2023-05-12 @ 17:36:26
Den stora cocktaildagen är ett bra tillfälle att skaka ihop en härlig cocktail eller mocktail och njuta i solen.
World Cocktail Day!
Fira konsten att blanda drinkar - Mixologi.
World Cocktail Day är firandet av mixologins konst och alla våra favoritdrinkar, från en klassisk Manhattan till trendiga Spritzers och alkoholfria mocktails.
Ursprunget till World Cocktail Day kan spåras tillbaka till USA i början av 1800-talet.
Någon påstår att dagen firats sedan 1806, då ordet "cocktail" eller "grogg" var det samma som en blandning av sprit, socker, vatten och bitter.
Datumet den 13 maj sägs hedra publiceringen av den första definitionen av en cocktail i en New York-tidning just den dagen år 1806.
Med det sagt förklaras ordet i en samtida engelsk ordbok som en hästs svans som bärs uppbunden istället för löst hängande...
Cocktails som drink började dock som en brittisk företelse men övergick i amerikansk "ägo" när en bartendern Jerry Thomas skrev boken "The Bartender's Guide".
Den var ett uppslagsverk om hur man blandar drinkar och inneholler recept på några av de bästa klassiska smakkombinationerna.
Under den amerikanska förbudstiden på 1920-talets blandades många av dagens favorit cocktails för första gången. Den alkohol som fanns tillgänglig var oftast inte av någon högre kvalitet så var cocktails det perfekta sättet att göra den insmugglade eller hembrända romen, ginen eller whiskyn drickbar. Drinkar som rommojitos, Manhattan, Sidecar och Tom Collins var motsägelsefullt otroligt populära när spriten var bannlyst och förbjuden.
Dagen är en internationell fest för cocktails med evenemang och tillställningar i barer och restauranger runt om i världen.
Det anordnas cocktailtävlingar och skapas drinkmenyer med nya spännande drinkar.
World Cocktail Day är en tid för både mixologer och cocktailentusiaster att fira sin kärlek till hantverket.
Fira konsten att blanda drinkar - Mixologi.
World Cocktail Day är firandet av mixologins konst och alla våra favoritdrinkar, från en klassisk Manhattan till trendiga Spritzers och alkoholfria mocktails.
Ursprunget till World Cocktail Day kan spåras tillbaka till USA i början av 1800-talet.
Någon påstår att dagen firats sedan 1806, då ordet "cocktail" eller "grogg" var det samma som en blandning av sprit, socker, vatten och bitter.
Datumet den 13 maj sägs hedra publiceringen av den första definitionen av en cocktail i en New York-tidning just den dagen år 1806.
Med det sagt förklaras ordet i en samtida engelsk ordbok som en hästs svans som bärs uppbunden istället för löst hängande...
Cocktails som drink började dock som en brittisk företelse men övergick i amerikansk "ägo" när en bartendern Jerry Thomas skrev boken "The Bartender's Guide".
Den var ett uppslagsverk om hur man blandar drinkar och inneholler recept på några av de bästa klassiska smakkombinationerna.
Under den amerikanska förbudstiden på 1920-talets blandades många av dagens favorit cocktails för första gången. Den alkohol som fanns tillgänglig var oftast inte av någon högre kvalitet så var cocktails det perfekta sättet att göra den insmugglade eller hembrända romen, ginen eller whiskyn drickbar. Drinkar som rommojitos, Manhattan, Sidecar och Tom Collins var motsägelsefullt otroligt populära när spriten var bannlyst och förbjuden.
Dagen är en internationell fest för cocktails med evenemang och tillställningar i barer och restauranger runt om i världen.
Det anordnas cocktailtävlingar och skapas drinkmenyer med nya spännande drinkar.
World Cocktail Day är en tid för både mixologer och cocktailentusiaster att fira sin kärlek till hantverket.
Mixologins konst
Mixologi är konsten och vetenskapen att blanda drinkar.
Det innebär användning av olika ingredienser, inklusive sprit, likörer, bitter, frukt och örter, för att skapa unika och smakrika cocktails.
Mixologens roll är att balansera ingrediensernas smaker och texturer för att skapa en drink som är både god och estetiskt tilltalande.
En av nyckelelementen i mixologi är användningen av kvalitetsingredienser.
Från premiumsprit till färsk frukt och örter, kvaliteten på ingredienserna gör nämligen stor skillnad i slutprodukten.
Mixologer experimenterar också med olika tekniker, som att skaka eller röra för att skapa den perfekta drinken.
Fira World Cocktail Day
Njut en klassisk cocktail i din favoritbar eller experimentera med att blanda dina egna drinkar hemma. Den 13 maj är ett utmärkt tillfälle att börja utforska mixologins värld.
Den som vill skapa egna cocktails hemma med proffsigt resultat bör ha några grundläggande verktyg för att lyckas.
Bra att ha är en cocktailshaker (för vem vill inte ha skakade drinkar?), sil och jigger (mätglas) är viktiga för att mäta och blanda ingredienser.
Du kanske också vill investera i en muddler och en barsked för mer avancerade tekniker.
Så här kommer du igång
Välj ut några få grundläggande cocktails som du vill lära dig och experimentera med olika ingredienser och tekniker.
En klassisk martini kan till exempel göras med gin eller vodka och vermouth, med en twist av citron eller oliver till garnering.
En margarita görs med tequila, limejuice och triple sec, med salt eller socker på glasets kant men får en helt annan smak om du använder en annan likör eller sprit.
Oavsett om du är en professionell mixolog eller en avslappnad cocktailentusiast, är dagen ett utmärkt tillfälle att utforska nya smaker och tekniker.
Mixologi är konsten och vetenskapen att blanda drinkar.
Det innebär användning av olika ingredienser, inklusive sprit, likörer, bitter, frukt och örter, för att skapa unika och smakrika cocktails.
Mixologens roll är att balansera ingrediensernas smaker och texturer för att skapa en drink som är både god och estetiskt tilltalande.
En av nyckelelementen i mixologi är användningen av kvalitetsingredienser.
Från premiumsprit till färsk frukt och örter, kvaliteten på ingredienserna gör nämligen stor skillnad i slutprodukten.
Mixologer experimenterar också med olika tekniker, som att skaka eller röra för att skapa den perfekta drinken.
Fira World Cocktail Day
Njut en klassisk cocktail i din favoritbar eller experimentera med att blanda dina egna drinkar hemma. Den 13 maj är ett utmärkt tillfälle att börja utforska mixologins värld.
Den som vill skapa egna cocktails hemma med proffsigt resultat bör ha några grundläggande verktyg för att lyckas.
Bra att ha är en cocktailshaker (för vem vill inte ha skakade drinkar?), sil och jigger (mätglas) är viktiga för att mäta och blanda ingredienser.
Du kanske också vill investera i en muddler och en barsked för mer avancerade tekniker.
Så här kommer du igång
Välj ut några få grundläggande cocktails som du vill lära dig och experimentera med olika ingredienser och tekniker.
En klassisk martini kan till exempel göras med gin eller vodka och vermouth, med en twist av citron eller oliver till garnering.
En margarita görs med tequila, limejuice och triple sec, med salt eller socker på glasets kant men får en helt annan smak om du använder en annan likör eller sprit.
Oavsett om du är en professionell mixolog eller en avslappnad cocktailentusiast, är dagen ett utmärkt tillfälle att utforska nya smaker och tekniker.
Recept
En sprudlande frisk och fräsch drink med syra från både rosenkvitten och hallon istället för lime eller citron.
En Margarita med lite nya smaker och värmande cayenne, perfekt för hösten och vintern.
En klassisk cocktail. I grund och botten en Tom Collins toppad med bubbel. Den sägs vara skapad av Harry MacElhone 1915.
En härligt frisk och svalkande sommardrink med fläderblomsaft, citron och mynta.
En underbar drink som kan göras med champagne, cava eller läsk. Den alkoholfria varianten är en favorit hos mina barn!
Bubblande svalkande och gott. Lemonad med jordgubbar passar perfekt en varm sommardag.
Ett härligt svalkande och gott persiskt iste. Underbart svalkande. Sötas med honung efter smak.
Inga kommentarer