Kan man rädda en pastadeg?

Användarnamn

Så räddar du pastadegen
2021-02-22 @ 00:00:00
Så kan du rädda en blöt eller torr pastadeg!
Hur gör man bra pastadeg?
Hur får man till pastadeg som inte smular eller är för blöt eller kladdig?
Några enkla tips på hur du kan rädda en pastadeg.

Ett enkelt klassiskt recept på pastadeg består av 1 ägg per 100 gram durumvetemjöl.
Använd helst minst 3 ägg, gärna fler för att det ska bli bra.
En mycket liten deg är svårare att får till.

Mjöl och ägg knådas samman direkt på bakbordet.
Man kan ta hjälp av en handdegblandare om man vill men händena direkt ner i mjölet går lika bra.
Det går också fint att köra ingredienserna till pastadegen i matberedare men den sista knådningen måste du göra med händerna.

Degblandare för hand
En hand-degblandare underlättar

Om den knådade degen känns för torr kan man blöta händerna och sedan fortsätta knåda,
gör samma sak en gång till om det fortfarande är för torrt. Fortsätt så till du fått en smidig deg.

UNDVIK att hälla vatten i eller över degen. Det blir lätt aldeles för mycket fukt och du får en lös och kladdig deg istället.
Att blöta händerna och applicera den fukten på degen är mycket säkrare.

Är pastadegen däremot för lös eller för blöt så knådar man helt enkelt in mer mjöl, lite åt gången så att den inte blir för torr.

Degen ska absolut inte smula men du ska också jobba på för att få ihop den.

Forma degen till en boll och låt vila i kylskåp minst 1 timme gärna längre över natten är toppen.
Vilan kommer att göra degen lite smidigare.

När degen vilat färdigt ska den bearbetas genom kavling.
Antingen för hand eller med en pastamaskin (kavlingsmaskin).
pstamaskin kavring 
En pastamaskin eller kavlingsmaskin underlättar

Läs mer om pastadeg HÄR!

Fler tips & recept med pasta hittar du HÄR!  

Ching!
//å

PS: Funderar du på att göra egen pasta hemma men aldrig gjort det förut och vill ha lite prylar att börja med för att lyckas så bra som möjligt  kan jag tipsa om det här settet  för pastatillverkning:

Pastaset
Set med fina prylar för pastatillverkning hemma.
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: QvKbCW (motverkar spam)
Inga kommentarer