Madeleinekakor goda klassiska kakor med litterär touch

Användarnamn

Madeleinekakor - moderna klassiker
2021-03-28 @ 19:01:01
Ljuvliga mjuka franska småkakor med litterär touch.
Madeleinekakor är ljuvliga små spröda sockerkaksliknade kakor med citron- och vaniljsmak i original men som kan smaksättas på olika sätt (mer om det senare). Ibland ser man madeleine som är till hälften doppade i mörk choklad.
Oavsett smälter kakorna i munnen och passar utmärkt både till te och kaffe. 

madeleinekakor

De är snabbfixade och enkla att göra. Madeleinekakan bakas av smör, mjöl, mandel, ägg, socker, honung, vanilj och citron.
Kakan gräddas i särskilda musselskalsformade "madeleineformar" och används ofta som tillbehör till desserter.
Efter gräddningen pudras de med florsocker.

madeleine

Kakorna härstammar från Frankrike och är en riktig klassiker. Namnet började användas i Frankrike under 1700-talet.
Madeleinekakans tillkomst sammanfaller med den ökade användningen av metallformar under 1700-talet. Den omnämns i flera kokböcker från Napoleontiden och det stora genombrottet för kakan kom under början av 1800-talet. 

silikonform för små madelaenekakor   Madeleineform  Madeleineform med 9 hål

Vill man göra en liten litterär resa drickar man lindblomste till precis som i Marcel Prousts klassiker "På resa efter den tid som flytt".
I boken återuppväcker doften och smaken av en madeleinekaka doppad i lindblomste huvudpersonens barndomsminnen, i hans fall ett ofrivilligt minne.

När skeden med te och kaksmulor når hans läppar har han ingen aning om att han ska överraskas av sin historia och minnen väller upp inom honom. 
Den scenen har gjort madeleinekakan till en metafor för något som väcker minnen, speciellt barndomsminnen. 

Original & med matcha
Original & med matcha

Det finns en mängd olika recept på Madeleines kaka.
Jag brukar använda DETTA!

Ofta använder jag en form för mini-madeleine. Lite mindre munsbitar, nästan som praliner.

Några saker är viktiga att tänka på:
Bryn smöret i en kastrull tills de blir gyllenbrynt och luktar nötigt och gott. Det är A & O. Vanligt smält smör blir inte riktigt det samma.
Se till att ta ut kakorna ut formarna innan de svalnat annars fastnar dom lätt. Pudra dem med florsocker när de SVALNAT, inte innan.

Madeleinekakor kan varieras i det oändliga. Smaksätt gärna efter säsong.
Testa saffran, llmofrön, matcha, apelsin eller stoppa ner hallon eller andra bär i kakan innan gräddning.
Doppa ena änden i choklad och toppa med hackade nötter...

Hitta din egen favoritsmak!

Ching/
å
Skriv kommentar:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: EZcHFZ (motverkar spam)
1 Kommentar
#1
Rikard Hernesten
Ser riktigt smarrigt ut, dessa ska vi testa😁
2021-03-30 @ 11:01:26