En deg avsedd för pepparkashus.
Ingredienser:
75 gram smör130 g eller 1,5 dl socker
1/2 eller ett litet ägg
0,5 dl grädde
3/4 dl ljus sirap
420 gram vetemjöl
1/2 msk bikarbonat,
1 msk kanel
1/2 msk ingefära
1/2 msk nejlika
Gör så här:
Smält smör och bland ihop med socker, ägg, grädde och sirap.Blanda mjöl med torra ingredienser och tillsätt smör och sockerblandningen.
Blanda ihop till en deg.
Ställ i kylen över natten.
Dag 2 tillsätts lite vatten om så behövs ca 0,4 dl.
Kavla jämt och skär ut delarna efter mallar när degen är ca 2-3 mm tjock.
Grädda i 180 grader tills bitarna ser välgräddade ut.
Grädda delar av liknande storlek på samma plåt.
Om man blandar storlekar på samma plåt blir de mindre ofta brända.
Recept
Det går åt mycket kristyr eller glasyr till pepparkaksbaket så gör en ordentlig sats med en gång.
Testade ett lite annorlunda pepparkaksbak och byggde ihop kakorna till små modeller i 3D. Ren, släde, snögubbe och gran som sedan pyntades.
Klassiska pepparkakor till advent, jul och Lucia. Pepparkaksdeg håller länge i kylskåpet så du kan baka några år gången, när lusten faller på och du vill sprida lite härlig juldoft i huset. Degen räcker till ca 150 kakor.
Inga kommentarer