2022-10-01 @ 00:00:00
Så lyckas du baka de bästa bullarna till Kanelbullens dag. Bageriernas bullar är ofta helt fantastiska och i en klass för sig. Här är några tips som kan få dina hembakade bullar ännu bättre och godare.
Bageriernas bullar är ofta helt fantastiska och i en klass för sig.
Med några få tips kan få dina hembakade bullar lika goda.
Så lyckas du baka de bästa bullarna till Kanelbullens dag.
10 hacks för perfekta bullarna:
1. Välj ett lite starkare mjöl med hög bindningsförmåga, gärna ekologiskt.
Med starkt mjöl blir glutentrådarna blir längre och bullarna luftigare.
Starkt mjöl är mjöl med högre proteinhalt. Vetemjöl special har exempelvis högre proteinhalt än vanligt hushållsmjöl.
2. Använd kall vätska. Med kall degvätska blir jästiden blir längre och smakerna hinner utvecklas. Ta fram smöret i god tid eftersom det behöver vara riktigt mjukt för att kunna arbetas in i degen.
3. Smält inte smöret eftersom smält smör absorberar mer mjöl och gör bullarna blir kompakta.
4. Använd "blå jäst" alltså den vanliga jästen, inte den "röda" för söta degar som är snabbare än en blå. Är du lite mer avancerad är bullar bakade på surdeg också en bra möjlighet.
5. Knåda och blanda ordentligt. Kör degen i degblandaren länge. Efter 10 minuter kan du göra ett trådtest.
Ta en bit deg mellan fingrarna och när du drar isär ska degen vara trådig och bildaren trådbro mellan tumme och pekfinger som är några centimetrar lång. Får du inga trådar, kör lite till.
6. Jäs länge och gärna kallt. En enda lång jäsning istället för att först snabbjäsa degen i bunke och sedan bullarna. Jäs istället bullarna direkt till plåten i 2 timmar i rumstemperatur eller över natten i kylen (då kan man minska mängden jäst). Lägg bullarna på plåtar i kylen.
När du vill baka av dem tar du ut dem och låter bullarna bli rumsvarma innan de går in i ugnen.
7. Med mandelmassa i fyllningen blir bullarna extra saftiga. Riktigt och rikligt med smör är en annan förutsättning för riktigt goda bullar.
8. Hur många varv och storlek är bäst? Det här är en het bullfråga. Om man gör snäckor är det många som förordar tunna väggar och minst 7 varv för att kanelsnäckorna ska bli riktogt bra. Ska man lyckas med tunna väggar behöver man använda starkt mjöl för att hindra degen att spricka. Andra hävdar arr knutar av olika slag blir bättre, saftigare och håller fyllningen bättre.
Oavsett om du gillar knytar eller snäckor är det viktigaste att alla bullar på samma plåt är lika stora så att gräddningen blir jämn.
9. Grädda lagom länge. Hög temperatur och lite kortare gräddningstid kan ge bättre bullar. Ha tillräcklig hög temperatur för hålla baktiden under 9 min.
10. Pensling innan eller efter gräddning är en anna het fråga.Att pensla direkt efter att bullarna kommit ur ugnen ger ett bättre resultat. Använd traditionell äggpensling eller sockerlag som du kokar på 1,5 del vatten och 1 del socker.
Att baka perfekta bullar kräver med andra ord lite tid.
Har du brådis testa istället en kanelbullekaka.
Samma smak men så mycket snabbare! Recept här.
Med några få tips kan få dina hembakade bullar lika goda.
Så lyckas du baka de bästa bullarna till Kanelbullens dag.
10 hacks för perfekta bullarna:
1. Välj ett lite starkare mjöl med hög bindningsförmåga, gärna ekologiskt.
Med starkt mjöl blir glutentrådarna blir längre och bullarna luftigare.
Starkt mjöl är mjöl med högre proteinhalt. Vetemjöl special har exempelvis högre proteinhalt än vanligt hushållsmjöl.
2. Använd kall vätska. Med kall degvätska blir jästiden blir längre och smakerna hinner utvecklas. Ta fram smöret i god tid eftersom det behöver vara riktigt mjukt för att kunna arbetas in i degen.
3. Smält inte smöret eftersom smält smör absorberar mer mjöl och gör bullarna blir kompakta.
4. Använd "blå jäst" alltså den vanliga jästen, inte den "röda" för söta degar som är snabbare än en blå. Är du lite mer avancerad är bullar bakade på surdeg också en bra möjlighet.
5. Knåda och blanda ordentligt. Kör degen i degblandaren länge. Efter 10 minuter kan du göra ett trådtest.
Ta en bit deg mellan fingrarna och när du drar isär ska degen vara trådig och bildaren trådbro mellan tumme och pekfinger som är några centimetrar lång. Får du inga trådar, kör lite till.
6. Jäs länge och gärna kallt. En enda lång jäsning istället för att först snabbjäsa degen i bunke och sedan bullarna. Jäs istället bullarna direkt till plåten i 2 timmar i rumstemperatur eller över natten i kylen (då kan man minska mängden jäst). Lägg bullarna på plåtar i kylen.
När du vill baka av dem tar du ut dem och låter bullarna bli rumsvarma innan de går in i ugnen.
7. Med mandelmassa i fyllningen blir bullarna extra saftiga. Riktigt och rikligt med smör är en annan förutsättning för riktigt goda bullar.
8. Hur många varv och storlek är bäst? Det här är en het bullfråga. Om man gör snäckor är det många som förordar tunna väggar och minst 7 varv för att kanelsnäckorna ska bli riktogt bra. Ska man lyckas med tunna väggar behöver man använda starkt mjöl för att hindra degen att spricka. Andra hävdar arr knutar av olika slag blir bättre, saftigare och håller fyllningen bättre.
Oavsett om du gillar knytar eller snäckor är det viktigaste att alla bullar på samma plåt är lika stora så att gräddningen blir jämn.
9. Grädda lagom länge. Hög temperatur och lite kortare gräddningstid kan ge bättre bullar. Ha tillräcklig hög temperatur för hålla baktiden under 9 min.
10. Pensling innan eller efter gräddning är en anna het fråga.Att pensla direkt efter att bullarna kommit ur ugnen ger ett bättre resultat. Använd traditionell äggpensling eller sockerlag som du kokar på 1,5 del vatten och 1 del socker.
Att baka perfekta bullar kräver med andra ord lite tid.
Har du brådis testa istället en kanelbullekaka.
Samma smak men så mycket snabbare! Recept här.
Recept
Kanelbullekakan är en mjuk kaka som smakar kanelbulle men går mycket snabbare att baka. Perfekt när du är sugen på bullar men inte hinner vänta på jäsning och annat. En riktig favoritkaka!
Inga kommentarer