Den bästa guiden till att riva zest av en citron eller lime

Användarnamn

Det ultimata sättet att riva zest av en citron eller lime
2021-02-28 @ 00:00:00
Nej... ett minirivjärn duger nog inte i längden men med lite träning, ett bra zestjärn och några smarta tips får du snabbt upp snitsen.
Zest eller det tunna yttersta färgade skalet på en citrusfrukt som citron, lime eller apelsin används som smaksättare och dekoration i och på mat. kakor, drinkar och efterrätter.
Det smaksätter bland annat citronpaj, limesorbet, apelsinmaräng eller strös ovanpå sallader.
Strimlat citronskal används även i drinkar och cocktails.
river limeskal
Zestjärn Bäst i Test!

Det är bara den yttersta delen av skalet som kallas zest.
Det tunna skalet kan rivas med ett zestrivjärn eller speciellt ciseleringsjärn eller zestjärn.
Ett ciseleringsjärn eller canelleringsjärn används för att göra lite bredare strimlor och ett juliennejärn till tunna dito.

ciseleringsjärn och juliennejärn

Det går naturligtvis att riva skal på ett klassiskt rivjärn men att arbeta med ett riktigt zestjärn är ofta smidigare,
det river bara det färgade skalet och dessutom tar järnet mindre plats i kökslådan och i diskmaskinen.

Hur river man zest eller citronskal på smartaste och bästa sätt?
För att få ut så mycket zest eller rivet skal som möjligt av en citron, lime eller apelsin med minsta möjliga ansträngning är nyckeln till framgång att ändra fruktens vinkel mot järnet under själva rivningen genom att "rulla" frukten mot zestjärnet samtidigt som du drar den kraftigt från botten till toppen av zestjärnet.

Börja att vila rivbladet mot ett fat eller en skärbräda och rikta spetsen på citronen nedåt så att du har märket efter fästet eller kvisten mot dig.
När du drar citronen nerför rivjärnet gör en roterande rörelse med handleden, nästan som om du rullar iväg ett bowlingklot och rotera citronen så att hela det kurvade skalet kommer i kontakt med rivytan på järnet på vägen från början till slutet av rivbladet. Du behöver ta i lite och få ganska bra tryck mellan frukten och järnet.

Citronen gör med andra ord en bågrörelse över rivbladet och när du har nått den andra änden av bladet är det den spetsiga spetsen på citronen som pekar uppåt, mot dig.

Om  du lyckats med rivningen bör du nu ha skapat en vit autostrada utan gult skal från spets till spets på citronen.
Fortsätt nu den här rörelsen tills du har gått hela vägen runt citronen i sidled.
Du har ganska snabbt en helt "skallig" vit citron utan gult skal.
När du väl fått in snitsen skalar du snabbt en citron med bara 8 till 10 drag längs rivjärnet.

citronzest
Ett bra zestjärn gör det enklare.

Nu är du värd en medalj i citronszestning.
Att bli riktigt bra kräver lite övning men det är värt besväret, särskillt om man ska zesta många citroner eller andra frukter på en och samma gång.
Jag lovar...

Ching
//å
Bli först att kommentera:
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
Ange koden: EFjjKJ (motverkar spam)
Inga kommentarer