Baka pepparkakor med recept från FreakyKitchen.

Användarnamn

Pepparkakor enkla och tunna
Klassiska pepparkakor till advent, jul och Lucia. Pepparkaksdeg håller länge i kylskåpet så du kan baka några år gången, när lusten faller på och du vill sprida lite härlig juldoft i huset. Degen räcker till ca 150 kakor.

Ingredienser:


    720 g vetemjöl
    1 ½ dl vatten
    4 dl socker
    300 g smör
    1 dl ljus sirap
    1 msk malda nejlikor
    1 msk kanel
    1 msk ingefära
    2 tsk bikarbonat

Gör så här:


Dag 1:
Blanda mjöl och bikarbonat i en skål. Koka vatten och socker.
Tillsätt sirap, smör och kryddor till det varma sockervattnet. Rör ihop allt till en fin jämn smet.
Rör ner mjölblandningen i smeten. Täck degen med plastfolie och låt den stå i kylen minst ett dygn. Degen blir lös men kommer att hårdna i kylen.


Dag 2:
Värm ugnen till 225°C.
Kavla ut degen tunt på bakbordet med lite mjökl. Ta ut kakor med pepparkaksmått eller skär med kniv och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda pepparkakorna mitt i ugnen ca 5 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.
Förvara dem i en fin burk med tätslutande lock.


Kristyr:


    4 dl florsocker
    1 äggvita
    Lite ättiksprit eller citronsaft
    Karamellfärg    

Blanda snabbt ihop kristyren. Gärna med elvisp. Färga eventuellt en del av kristyrsmeten med karamellfärg. Fyll i spritspåse. Spritsa ut i fina mönster på pepparkakorna. Dekorera eventuellt också med strössel och sockerpärlor.


      Pepparkaksmått   Tyllar   Kavel  
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: AMfLFx (motverkar spam)
Inga kommentarer