2023-01-29 @ 17:23:50
Vad har man rispapper till? 5 Tips på hur man kan använda rispapper.
Vad kan man laga av eller med rispapper eller rice paper?
Tips på galet goda saker att göra med rispapper:
1 Gör Vietnamesiska vårrullar.
De ser kanske avanserade ut men är superenkla att göra. Fyll de uppblötta rispappersrundlarna med tunnt strimlade grönsaker, räkor, chili och annat gott. Servera tillsammans med en eller flera goda dippsåser.
2. Gör rispapperschips.
Klipp eller bryt pappren i mindre bitar. Sikta på att försöka dela varje papper i 4 delar. Fritera pappersbitarna snabb i olja och ät som de är eller krydda dem. Enklaste sättet är att lägga alla chips i en rymlig skål, hälla över någon kryddblandning, plasta skålen eller använd ett lock och skaka om tills att alla chips fått krydda på sig.
Använd en kryddblandning du gillar, överbliven krydda från snabbnudlar eller blanda till exempel salt, en aning socker, paprikapulver, torkad persilja lite parmesan, och lökpulver.
3. Gör "skålar" av pappren.
Genom att firtera ett helt runt rispappersark så ett det bubblar upp och blir en frasig skål får man fina ätbara "tallrikar" att servera något annat gott i. Kanske en liten sallad eller röra. Tänk på att servera direkt efter att skålen fyllts. Den ska inte stå länge och blötas upp av det som den fyllts med. Vill du förbrerda håller du skålar och fyllning separat fram till att de ska serveras.
4. Gör en "snabbpizza".
Lägg ett rispapper i en torr varm gjutjärnspanna och lägg på exempelvis lite skuren salladslök eller purjo, knäck ett ägg och rör runt med en gaffel så att du får en "åggröra" toppa med det du vill. Kanske strimlad salami eller skinka, riven ost osv. Toppa gärna med sriracha majo. Vik ihop och ät.
5. Gör friterade vårrullar.
Genom att först försiktigt mjuka upp rispappren. Exempelvis genom att lägga några sallatsblad i förpackningen, försluta och vänta ett par timmar så att pappern blivit liote sega men inte uppblötta som när man gör det "färska" vårrullarna som ovan. Om man glömt det och har brådis går det även att snabbt fukta pappren med vatten. Fyll med nudlar, strimlad vitkål, lök, vitlök, räkor, kyckling, köttfärs.... Var noga när vårrullarna rullas ihop och se till att kantenana "limmar ihop" rullen. Låt dem vila med skarven nedåt. Hetta upp olja till ca 160°C och fritera några rullar åt gången tills att de blir gyllenbruna. De ska inte haka i varandra under friteringen. Servera med någon god dippsås och sallad.
Hur länge håller sig rispapper?
Rispapper är otroligt hållbara. De håller flera år men var noga med att öppnad förpackning inte kommer i kontakt med fukt eller starka dofter. Fukt gör pappren mjuka.
Hur förvarar man rispapper?
Förvara rispappren torrt i sin förpckning. Öppnad förpackning ska förslutas så att ingen fukt eller skarp doft kan smitta eller kontaminera pappren. Ett bra ställe är skafferiet eller köksskåpet.
Tips på galet goda saker att göra med rispapper:
1 Gör Vietnamesiska vårrullar.
De ser kanske avanserade ut men är superenkla att göra. Fyll de uppblötta rispappersrundlarna med tunnt strimlade grönsaker, räkor, chili och annat gott. Servera tillsammans med en eller flera goda dippsåser.
2. Gör rispapperschips.
Klipp eller bryt pappren i mindre bitar. Sikta på att försöka dela varje papper i 4 delar. Fritera pappersbitarna snabb i olja och ät som de är eller krydda dem. Enklaste sättet är att lägga alla chips i en rymlig skål, hälla över någon kryddblandning, plasta skålen eller använd ett lock och skaka om tills att alla chips fått krydda på sig.
Använd en kryddblandning du gillar, överbliven krydda från snabbnudlar eller blanda till exempel salt, en aning socker, paprikapulver, torkad persilja lite parmesan, och lökpulver.
3. Gör "skålar" av pappren.
Genom att firtera ett helt runt rispappersark så ett det bubblar upp och blir en frasig skål får man fina ätbara "tallrikar" att servera något annat gott i. Kanske en liten sallad eller röra. Tänk på att servera direkt efter att skålen fyllts. Den ska inte stå länge och blötas upp av det som den fyllts med. Vill du förbrerda håller du skålar och fyllning separat fram till att de ska serveras.
4. Gör en "snabbpizza".
Lägg ett rispapper i en torr varm gjutjärnspanna och lägg på exempelvis lite skuren salladslök eller purjo, knäck ett ägg och rör runt med en gaffel så att du får en "åggröra" toppa med det du vill. Kanske strimlad salami eller skinka, riven ost osv. Toppa gärna med sriracha majo. Vik ihop och ät.
5. Gör friterade vårrullar.
Genom att först försiktigt mjuka upp rispappren. Exempelvis genom att lägga några sallatsblad i förpackningen, försluta och vänta ett par timmar så att pappern blivit liote sega men inte uppblötta som när man gör det "färska" vårrullarna som ovan. Om man glömt det och har brådis går det även att snabbt fukta pappren med vatten. Fyll med nudlar, strimlad vitkål, lök, vitlök, räkor, kyckling, köttfärs.... Var noga när vårrullarna rullas ihop och se till att kantenana "limmar ihop" rullen. Låt dem vila med skarven nedåt. Hetta upp olja till ca 160°C och fritera några rullar åt gången tills att de blir gyllenbruna. De ska inte haka i varandra under friteringen. Servera med någon god dippsås och sallad.
Hur länge håller sig rispapper?
Rispapper är otroligt hållbara. De håller flera år men var noga med att öppnad förpackning inte kommer i kontakt med fukt eller starka dofter. Fukt gör pappren mjuka.
Hur förvarar man rispapper?
Förvara rispappren torrt i sin förpckning. Öppnad förpackning ska förslutas så att ingen fukt eller skarp doft kan smitta eller kontaminera pappren. Ett bra ställe är skafferiet eller köksskåpet.
Inga kommentarer