2022-11-30 @ 00:00:00
Hur gör man pepparkakshus? Bästa tipsen för ett lyckat pepparkakshus.
Så här bygger man fina pepparkakshus.
Var noga och gör mallar i kartong till husdelarna.
Gör egna eller googla "mallar till pepparkashus" och printa.
Det kan vara kul att bygga en modell av sitt eget hus eller hela kvarteret... om man har tid och orkar.
Skär gärna ut delarna ur degen direkt på plåten eller bakpappret så att de inte behöver flyttas och ändra form, grädda ganska hårt.
Man kan om man vill och behöver trimma kanterna direkt efter att husdelarna tas ur ugnen.
Enklast är att lägga mallen på den gräddade kakan och skära rent runt om.
Det måste ske omedelbart. Väntar men hinner kakan svalna och stelna och då är det väldigt svårt att skära.
Dekorera de olika delarna med kristyr medan dom ligger ner på bordet.
Det är enklare och dessutom rinner inte kristyren.
Lägg även på godisbitar om du vill.
Mer godis och kristyr på sidor och kanter sätts på när huset moterats.
Vill man göra fönster med glas i rutorna kan man använda ark av gelatin. De är ofta dessutom snyggt rutiga och passsar i huset.
Det går också att göra försterrutor av tunn stelnad karamell.
Ett annat tips 'är att smälta hårda karameller och låta stelna till tunna fönsterglas.
Fönsterglasen "limmas" på insidan av huset. Effekten blir absolut bäst om det finns en liten lampa, batteriljus eller ljusslinga inne i huset.
Tycker man att det är för pilligt att skära ut fönser och dörrar kan de "ritas" med kristyr.
Vill man ha rund form på något går det ofta bra att forma degen eller kakan direkt när den kommer från ugnen. Lägg den på något som har rätt böjd form som en kavel, pinne, ett rör, glas eller liknande. Man måste vara snabb. Så snart kakan svalnar blir den hård. Alternativt grädda i ugnen liggande på en form som tål ugnsvärme, klädd med bakplåtspapper (gärna även utanpå degen).
Gör koniska former genom att klä utsidan av en konisk sil, tyll, strutformare eller tratt med bakplåtspapper, kavlad deg och ytterst bakplåtspapper igen för att hålla kvar degen och grädda.
Tänk på att grädda delar av liknade storlek tillsammans. Små och stora på samma plåt blir sällan bra. De små blir ofta illa brända innan de stora blir klara.,
Sätt samman pepparkakshuset genom att smälta 3 dl sockret i en torr stekpanna på medel värme. Sockret ska vara helt smält och ljust brunt. Låt sedan pannan stå på svag värme medan delarna sätts ihop, annars kan sockret bli hårt.
Doppa pepparkakshusets gavlar i det smälta sockret och sätt ihop dem snabbt med husets långsidor.
Bred smält socker på takets yttre undersida och lägg på taket.
Man behöver inte använda smält socker som lim.
Det går lika bra med smältlim om man inte ska äta huset. Det finns även dom som sätter samman huset med krisyr och det funkar om blandingen är lagom tjock men kan vara svårt om man inte får till rätt koncistens.
Nu när huset är ihopsatt går man på med mer kristyr på gavlar och längs kanter mm.
Var noga och gör mallar i kartong till husdelarna.
Gör egna eller googla "mallar till pepparkashus" och printa.
Det kan vara kul att bygga en modell av sitt eget hus eller hela kvarteret... om man har tid och orkar.
Skär gärna ut delarna ur degen direkt på plåten eller bakpappret så att de inte behöver flyttas och ändra form, grädda ganska hårt.
Man kan om man vill och behöver trimma kanterna direkt efter att husdelarna tas ur ugnen.
Enklast är att lägga mallen på den gräddade kakan och skära rent runt om.
Det måste ske omedelbart. Väntar men hinner kakan svalna och stelna och då är det väldigt svårt att skära.
Dekorera de olika delarna med kristyr medan dom ligger ner på bordet.
Det är enklare och dessutom rinner inte kristyren.
Lägg även på godisbitar om du vill.
Mer godis och kristyr på sidor och kanter sätts på när huset moterats.
Vill man göra fönster med glas i rutorna kan man använda ark av gelatin. De är ofta dessutom snyggt rutiga och passsar i huset.
Det går också att göra försterrutor av tunn stelnad karamell.
Ett annat tips 'är att smälta hårda karameller och låta stelna till tunna fönsterglas.
Fönsterglasen "limmas" på insidan av huset. Effekten blir absolut bäst om det finns en liten lampa, batteriljus eller ljusslinga inne i huset.
Tycker man att det är för pilligt att skära ut fönser och dörrar kan de "ritas" med kristyr.
Vill man ha rund form på något går det ofta bra att forma degen eller kakan direkt när den kommer från ugnen. Lägg den på något som har rätt böjd form som en kavel, pinne, ett rör, glas eller liknande. Man måste vara snabb. Så snart kakan svalnar blir den hård. Alternativt grädda i ugnen liggande på en form som tål ugnsvärme, klädd med bakplåtspapper (gärna även utanpå degen).
Gör koniska former genom att klä utsidan av en konisk sil, tyll, strutformare eller tratt med bakplåtspapper, kavlad deg och ytterst bakplåtspapper igen för att hålla kvar degen och grädda.
Tänk på att grädda delar av liknade storlek tillsammans. Små och stora på samma plåt blir sällan bra. De små blir ofta illa brända innan de stora blir klara.,
Sätt samman pepparkakshuset genom att smälta 3 dl sockret i en torr stekpanna på medel värme. Sockret ska vara helt smält och ljust brunt. Låt sedan pannan stå på svag värme medan delarna sätts ihop, annars kan sockret bli hårt.
Doppa pepparkakshusets gavlar i det smälta sockret och sätt ihop dem snabbt med husets långsidor.
Bred smält socker på takets yttre undersida och lägg på taket.
Man behöver inte använda smält socker som lim.
Det går lika bra med smältlim om man inte ska äta huset. Det finns även dom som sätter samman huset med krisyr och det funkar om blandingen är lagom tjock men kan vara svårt om man inte får till rätt koncistens.
Nu när huset är ihopsatt går man på med mer kristyr på gavlar och längs kanter mm.
Inga kommentarer