Kanske lite ovanlig men hallonkola är ett uppskattat julgodis! Riktigt god både till jul och andra tider på året. Det här receptet ger en sats om ca 25 stycken kolor.
Ingredienser
225g frysta eller färska hallon
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
Gör så här
Tina hallonen om de är frusna och passera dem genom en sil. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna lägg dem tillsammans med hallonpurén och den urskrapade vaniljstången i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde, socker och sirap och koka under omrörning i ca 15-30 minuter till smeten är ca 125°C eller gör kulprovet. (Droppa lite kolasmet i ett glas kallt vatten. Om smeten går att forma till en seg kula av kola så är den klar). Ta upp vaniljstången och häll upp kolasmeten i en smord form ca 20×20 cm och låt den stelna. Skär med en vass kniv till fyrkantiga kolor. Slå in kolorna i smörpapper, cellofanpapper eller gör dem till små vackra paket med fina snören.Inga kommentarer