Ingredienser:
3 msk lakritspulver eller lakritsgranulat
2 dl vispgrädde eller (eller ex iMat havregrädde från Oatley)
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk smör
Gör så här:
Häll alla ingredienser utom lakrits i en tjockbottnad gryta. Låt bubbelkoka på ganska högvvärme. Använd gärna en vid panna. Den större ytan förkortar koktiden.
Placera under tiden ut knäckformar på en bricka eller plåt alternativt förbered en plåt genom att smörja den med olja eller lägg ut din silikonduk för att kunna hälla ut ett lager knäcksmet på.
Rör då och då i grytan framför allt på slutet då knäcksmeten börjar bli brun. När bubblorna är små och kokar tätt är knäcken klar. Har du en termometer ska den visa minst 126 grader, gärna lite mer. Vid 140 grader blir knäcken riktigt hård. Låt verkligen knäcken koka samman. För mjuk knäck är inte så kul.
Du kan göra kulprovet för att se om knäcken är färdig. Häll några droppar knäcksmet i ett glas eller kopp med kallt vatten. Går knäcken lätt och kladdfritt forma till en kula är knäcken färdig. Är knäcken för lös så kokar du lite längre och gör om kulprovet.
Mindre blött är att ha ett fat (eller flera) på lut i frysen och på det frusna fatet ringla en tunn stråle knäcksmet. Knäcken stelnar snabbt av kylan och du ser och känner exakt hur hård den hunnit bli.
Strax innan knäcken är färdig tillsätter du lakritspulver (kan ersättas med 10st mortlade turkisk peppar). Vill du delar du smeten och gör en med mandel och en utan. Sänk värmen. Knäcken är ju färdig men ska nu hållas varm så att den inte stelnar innan den kommit i formarna.
Häll smeten från en panna eller kanna med pip ned i formarna eller använd två skedar - en lite större sked som du öser ur grytan med och en lite mindre sked som du parerar och hjälper till med. Men arbeta så fort som möjligt, eftersom knäcken stelnar snabbt.
Vill du ha lite salt smak kan du toppa knäcken med flingor av svart eller vitt salt.
Knäckformarna välter lätt, det blir stadigare om man använder dubbla formar.
Läs mer om knäck HÄR!
Saker som är bra att ha hittar du här: