Det här är kanske inte en helt traditionell japansk ramen utan en fusion mellan det bästa av den japanska läckerheten och taiköket. Väl värd att testa.
Ingredienser:
1 msk sesamolja
1 liten bit riven ingefära
3 pressade eller rivna vitlöksklyftor
2 dl purjolök i tunna ringar
2 charlottenlökar skurna i längdriktningen
2 skivade portobellosvampar eller motsvarande
1 tunnskivad röd chili
1/4 tsk grön eller röd currypasta, eller efter smak
1/2 tsk chilisås
1 tsk salt
ca 1/2 tsk peppar
2 tsk curry (pulver)
1 liter buljong på bella buljong
4,5 dl kokosmjölk, men bara kokoskrämen som samlas på toppen i förpackningen (spara kokosnötvattnet för smoothies eller dyl).
1/2 tsk fisksås
1 tsk limejuice, använd resten som garnering
1 salladslök tunt skivad
1 liten bok chop, eller någon typ av kål eller salladskål
2 dl böngroddar
1dl sockerärter
2 morötter, i band (med potatissskalare)
1 paket tunna risnudlar, kokta enligt instruktionen på förpackningen
Gör så här:
Värm sesamolja i en panna och bryn ingefära, vitlök, purjolök, charlottenlök, svamp och röd chili tills chilin börjar mjukna och svampen karamelliserar, ca 5-8 minuter.
Lägg i currypasta, chilisås, salt, peppar och curry och koka ihop snabbt.
Häll i buljong, kokoskräm, fisksås och limejuice. Koka upp på medelhög värme, sänk värmen och sjuda i 20 minuter.
Smaka av och justera kryddningen efter behov.
Lägg i kål, böngroddar, ärter och morötter och låt allt bli genomvarmt men inte koka sönder. Grönsakerna ska ha lite frasigt tuggmotstånd.
Lägg i kokta risnudlar och servera.
Inga kommentarer