Det populärt att odla egna grönsaker. Det är underbart att kunna skörda egna tomater, sallad, gurka och morötter eller mer ovanliga och exotiska grönsaker från trädgårdslandet eller bär och frukt från fruktträdgården.
I skogen finns dessutom massor av godsaker att hämta även för den som inte har en egen täppa.
Men hur tar hand man om grönsakerna från skördetiden och bevara dem, allt kan ju inte få plats i frysen?
De flesta av oss saknar gamla tiders jordkällare och kallskafferi men vi kan ändå ta tillvara och bevara.
Mycket går ju att förvälla och frysa in, bär, frukt – i bitar eller som mos, bönor, mangold och rotsaker, då tar de i alla fall mindre plats i frysen än som hela styckfrusna bär. Bara de finaste bären fryses in hela. Gärna på ett fat eller en bricka innan de förpackas.
Konservering och syrning är metoder som snabbt har blivit allt mer populära liksom inläggningar av olika slag.
Mjölksyra grönsaker eller konservera dem i glasburkar med gummipackning.
Det blir vackra burkar som är fantastiskt roliga att ta fram under kalla vintermånader.
Örtkryddor torkas. Mycket annat kan också torkas, frukt, svamp, grönsaker och bär.
Bara fantasin sätter gränserna.
Saker som kan vara bra att ha:
Det populärt att odla egna grönsaker. Det är underbart att kunna skörda egna tomater, sallad, gurka och morötter eller mer ovanliga och exotiska grönsaker från trädgårdslandet eller bär och frukt från fruktträdgården.
I skogen finns dessutom massor av godsaker att hämta även för den som inte har en egen täppa.
Men hur tar hand man om grönsakerna från skördetiden och bevara dem, allt kan ju inte få plats i frysen?
De flesta av oss saknar gamla tiders jordkällare och kallskafferi men vi kan ändå ta tillvara och bevara.
Mycket går ju att förvälla och frysa in, bär, frukt – i bitar eller som mos, bönor, mangold och rotsaker, då tar de i alla fall mindre plats i frysen än som hela styckfrusna bär. Bara de finaste bären fryses in hela. Gärna på ett fat eller en bricka innan de förpackas.
Konservering och syrning är metoder som snabbt har blivit allt mer populära liksom inläggningar av olika slag.
Mjölksyra grönsaker eller konservera dem i glasburkar med gummipackning.
Det blir vackra burkar som är fantastiskt roliga att ta fram under kalla vintermånader.
Örtkryddor torkas. Mycket annat kan också torkas, frukt, svamp, grönsaker och bär.
Bara fantasin sätter gränserna.
Saker som kan vara bra att ha:
Inga kommentarer