2022-06-10 @ 00:00:00
Vad är vad bland balsamico? vad skiljer dem åt och vad får kallas balsamico?
Vad är vad bland balsamico? Vad skiljer dem åt och vad får kallas balsamico?
Balsamvinäger är vinäger med historiskt ursprung i området kring den italienska staden Modena.
Det finns tre huvudkategorier balsamico;
Aceto Balsamico Tradizionale DOP, Aceto Balsamico di Modena IGP och balsamvinäger eller balsamico.
Aceto Balsamico Tradizionale DOP tillverkas antingen i Modena eller Reggio Emilia och får endast innehålla druvmust som kokas i unik process och där jäsningen sker långsamt i fat av trä till en mycket exklusiv balsamico.
D.O.P. – Denominazione di Origine Protetta (på svenska SUB – Skyddad Ursprungsbeteckning) anger att ett livsmedel eller en lantbruksprodukt både härstammar från och är framställd, bearbetad och tillverkad i det gällande området.
Aceto Balsamico di Modena IGP kan även den tillverkas antingen i Modena eller Reggio Emilia men har en något enklare tillverkningsprocess där druvmusten blandas med vinäger. En produkt märkt med IGP-sigill avser en jordbruksprodukt eller ett livsmedel vars kvalitet och egenskaper är kopplade till det berörda geografiska området. Minst en av tillverkningsfaserna måste ske i respektive IGP-område. Märkningen har lägre krav än DOP.
Produkter som endast är märkta med balsamvinäger eller balsamico har inget lagligt skydd och kan därför tillverkas var som helst och består vanligtvis enbart av vanlig vinäger och färgämne.
Vad är DOP & IGP? Läs mer...
Gör egen "finbalsamico" lik treditionale av din vanliga balsamico. Läs mer...
Saker du kanske gillar:
Balsamvinäger är vinäger med historiskt ursprung i området kring den italienska staden Modena.
Det finns tre huvudkategorier balsamico;
Aceto Balsamico Tradizionale DOP, Aceto Balsamico di Modena IGP och balsamvinäger eller balsamico.
Aceto Balsamico Tradizionale DOP tillverkas antingen i Modena eller Reggio Emilia och får endast innehålla druvmust som kokas i unik process och där jäsningen sker långsamt i fat av trä till en mycket exklusiv balsamico.
D.O.P. – Denominazione di Origine Protetta (på svenska SUB – Skyddad Ursprungsbeteckning) anger att ett livsmedel eller en lantbruksprodukt både härstammar från och är framställd, bearbetad och tillverkad i det gällande området.
Aceto Balsamico di Modena IGP kan även den tillverkas antingen i Modena eller Reggio Emilia men har en något enklare tillverkningsprocess där druvmusten blandas med vinäger. En produkt märkt med IGP-sigill avser en jordbruksprodukt eller ett livsmedel vars kvalitet och egenskaper är kopplade till det berörda geografiska området. Minst en av tillverkningsfaserna måste ske i respektive IGP-område. Märkningen har lägre krav än DOP.
Produkter som endast är märkta med balsamvinäger eller balsamico har inget lagligt skydd och kan därför tillverkas var som helst och består vanligtvis enbart av vanlig vinäger och färgämne.
Vad är DOP & IGP? Läs mer...
Gör egen "finbalsamico" lik treditionale av din vanliga balsamico. Läs mer...
Saker du kanske gillar:
Inga kommentarer