2024-03-17 @ 08:43:53
Hur kommer det sig att vi äter våfflor på våffeldagen?
Varför firar vi Våffeldagen och varför äter vi våfflor på våffeldagen?
Våffeldagen, som firas den 25 mars varje år, har sina rötter i den kristna högtiden "Jungfru Marie Bebådelsedag" eller "VårFruDagen" som äger rum nio månader före juldagen. Detta är dagen då ärkeängeln Gabriel sägs ha besökt Jungfru Maria för att berätta för henne att hon skulle föda Jesus. Våffeldagen var helgdag i Sverige fram till 1953.
Men varför just våfflor? En teori är att våfflorna, med sin runda form och solgula färg representerar solen och återfödelsen. Det passar ju på våren när man känner vårsolen och ser de första gröna stråna spira.
Dagen sägs även firas för att det är starten på vårbruket, dagen då barnen började gå barfota och en massa annat.
En annan förklaring är att det gamla ordet Vår-fru-dagen språkligt har förändrats med tiden till våffeldagen.
Vi firar alltså antagligen våffeldagen på grund av en felsägning eller missuppfattning. Vår-Fru-Dagen blev våffeldagen.
Dessutom är våfflor enkel matlagning och är en fröjd för smaklökarna, vilket gör dem till det perfekta valet för en festlig dag.
Vårfrudagen, våffeldagen eller Jungfru Maria bebådelsedag?
Kärt barn har många namn.
Oavsett är det alltid härligt att få en anledning att hugga in på ett gäng frasiga våfflor.
Våffeldagen, som firas den 25 mars varje år, har sina rötter i den kristna högtiden "Jungfru Marie Bebådelsedag" eller "VårFruDagen" som äger rum nio månader före juldagen. Detta är dagen då ärkeängeln Gabriel sägs ha besökt Jungfru Maria för att berätta för henne att hon skulle föda Jesus. Våffeldagen var helgdag i Sverige fram till 1953.
Men varför just våfflor? En teori är att våfflorna, med sin runda form och solgula färg representerar solen och återfödelsen. Det passar ju på våren när man känner vårsolen och ser de första gröna stråna spira.
Dagen sägs även firas för att det är starten på vårbruket, dagen då barnen började gå barfota och en massa annat.
En annan förklaring är att det gamla ordet Vår-fru-dagen språkligt har förändrats med tiden till våffeldagen.
Vi firar alltså antagligen våffeldagen på grund av en felsägning eller missuppfattning. Vår-Fru-Dagen blev våffeldagen.
Dessutom är våfflor enkel matlagning och är en fröjd för smaklökarna, vilket gör dem till det perfekta valet för en festlig dag.
Vårfrudagen, våffeldagen eller Jungfru Maria bebådelsedag?
Kärt barn har många namn.
Oavsett är det alltid härligt att få en anledning att hugga in på ett gäng frasiga våfflor.
Våfflor har funnits på matsedeln i olika former och smaker sedan antikens Grekland.
Då kanske mer lika rån än våfflor. Grekiska obelios var tunna brödkakor som gräddades mellan två metallplattor. Obelios är ursprunget till oblater, rån och våfflor.
Under medeltiden serveras våfflor gärna på marknader men även på kungliga banketter och festligheter. Medeltida våfflor gjordes inte ofta på vitt mjöl utan det är tillagningssättet och brödets form som avses.
Att baka mellan metallplattor kräver ingen ugn och kan göras direkt över öppen eld. På så sätt kan man snabbt och enkelt för gott nygräddat bröd.
Det är det som är våfflans helmighet och som gör att vi fortfarande älskar våfflor. Varmt bröd som doftar fantastiskt men förr sällan av vitt mjöl, ägg och smör toppat med vispgrädde och sylt som var en i stort sett ouppnålig lyx för de flesta.
Idag finns det mängder av olika sorters våfflor och recept. Tjocka, tunna, frasiga och degiga. Söta eller salta.
Så varför inte fira årets Våffeldag genom att värma våffeljärnet, blanda till din favoritsmet och bjuda in vänner och familj för en festlig våffelmåltid?
Oavsett om du föredrar din våffla söt med frukt, sylt, nötkräm, choklad och grädde eller salt med ost, kaviar, bacon eller skinka är Våffeldagen det perfekta tillfället att avnjuta frasiga, nygräddade våfflor.
Fler våffeltips HÄR!
Då kanske mer lika rån än våfflor. Grekiska obelios var tunna brödkakor som gräddades mellan två metallplattor. Obelios är ursprunget till oblater, rån och våfflor.
Under medeltiden serveras våfflor gärna på marknader men även på kungliga banketter och festligheter. Medeltida våfflor gjordes inte ofta på vitt mjöl utan det är tillagningssättet och brödets form som avses.
Att baka mellan metallplattor kräver ingen ugn och kan göras direkt över öppen eld. På så sätt kan man snabbt och enkelt för gott nygräddat bröd.
Det är det som är våfflans helmighet och som gör att vi fortfarande älskar våfflor. Varmt bröd som doftar fantastiskt men förr sällan av vitt mjöl, ägg och smör toppat med vispgrädde och sylt som var en i stort sett ouppnålig lyx för de flesta.
Idag finns det mängder av olika sorters våfflor och recept. Tjocka, tunna, frasiga och degiga. Söta eller salta.
Så varför inte fira årets Våffeldag genom att värma våffeljärnet, blanda till din favoritsmet och bjuda in vänner och familj för en festlig våffelmåltid?
Oavsett om du föredrar din våffla söt med frukt, sylt, nötkräm, choklad och grädde eller salt med ost, kaviar, bacon eller skinka är Våffeldagen det perfekta tillfället att avnjuta frasiga, nygräddade våfflor.
Fler våffeltips HÄR!
Recept
En annorlunda men god våffla med mosad kokt potatis i smeten på samma sätt som i potatisplättar eller kroppkakor.
Choklad i våfflorna är fantastiskt gott. Riktigt goda till starkt kaffe med lite florsocker på toppen hackad choklad och en klick grädde. En annan variant är att lägga till en klick lemoncurd och en kvist mynta.
Testa att byta ut det vanliga vetemjölet mot en annan mjölsort. I det här receptet bakas våfflorna på fullkornsdinkelmjöl.
Härliga välsmakande våfflor utan varken mjölk eller ägg. Receptet räcker till cirka sex laggar.
Goda glutenfria våfflor bakade på mandelmjöl. Receptet räcker till 10-12 våfflor.
Ett lite annorlunda recept på våfflor men banan och kryddor. För mer neutral smak utesluts kryddorna och valnötterna.
När jag var liten bakade min mamma ofta våfflor med färsk jäst. Testa gärna att göra receptet med mandelmjöl och få glutenfria våfflor. Det var spännande att se smeten jäsa och bubbla. Receptet bör räcka till minst 8 laggar.
Inga kommentarer