När jag var liten bakade min mamma ofta våfflor med färsk jäst. Testa gärna att göra receptet med mandelmjöl och få glutenfria våfflor. Det var spännande att se smeten jäsa och bubbla. Receptet bör räcka till minst 8 laggar.
Ingredienser:
100 g smör
4 dl mjölk
25g jäst
3 dl vetemjöl eller mandelmjöl
1 nypa salt
1 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
Gör så här:
Smält smöret, häll i mjölken och lös upp jästen om du använder färsk jäst. Blanda mjöl, salt och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt mjölken under omrörning. Vispa till en slät smet. Låt jäsa ca 30 minuter.
Värm våffeljärnet och smörj med lite smör. Häll ca 1 dl våffelsmet i järnet och grädda våfflorna gyllenbruna. Grädda våfflor i våffeljärn eller silikonformar för våfflor. Lägg på galler och håll den eventuellt varma i ugnen. Servera våfflorna varma och nygräddade med grädde och sylt eller bär. Glass är också gott till våfflorna.
Tips: Servra våfflorna som en lyxig förrätt tillsammans med en klich crème fraiche, rödlök, räkor och rom. Byt eventuellt ut lite av vetemjölet mot lite grövre mjöl så blir våfflan lite mer matig.
Inga kommentarer