Kan man äta rå fisk och rått kött?

Användarnamn

Kan man äta rå fisk och rått kött?
2019-07-15 @ 13:00:00
Varför kan vi äta rå fisk men inte rått kött?

Samtidigt som vi glatt kalasr på sushi och sashimi är tanken på rå kyckling tillräckligt för att få magen att vända sig.
Varför är det ok att äta rå fisk men inte rått kött?

Fisk kan innehålla parasiter.
Vid låga (och höga) temperatur dör dock parasiterna.
Därför ska all fisk som ska ätas rå frysas före beredning enligt bestämmelser som gäller inom EU.
Så gör det även hemma om du köper färsk fisk.

När det gäller kött, tenderar bakterierna som lever i boskap - som inkluderar listeria, E. Coli och salmonella - att vara farligare för människor.

Är sällsynt biff säkert att äta?

De flesta av oss skulle inte klämma in i en halvrå fläskkotelett men gärna en blodig eller rosa biff.
Varför är det så?

De flesta skadliga bakterierna lever i djurets tarmar, medan insidan av muskeln är relativt steril.
Därför är nötkött ett gott exempel på ett kött som är i stort ok att äta rått.

Tillagning av ytan av på kötter i exempelvis en biff kommer att döda bakterier.

Men om du äter malet nötkött är det rekommenderat att du ser till att det är genomkokt eller genomstekt.
Det malda köttet kan komma från många delar på djuret och ha dessutom mängder av små ytor för bakterier och annat att fastna på.

Varför är rå kyckling så farligt?

Salmonella är vanligtvis associerad med rå kyckling. Salmonellabakterien som kan leva i avföring, på klor, gårdsgolv osv.
Bakterien är upphov till många tarminfektionerna bland människor i USA och Europa.
I Sverige är vi lite förskonade men bakterien kan absolut förekomma.

Campylobacter är en farlig bakterie som lever i kycklingarnas mage och på kycklingfarmer.
Campylobacter är den vanligaste orsaken till matförgiftning i Storbritannien oftast från förorenat fjäderfä.

Tillagning av kyckling dödar dessa skadliga bakterier. Men då ska det inte finnas rött kött kvar. Kycklingen ska vara genomstekt.

Varför äter man inte rått fläskkött?

Grisar (och björnar) kan ha en typ av mask som kallas trikiner (trichinella spiralis). Maskens larverna bildar cyster i muskelvävnaden hos dern individ masken lever på.
Trikiner dödas genom frysning runt - 20 ° C eller vid upphättning över 55°C.
I Sverige måste allt griskött som säljs vara trikinftitt.

Faror av okokt kött

Att inte laga kött på rätt sätt kan inte bara påverka smaken, det kan också öka risken för salmonella, listeria eller E. coli.
Dessa bakterier kan orsaka kräkningar, svettningar, diarré och kramper.
Det bästa sättet att döda alla farliga bakterier i kött är naturligtvis att laga dem ordentligt.
Värme är det bästa sättet att förstöra de flesta bakterier, parasiter och mikrober.
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: ycpxsV (motverkar spam)
Inga kommentarer