2017-10-25 @ 09:56:58
Mina jäskorgar eller banetton för jäsning av bröd är några av mina mest älskade köksprylar.
Jag är lite löjligt förtjust i mina väl använda jäskorgar.
De flesta av de bröd jag bakar jäser jag i korgar av naturmaterial. Inte plast. En så kallad banetton.
Banettoner passar utmärkt till bakning av surdegsbröd och bröd av vek deg.
När degen jäser i jäskorgen blir den högre, luftigare och brödet får ett fint mönster på ytan.
Brödet smakar godare och ser läckrare ut!
Korgen bör mjölas in ordentligt för att degen inte ska fastna.
Jag använder oftast en mjölad bakduk eller övrdrag i textil i botten på korgen.
Korgen ska inte blötas eller diskas utan rester av degen borstas och skrapas bort efter användning.
Skötselråd för banettoner:
Jäskorgar i rotting ger vackra bröd och har en genuin känsla men naturmaterial behöver lite skötsel och omvårdnad för att hålla länge och vara hygieniska.
Före första användning kan man spraya korgarna lätt med en neutral olja och mjöla in dem.
Före och efter varje användning är det bra att skaka eller borsta ut eventuella rester eller smuts.
Ett tips är att ställa dem en stund i frysen först så eventuella degrester blir spröda och lätt kan skakas ut.
Stapla inte korgarna om de är fuktiga, utan ställ dem luftigt tills de är helt torra.
Då och då (beroende på hur mycket de används) borstas korgarna ordentligt rena.
OM du har riktigt smutsiga eller väl använda korgar kan du därefter ställa dem i
ugnen i 120-130°C med mycket ånga (om du har tillgång till ånga) under ca 20 minuter.
Låt dem därefter torka i ugnen utan ånga.
Korgarna kan också behövas tvättas ur ordentligt med vatten och därefter torkas i ugnen.
När korgarna är torra sprayas de med olja och mjölas in.
Själv har jag aldrig ännu behövt tvätta ur mina med vatten.
Ching/
å
Här kan du köpasaker som är bra att ha:
De flesta av de bröd jag bakar jäser jag i korgar av naturmaterial. Inte plast. En så kallad banetton.
Banettoner passar utmärkt till bakning av surdegsbröd och bröd av vek deg.
När degen jäser i jäskorgen blir den högre, luftigare och brödet får ett fint mönster på ytan.
Brödet smakar godare och ser läckrare ut!
Korgen bör mjölas in ordentligt för att degen inte ska fastna.
Jag använder oftast en mjölad bakduk eller övrdrag i textil i botten på korgen.
Korgen ska inte blötas eller diskas utan rester av degen borstas och skrapas bort efter användning.
Skötselråd för banettoner:
Jäskorgar i rotting ger vackra bröd och har en genuin känsla men naturmaterial behöver lite skötsel och omvårdnad för att hålla länge och vara hygieniska.
Före första användning kan man spraya korgarna lätt med en neutral olja och mjöla in dem.
Före och efter varje användning är det bra att skaka eller borsta ut eventuella rester eller smuts.
Ett tips är att ställa dem en stund i frysen först så eventuella degrester blir spröda och lätt kan skakas ut.
Stapla inte korgarna om de är fuktiga, utan ställ dem luftigt tills de är helt torra.
Då och då (beroende på hur mycket de används) borstas korgarna ordentligt rena.
OM du har riktigt smutsiga eller väl använda korgar kan du därefter ställa dem i
ugnen i 120-130°C med mycket ånga (om du har tillgång till ånga) under ca 20 minuter.
Låt dem därefter torka i ugnen utan ånga.
Korgarna kan också behövas tvättas ur ordentligt med vatten och därefter torkas i ugnen.
När korgarna är torra sprayas de med olja och mjölas in.
Själv har jag aldrig ännu behövt tvätta ur mina med vatten.
Ching/
å
Här kan du köpasaker som är bra att ha:
Inga kommentarer