2017-04-10 @ 21:09:00
Kanapéer, canapé, snittar, mingelmat, tilltugg, fingermat eller Hors d'Oeuvres - kärt barn har många namn. Tips för cocktail party och mingelmeny.
Kanapéer, snittar, mingelmat, tilltugg, fingermat, pinnmat eller Hors d'Oeuvres, kärt barn har många namn.
Vad är vad i djungeln av tilltugg?
Enligt nationalencyklopedin är en kanapé en liten stekt eller rostad smörgås med något läckert pålägg.
Ett elegant och lyxigt litet tilltugg, ofta en munsbitstor smörgås med spännande smaker. Ljuvliga munsbitar att äta på stående fot till drinken eller som god entré till en festlig middag. Ordet kanapé kommer från franskans canapé och kanäven vara en smördegsbakelse eller utbakad i form av ett storflikigt blad.
Laxkanapé
Med snittar avses oftast en aningen större men liten smörgås på mjukt bröd, alltså lite större än en kanapé. En kanapé är en munsbit, oftast bara en liten aptitretare till en drink innan maten. Det råder dock begreppsförvirring så kanapéer och snittar är snarast varianter av samma sak och orden tolkas lite olika.
Servera ett par, tre olika kanapéer till välkomstdrinken för att reta aptiten hos gästerna och skapa samtalsämnen. Det är svårt att tänka sig ett cocktailparty utan en mingelmeny med lyxiga små välsmakande kreationer. Är festen ett rent cocktailparty utan middagssittning kan man servera många olika små rätter och snittar. Innan en middag passar det bäst med några små tiltugg, två-tre sorter per gäst som ett välkomnande drinktilltugg. Det är förstås tillfället som avgör.
De små munsbitarna kan serveras på olika sätt. Det går fint att kombinera flera sorter som klassiska kanapéer på en liten bit ljust eller mörkt bröd, små crustader i brödkorg, i små bägare av plast eller porslin eller direkt på skedar. Pinnmat uppträdd på cocktailpinnar eller lite större grillpinnar är också ett fint alternativ.
Vill man avsluta cocktailpartyt med en liten sötsak går många desserter att göra som minibitar eller i små glas. Det går självklart också att gå en eklare väg och ställa fram skålar med vackra godisbitar, chokladpraliner eller fina småkakor.
Kanapéerna på bilderna är gjorda av Caroline Schwang på Caroline Schwang mat & design.
Förslag:
Foie Gras med skivad sommartryffel och champagneconfit med guldflingor på rågbröd
Klassiska canapéer
Löjrom med crème fraiche, gräslök & rödlök på vitt bröd
Räkor med majo på rågbröd men blomsalt
Gravad lax med hovmästarcréme & dill på rågbröd
Kallrökt laxrulle med gurka, pepparrot & lök på rågbröd
Skagen med löjrom & dill på vitt bröd
Foie Gras med skivad sommartryffel och champagneconfit med guldflingor på rågbröd
Rostbiff med pepparrotskräm och kapris på rågbröd
Rosastekt lamm med fetaostcréme, färska kokta rödbetor & valnötter med lite honung på rågbröd
Rensteksröra med färsk pepparrot & gräslök i skivad tunnbrödsrulle
Rökt renstek med pepparrot & friterad ostronskivling
Skinka med parmesankräm & rostade pinjenötter
Chèvrekräm med serranoskinka & ruccola på rågbröd
Brie med fikonmarmelad & krasse på surdegsbröd
Strut med kronärtskockskräm, tryffelolja och gräslölk
Lite modernare canapéer
Laxtartar med lime, chili, gräslök
Grillad kyckling, guacamole, picklad rödlök, jalapenodressing
Hummerröra med mango, lime & chilimajo på crostini
Minivästerbottentarte toppad med forellrom, creme fraiche & rödlök
Bakad cocktailtomat med getostkräm på crostini
Avocado & tomatröra i tartelette toppad med rostade pinjenötter
Liten tartelette fylld med svamp, svecia & spenat
Sotad tonfisk med allioli
Guacamole, körsbärstomat på vitlöksrostatsurdegsbröd
Rökt ankbröst, körsbärsmarmelad, tryffelcréme, honungsrostade valnötter
Pilgrimsmussla med fänkålssallad, citrusaioli & serranochips
Västerbottencrème toppat med lite hjortronsylt
Chévre med fikonmarmelad & valnötter
Räkor med majo och blomsalt från Ibiza
Pinnar
Körsbärstomat, minimozzarella & basilikablad
Melon, blåmögelost, prosciutto & basilikablad
Melonkulor, prosciutto & cocktailtomat
Bollar av getost, bacon & pistatage
Minihamburgare
Hamburgare med tryffelmajonäs & grönt
Asiatisk kycklingburgare med wasabimajonäs & grönt
Minipizzor
Mozzarella med soltorkadtomat & basilika
Chèvre med färskt fikon
Salami med ruccola & parmesan
Skinka med marinerad kronärtskocka & basilika
Hallonpanacotta med Lilla Lena & silver dust
Det lilla söta
Pannacotta med färska bär med silver dust och kryddsocker "Lilla Lena"
Macarons
Chokladmousse med hallon
Spritsade minimaränger med lite lemoncurd och ett hallon på toppen
Chokladdoppade jordgubbar och apelsinklyftor
Marshmallows doppade i choklad med fint guldigt strössel på toppen på långa grillpinnar
Skär ett kryss nästan till botten av jordgubbar och spritsa en klick grädde eller kräm i
Ta ut rundlar ur skivor av sockerkaka, spritsa på kräm och toppa med ett hallon eller en ätbar blomma
Macarons
Användbara produkter:
Vad är vad i djungeln av tilltugg?
Enligt nationalencyklopedin är en kanapé en liten stekt eller rostad smörgås med något läckert pålägg.
Ett elegant och lyxigt litet tilltugg, ofta en munsbitstor smörgås med spännande smaker. Ljuvliga munsbitar att äta på stående fot till drinken eller som god entré till en festlig middag. Ordet kanapé kommer från franskans canapé och kanäven vara en smördegsbakelse eller utbakad i form av ett storflikigt blad.
Laxkanapé
Med snittar avses oftast en aningen större men liten smörgås på mjukt bröd, alltså lite större än en kanapé. En kanapé är en munsbit, oftast bara en liten aptitretare till en drink innan maten. Det råder dock begreppsförvirring så kanapéer och snittar är snarast varianter av samma sak och orden tolkas lite olika.
Servera ett par, tre olika kanapéer till välkomstdrinken för att reta aptiten hos gästerna och skapa samtalsämnen. Det är svårt att tänka sig ett cocktailparty utan en mingelmeny med lyxiga små välsmakande kreationer. Är festen ett rent cocktailparty utan middagssittning kan man servera många olika små rätter och snittar. Innan en middag passar det bäst med några små tiltugg, två-tre sorter per gäst som ett välkomnande drinktilltugg. Det är förstås tillfället som avgör.
De små munsbitarna kan serveras på olika sätt. Det går fint att kombinera flera sorter som klassiska kanapéer på en liten bit ljust eller mörkt bröd, små crustader i brödkorg, i små bägare av plast eller porslin eller direkt på skedar. Pinnmat uppträdd på cocktailpinnar eller lite större grillpinnar är också ett fint alternativ.
Vill man avsluta cocktailpartyt med en liten sötsak går många desserter att göra som minibitar eller i små glas. Det går självklart också att gå en eklare väg och ställa fram skålar med vackra godisbitar, chokladpraliner eller fina småkakor.
Kanapéerna på bilderna är gjorda av Caroline Schwang på Caroline Schwang mat & design.
Förslag:
Foie Gras med skivad sommartryffel och champagneconfit med guldflingor på rågbröd
Klassiska canapéer
Löjrom med crème fraiche, gräslök & rödlök på vitt bröd
Räkor med majo på rågbröd men blomsalt
Gravad lax med hovmästarcréme & dill på rågbröd
Kallrökt laxrulle med gurka, pepparrot & lök på rågbröd
Skagen med löjrom & dill på vitt bröd
Foie Gras med skivad sommartryffel och champagneconfit med guldflingor på rågbröd
Rostbiff med pepparrotskräm och kapris på rågbröd
Rosastekt lamm med fetaostcréme, färska kokta rödbetor & valnötter med lite honung på rågbröd
Rensteksröra med färsk pepparrot & gräslök i skivad tunnbrödsrulle
Rökt renstek med pepparrot & friterad ostronskivling
Skinka med parmesankräm & rostade pinjenötter
Chèvrekräm med serranoskinka & ruccola på rågbröd
Brie med fikonmarmelad & krasse på surdegsbröd
Strut med kronärtskockskräm, tryffelolja och gräslölk
Lite modernare canapéer
Laxtartar med lime, chili, gräslök
Grillad kyckling, guacamole, picklad rödlök, jalapenodressing
Hummerröra med mango, lime & chilimajo på crostini
Minivästerbottentarte toppad med forellrom, creme fraiche & rödlök
Bakad cocktailtomat med getostkräm på crostini
Avocado & tomatröra i tartelette toppad med rostade pinjenötter
Liten tartelette fylld med svamp, svecia & spenat
Sotad tonfisk med allioli
Guacamole, körsbärstomat på vitlöksrostatsurdegsbröd
Rökt ankbröst, körsbärsmarmelad, tryffelcréme, honungsrostade valnötter
Pilgrimsmussla med fänkålssallad, citrusaioli & serranochips
Västerbottencrème toppat med lite hjortronsylt
Chévre med fikonmarmelad & valnötter
Räkor med majo och blomsalt från Ibiza
Pinnar
Körsbärstomat, minimozzarella & basilikablad
Melon, blåmögelost, prosciutto & basilikablad
Melonkulor, prosciutto & cocktailtomat
Bollar av getost, bacon & pistatage
Minihamburgare
Hamburgare med tryffelmajonäs & grönt
Asiatisk kycklingburgare med wasabimajonäs & grönt
Minipizzor
Mozzarella med soltorkadtomat & basilika
Chèvre med färskt fikon
Salami med ruccola & parmesan
Skinka med marinerad kronärtskocka & basilika
Hallonpanacotta med Lilla Lena & silver dust
Det lilla söta
Pannacotta med färska bär med silver dust och kryddsocker "Lilla Lena"
Macarons
Chokladmousse med hallon
Spritsade minimaränger med lite lemoncurd och ett hallon på toppen
Chokladdoppade jordgubbar och apelsinklyftor
Marshmallows doppade i choklad med fint guldigt strössel på toppen på långa grillpinnar
Skär ett kryss nästan till botten av jordgubbar och spritsa en klick grädde eller kräm i
Ta ut rundlar ur skivor av sockerkaka, spritsa på kräm och toppa med ett hallon eller en ätbar blomma
Macarons
Användbara produkter:
Inga kommentarer