Måste man ha konserveringsmedel i sylten?

Användarnamn

Måste man ha konserveringsmedel i sylten?
2022-06-22 @ 00:00:00
Ska man tillsätta konserveringsmedel i hemlagad sylt och saft?

Konserveringsmedel används för att förlänga en varas hållbarhet.
Vanligtvis avses olika kemiska medel, men naturliga produkter såsom salt, socker och ättika har också konserverande effekt.

Inom industrin används ofta kemiska konserverings­medel men i hemmen är användandet mer begränsat.
Konserveringsmedel finns i pulverform och flytande.

Natriumbensoat är det vanligaste konserverings­ämnet för att hindra frukt och bär att jäsa och mögla.
Medlet blandas även i lag till gurkor. Bara liten mängd tillsätts.
Natriumbensoat säljs bl.a. under varumärket Atamon.
Kaliumsorbat har samma funktion som natrium­bensoat men anses ha särskild god effekt vid hög syrahalt och är skonsammare för allergiker.

Konserverande medel finns rikligt i vissa bär som exempelvis lingon och behöver då behöver man inte tillsättas ytterligare.

I äldre recept förekommer bl.a. vinsyra, vinsten och alun.  De har konserverande effekt men den är lägre än exempelvis natrium­bensoat.

Vill man inte tillsätta konserveringsmedel går det ofta bra att hermetisera eller värmekonservera.
Det går med andra ord fint att bevara även lättsockrad sylt eller äppelmos  utan att tillsätta konserveringsmedel om man hel-konserverar eller hermetiserar sylten. Läs mer här!

Ett  annat sätt att skydda exempelvis sylt är att lägga ett lager parafin på toppen av sylten i burken. Det skyddar från angrepp och blir en typ av mild konservering. Läs mer här!
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: N6DfLa (motverkar spam)
Inga kommentarer