Bryt pizza-trenden med kryddig turkisk lahmacun. Imponera vänner med turkiska flatbreads med kryddig lamm-topping rullade i Sumac picklad lök.
Ingredienser:
Deg
500g mjöl
300 g vatten
50g jäst
En nypa salt
Olivolja
Lök- och persiljsalad
2 tunnt skivad lök
4 msk citronsaft eller milda ättika
½ tsk fint havssalt
2 tsk sumak
1 liten knippa hackad persilja
Lamm-topping
130 g lammfärs
1 finhackad tomat
1 hackad lök
4 krossade vitlöksklyftor
2 msk söt paprika
0,5-1 tsk aleppopeppar
finhackad mynta
finhackad persilja
salt
Gör så här:
Blanda jäst, salt och vatten, rör sedan ner mjölet och låt gå i maskin elller knåda för hand, elsr ca 10 minuter. Lägg degen i en oljad skål och täck med plastfilm. Låt degen jäsa i ca 1 timme, tills den dubblats i storlek eller låt den stå över natten i kylskåpet.
Skär i 8 lika delar. Kavla ut till 5 mm tjocka rundlar som får jäsa under duk eller oljad plastfilm i ca 1 timme.
Under tiden blandar du skivad lök, citronsaft, salt och sumak till löksalladen och lsälleri kylskåpet.
Värm ugnen till 200°C.
Till lammröran blandar du lammfärs, tomat, lök, vitlöksklyftor, varm pepparpasta, hackad persilja, mynta och salt. Fördela blandningen på degplattorna mrn lämna ca 1/2 cm utan topping runt vid kanterna på degen. Baka i 12 minuter.
Låt "pizzorna" svalna lite. Rör den hackade persiljan i de sumakpicklade lökskivorna och strö blandningen över de platta bröden för att servera.;
BRA ATT HA:
Inga kommentarer