2020-11-29 @ 00:00:00
Men hur smakar umami? Och vad är det?
Hur smakar umami? Vad är umami?
Den femte smaken är svår att beskriva men den får det att vattnas i munnen, förstärker och lyfter andra smaker utan att själv tränga sig påoch göra stor sak av sig själv.
Vi känner umamismaken i mitten av tungan till skillnad från sött som känns på tungspetsen, salt och surt på tungans sidor och bitterhet längst bak mot svaljet.
Umami finns naturligt i exempelvis sojasås, parmesan, sjögräs, sparris, sardeller, skaldjur, fiskrom, nötter, tomater, torkad svamp, buljong, fisksås, ketchup, tabasco och lufttorkad skinka.
I matlagning används ofta soja, fisksåser och buljonger för att tillsätta umamismak.
Umami kan även framställas som natriumglutamat och används som smakförhöjare i olika kryddblandningar och i buljong.
Den femte grundsmaken upptäcktes i Japan för över 100 år sedan av den japanske kemiprofessorn Kikunae Iked.
Namnet kommer av de japanska orden ”umai” och ”mi” som kan översättas med ”delikat” och ”smak”.
Att beskriva hur umami smakar kan vara lite knepigt då det är en mix av salt, sött och nötigt. Man brukar också säga att smaken är något buljongaktig och att den förstärker smakupplevelsen genom en lång och rik smak av fyllighet, mildhet och tjockhet. Ett bra och konkret exempel på umamismak är misosoppan som ofta serveras till sushi.
Umami kan vara svårt att kombinera med vin eftersom fel kombo kan ge en metallisk bismak.
Ett grundtips är att umami i maten gör att drycken känns strävare och beskare eftersom umamin även verkar på vinet.
Ofta rekommenderas vitt vin eller öl med låg beska till mat med umami.
Produker med umami hittar du HÄR!
Ching!
//å
Saker som är bra att ha:
Den femte smaken är svår att beskriva men den får det att vattnas i munnen, förstärker och lyfter andra smaker utan att själv tränga sig påoch göra stor sak av sig själv.
Vi känner umamismaken i mitten av tungan till skillnad från sött som känns på tungspetsen, salt och surt på tungans sidor och bitterhet längst bak mot svaljet.
Umami finns naturligt i exempelvis sojasås, parmesan, sjögräs, sparris, sardeller, skaldjur, fiskrom, nötter, tomater, torkad svamp, buljong, fisksås, ketchup, tabasco och lufttorkad skinka.
I matlagning används ofta soja, fisksåser och buljonger för att tillsätta umamismak.
Umami kan även framställas som natriumglutamat och används som smakförhöjare i olika kryddblandningar och i buljong.
Den femte grundsmaken upptäcktes i Japan för över 100 år sedan av den japanske kemiprofessorn Kikunae Iked.
Namnet kommer av de japanska orden ”umai” och ”mi” som kan översättas med ”delikat” och ”smak”.
Att beskriva hur umami smakar kan vara lite knepigt då det är en mix av salt, sött och nötigt. Man brukar också säga att smaken är något buljongaktig och att den förstärker smakupplevelsen genom en lång och rik smak av fyllighet, mildhet och tjockhet. Ett bra och konkret exempel på umamismak är misosoppan som ofta serveras till sushi.
Umami kan vara svårt att kombinera med vin eftersom fel kombo kan ge en metallisk bismak.
Ett grundtips är att umami i maten gör att drycken känns strävare och beskare eftersom umamin även verkar på vinet.
Ofta rekommenderas vitt vin eller öl med låg beska till mat med umami.
Produker med umami hittar du HÄR!
Ching!
//å
Saker som är bra att ha:
Inga kommentarer