En riktigt smaskig tårta med marsipan, grädde och hallonsylt. En klassiker som alla gillar!
Ingredienser:
Tårtbotten:4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1,5 tsk vaniljsocker
Fyllning:
2,5 dl hallonsylt
5 dl vispgrädde
Vaniljkräm:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 äggulor
2 msk maizena
1,5 msk strösocker
1 tsk vaniljpulver
Dekoration:
750g grön eller rosa marsipan
50g mörk choklad
En nypa florsocker
Majsstärkelse att kavla ut marsipanen på
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med bakplåtspapper.Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt med elvisp. Sikta ner vetemjöl, potatismjöl och vaniljsocker.
Vänd ihop försiktigt till en jämn smet, använd gärna en slickepott.
Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30–45 minuter.
Ta ut och låt den svalna lite innan du vänder den upp och ner på ett galler.
Rör samman alla ingredienser till vaniljkrämen i en kastrull.
Låt den sjuda på svag värme medan du konstant rör om tills krämen börjat tjockna.
Ta bort kastrullen från värmen och vänd över krämen i en skål.
Låt krämen svalna i rumstemperatur innan du fyller din tårta med den.
Dela botten i tre delar och placera det understa lagret på ett tårtfat.
Fyll det första lagret med hallonsylt och det andra lagret med vaniljkräm.
Vispa upp grädden.
Lägg ett generöst lager på toppen av tårtan och täck tårtan med ett tunnare lager runtom.
Ställ tårtan i kylskåpet för att stelna och kavla ut marsipanen.
Knåda marsipanen för hand tills den blir mjuk och kavla sedan ut den ca 3-4 mm tjock.
Använd majsstärkelse om marsipanen fastnar, allra lättast blir det om man använder en utkavlingsmatta.
Det är viktigt att marsipanen är större än vad som behövs för att täcka tårtan så att du har marginal.
Vänd marsipanen över den kalla tårtan och släta ut och skär bort överflödig marsipan.
Om du vill kan du dekorera din prinsesstårta med smält och avsvalnad choklad, florsocker och blommor av marsipan.
Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Saker som är bra att ha:
Inga kommentarer