Klassiska pepparkakor till advent, jul och Lucia. Pepparkaksdeg håller länge i kylskåpet så du kan baka några år gången, när lusten faller på och du vill sprida lite härlig juldoft i huset. Degen räcker till ca 150 kakor.
Ingredienser:
720 g vetemjöl
1 ½ dl vatten
4 dl socker
300 g smör
1 dl ljus sirap
1 msk malda nejlikor
1 msk kanel
1 msk ingefära
2 tsk bikarbonat
Gör så här:
Dag 1:
Blanda mjöl och bikarbonat i en skål. Koka vatten och socker.
Tillsätt sirap, smör och kryddor till det varma sockervattnet. Rör ihop allt till en fin jämn smet.
Rör ner mjölblandningen i smeten. Täck degen med plastfolie och låt den stå i kylen minst ett dygn. Degen blir lös men kommer att hårdna i kylen.
Dag 2:
Värm ugnen till 225°C.
Kavla ut degen tunt på bakbordet med lite mjökl. Ta ut kakor med pepparkaksmått eller skär med kniv och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda pepparkakorna mitt i ugnen ca 5 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.
Förvara dem i en fin burk med tätslutande lock.
Kristyr:
4 dl florsocker
1 äggvita
Lite ättiksprit eller citronsaft
Karamellfärg
Blanda snabbt ihop kristyren. Gärna med elvisp. Färga eventuellt en del av kristyrsmeten med karamellfärg. Fyll i spritspåse. Spritsa ut i fina mönster på pepparkakorna. Dekorera eventuellt också med strössel och sockerpärlor.
Inga kommentarer