Det finns tre grundläggande regler för pastaframställning.
Degen bör alltid vara vid rumstemperatur, vattnet ska vara kokande när pastan läggs i och pastan ska alltid kokas al dente.
Utöver dessa tre grundregler kan det räknas upp otaliga bra och mindre bra tips. Här kommer några som jag tycker är bra.
1. Planera och ha framförhållning
Gör gärna pastadegen dagen eller kvällen innan den ska bakas. Plasta degen och låt den ligga över natten. Ta ut degen en stund innan du börjar kavla så att den har rumstemperaturnär du börjar bearbeta den.
2. Rätt verktyg gör det enklare
En riktigt bra pastamaskin är guld värd, den gör kavlingen så mycket enklare.
Riktigt bra spritspåsar är fantastiska att ha till fyllning i tortellini och ravioli. Det blir enklare att portionera ut fyllningen och köket blir mindre kladdigt. En liten sprayflaska med vatten för att fukta pastan eller en kopp vatten att fukta fingrarna i är också ett bra tips för att få fylld pasta att fästa samman runt fyllningen så att inget läcker ut vid kokningen.
Pastan skärs i delar av pastamaskinen
En lång kavel är bra om du vill kavla för hand
3. Med eller utan ägg?
Ägg i pastadegen är fantastiskt men det kan vara smart att använda recept där ägg mäts i vikt istället för antal.
4. Var sak har sin tid
Gör ett moment i taget. Var metodisk.
Kavla först ut all pasta.
Skär sedan allt och fyll till sist. Plocka undan och håll rent runt omkring dig i köket.
5. Tänk på var du lägger den färdiga pastan
Lägg färdig pasta - fylld eller ofylld på ett bakplåtspapper med semolina-mjöl.
Det hindrar degen från att kleta fast i köksbänken eller något annat ställe.
6. Håll fyllningarna fuktiga
Om du gör fylld pasta bör fyllningarna inte vara för torra.
Det är inte gott med torr fyllning. För blöt fyllningförstör docj pastadegen så det är en tuff balansgång.
Ett rättesnöre kan vara att fyllningen ska kunna spritsas ur en spritspåse - inte rinna men heller inte vara svår att trycka fram.
Den smarta ravioliformen gör snabbt många fina kuddar.
7. Låt inte pastan torka ut, eller?
När du gjort pastadegen ska du direkt plasta in den i plastfilm. Eftersom degen torkar snabbt ska den hållas täckt under tiden du gör alla moment till fylld pasta. Lägg en plastfilm eller en upp och ned vänd bricka ovanpå pastan som väntar på att bearbetas ytterligare eller ett annat moment.
Gör du spagetti, tagliatelle eller linguine ska pastan dock torka len stund efter att den kavlats. Om den inte fått torka lite kladdar srtimlorna lätt samman och pastan kan smaka degigt.
Här upp pastan till torkning på ett hopvikbart ställ.
8. Fortsätt vara nyfiken
Sluta aldrig läsa om pasta. Testa nya recept och prova nya ingredienser och blandningar.
Fler tips & recept hittar du HÄR!