En fantastisk sås som passar till "allt".
Ingredienser:
1 hel oskalad vitlök
1 klyfta rå skalad vitlök
2dl extra jungfruolja, varav lite till vitlöken
2 msk Dijon senap
2 msk sherry eller moscatelvinäger
1 1/2 msk vitvins vinäger
2 äggulor
5 ansjovisfiléer
Saft av 1/2 citron (mer om det behövs)
Salt och nymal terricelly svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200° C.
Klipp bort den yttersta toppen på vitlöken (kanske 5-7mm) och placera löken med toppen upp i en vitlöksbakare och stänk över lite vatten och olivolja (alternativt lindar du in löken i aluminiumfolie och göra ett löst inslaget litet paket).
Baka i ugn ca 45 minuter.
Låt vitlöken svalna i bakaren eller folien.
Tryck ut 5 rostade vitlöksklyftor ur den bakade vitlöken (spara resten foch ät till grillat eller bred dem på rostat eller grillat bröd med smör)
Kör den rostade och den råa vitlöken, kryddnejlika, senap, vinäger, äggulor, ansjovis och citronsaft i en mixer eller matberedare i ca 30 sekunder eller tills de är fint hopblandade.
Tillsätt sedan olivoljan i en tunn stråle medan mixern går och fortsätt mixa till du fått en fin slät sås.
Smaka av med salt, peppar och mer citronsaft om det behövs.
Såsen håller minst en vecka i kylskåp.
Saker som kan vara bra att ha hittar du här:
Såsen kan användas till det mesta.
Testa den som:
salladsdressing
sås till skaldjur
sås på stekta pilgrimsmusslor
dip till chips
ringlad i en mustig grönsakssoppa
sås till kokta & grillade grönsaker
Inga kommentarer