Chokladkola är ett mycket uppskattat inslag bland julgodiset på gottebordet. Så god att du kanske gör den även till påsk? Recept för ca 75 kolor.
Ingredienser
100 g smör
3 msk kakao
3,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl sirap
2 dl vispgrädde
Gör så här
Smält smör i en stor kastrull och rör ned resten av ingredienserna. Koka blandningen utan lock, rör om då och då i 1/2-1 tim. Med en vidare kastrull kortas kokriden.
Kolan är klar när en droppe av smeten nedhälld i kallt vatten kan formas till en seg och hård kula.
Har du termometer ska den visa 122-125°C.
Häll upp den färdigkokta smeten i en välsmord liten långpanna ca 20×30 cm.
Låt kolan kallna och skär eller klipp den sedan i ca 2×2 cm stora bitar och linda in var och en i smörgåspapper eller cellofan.
För extra chokladsmak doppar du kolorna i smält mörk choklad.
Inga kommentarer