2022-09-25 @ 18:10:15
Tre riktigt bra ägg-hacks du inte kan vara utan.
1. Använd en sked för att skala kokta ägg snabbare
Att skala kokta ägg kan vara svårt. Särskilt på riktigt färska ägg kan skalet sitta fast som bara den. Testa att salta kokvattnet lite.
Låt äggen svalna gärna ca i fem minuter i isvatten.
Ta upp ett ägg ur kylvattnet och knäck botten genom att knacka det mot köksbänken eller skärbrädan.
Skala bort några skalbitar lagom mycket för att du ska kunna glida in med spetsen av en liten sked under skalet.
Skjut försiktigt in skeden mellan ägget och äggskalet så att skedens välvda blad följer äggets kurva.
Vrid sedan ägget runt medan du flyttar skeden mellan skalet och äggvitan.
Detta frigör skalet utan att skada ägget.
När du väl fått kläm på det är detta är det ett supersnabbt och relativt enkelt sätt att skala ett hårdkokt ägg som inte vill släppa skalet.
2. Plocka upp skalrester med ett skal
Det låter konstigt men det enklaset sättet att plocka upp små skalrester som råkat komma med när du knäckt ett rått ägg är att ta en en stor skaldel och "skopa upp det eller de små bitar som kommit med. Det större skalet fångar upp bitarna mycket enklare är om man försöker med en sked, gaffel eller fingar.
3. Pocherade ägg - enkelt
Bättre och enklare än att pocher ägg i kokande vatten med ättiha är att knäcka äggen du vill pochera i en liten skål eller kopp utan att gulorna spricker. Dropp ättika över äggen en eller ett par matskedar.
Låt stå 10 minuter.
Man ser direkt hur vitan drar ihop sig runt gulorna och att vitorna blir ligte vitare.
Koka upp lättsaltat vatten ien kastrull och stjälp försiktigt i alla äggen.
Se till att vattnet bara sjuder och sjud ca 3 minuter.
Plocka upp de nu perfekt pocherade äggen med en hålslev är ett bra verktyg.
Inga kommentarer