2024-04-28 @ 18:18:11
Hur skär och skalar man sparris på rätt sätt? 4 tips och några bonustips för att lyckas med grön sparris.
Innan man skär den gröna sparrisen måste stjälkarna trimmas av. Varje sparris har en brytpunkt. I en sparrisbunt brukar skälkarna ha ungefär samma brytpunkt. Fär att hitta brytpunkten tar man en grönsparris ur knippet.
Håll den gröna sparrisen med en hand i varje ände och böj den försiktigt så att du känner var den bör tas av. Det går att knäppa av den träiga nedre delen men att försök att identifiera ungefär var det tråkigt täiga börjar och sen skära alla sparrisarna i bunten på samma höjd funkar fint. Använd en bra väl skärpt kockkniv.
Om sparrisstjälkarna är sega eller mjuka men ändå verkar användbara och knäppet landar väldigt högt kan man skalar ändarna. Dra av några lager skal från botten av sparrisen upp till mitten, det brukar få dem lite finare och mörare.
Nu kan man använda sparrisen.
Vill man skära den kan tipsen nedan vara bra.
Håll den gröna sparrisen med en hand i varje ände och böj den försiktigt så att du känner var den bör tas av. Det går att knäppa av den träiga nedre delen men att försök att identifiera ungefär var det tråkigt täiga börjar och sen skära alla sparrisarna i bunten på samma höjd funkar fint. Använd en bra väl skärpt kockkniv.
Om sparrisstjälkarna är sega eller mjuka men ändå verkar användbara och knäppet landar väldigt högt kan man skalar ändarna. Dra av några lager skal från botten av sparrisen upp till mitten, det brukar få dem lite finare och mörare.
Nu kan man använda sparrisen.
Vill man skära den kan tipsen nedan vara bra.
Bitar: Lägg halva sparrisbunten på skärbrädan och skär rakt över. Längden bestämmer man själv men i många recept används sparrisbitar runt 3 cm. Bitarna passar fint att sautera och använda i soppa. Vill man lyxa till bitarna lite extra så kan man skära med diagonalt.
Tunt skivad: Skär den gröna sparrisen riktigt tunnt, någon stans mellan 0,3 och 0,7 cm. Den tunna sparrisen är god rå i sallader. kombinera görna med hasselnötter, mandel eller valnötter.
Tärnad: Om den nu går att tärna runda sparrisar... men oavsett. Skurna i små bitar ungefär lika långa som sparrisen är tjock. Ge bitarna en snabb blanchering i lättsaltat vatten och använd dem istället för ärtor eller i risotto.
Strimlad: Skala grön sparris på samma sätt som vit sparris genom att hålla stjälken i din icke-dominanta hand (alltså vänster om du är högerhänt) eller låta den ligga den på skärbrädan allt för att sparrisen inte ska gå av. Skala sparrisen med en potatissskalare längs med varje sparrisstjälk till tunna band. Strimlorna är goda råa eller lätt blancherade. Strö dem över pizza och bröd eller blanda ner dem i en härlig vårsallad.
Tunt skivad: Skär den gröna sparrisen riktigt tunnt, någon stans mellan 0,3 och 0,7 cm. Den tunna sparrisen är god rå i sallader. kombinera görna med hasselnötter, mandel eller valnötter.
Tärnad: Om den nu går att tärna runda sparrisar... men oavsett. Skurna i små bitar ungefär lika långa som sparrisen är tjock. Ge bitarna en snabb blanchering i lättsaltat vatten och använd dem istället för ärtor eller i risotto.
Strimlad: Skala grön sparris på samma sätt som vit sparris genom att hålla stjälken i din icke-dominanta hand (alltså vänster om du är högerhänt) eller låta den ligga den på skärbrädan allt för att sparrisen inte ska gå av. Skala sparrisen med en potatissskalare längs med varje sparrisstjälk till tunna band. Strimlorna är goda råa eller lätt blancherade. Strö dem över pizza och bröd eller blanda ner dem i en härlig vårsallad.
Mixat & Maxat
Confiterade anklår har du kanske hört talas om men hur är det med confiterad sparris?
Inga kommentarer