Gimbap är vanligt gatumat i Sydkorea. Ingredienserna kan variera lite, men sushi ris och inlagda grönsaker brukar alltid finnas i en klassisk gimbap.
Ingredienser:
För fyllning3,5 dl rå spenat
1,5 tsk sesamolja
1,5 tsk salt och svartpeppar
1,5 tsk olja
0,5 st morot (skalad och skuren)
1 st tunt ark eomuk (fiskkaka), skuren i tjocka remsor
85 g burkskinka
2 st ägg, vispade
4 st remsor av danmuji (inlagd gul rädisa)
För rullarna
4 st noriblad
7 dl nykokt kortkornigt ris
1 msk sesamolja
0.25 tsk salt
"Så nära genuin kimchi man kan komma om man inte gör den själv. Konsistensen &...
99 kr
0
Gör så här:
Förbered spenaten: Koka upp en kastrull med vanligt vatten och blanchera spenaten tills den blir ljusgrön i cirka 45 sekunder. Överför sedan spenaten till ett isbad, eller överför den till ett durkslag i diskhon och blöt spenaten med kallt vatten. Krama spenaten för att ta bort överflödigt vatten och lägg ner den i en skål. Krydda med 1,5 tsk sesamolja och 1/8 tsk salt. Blanda flitigt och ställ sedan åt sidan.Förbered de återstående ingredienserna för fyllning i gimbap: I en stor och väloljad stekpanna, arbeta i fler separata omgångar, fräs dina morötter, eomuk och burkskinka väl, krydda morötter och eomuk med salt och peppar efter egen smakpreferens (burkskinka behöver ej extra salt), tills de är mjuka och fint gyllene färg. Ställ åt sidan.
Koka de vispade äggen med en nypa salt i en oljad nonstick-panna. Snurra pannan så att den täcker hela ytan och så snart botten är stel, ungefär 2 minuter, använd en gummispatel för att försiktigt vända ägget som en pannkaka, gör ditt bästa för att hålla det i ett stycke så den inte går sönder. Koka tills ägget precis har stelnat, ytterligare 30 sekunder. Låt äggen svalna, och när de har svalnat, skär i långa och tjocka remsor och ställ åt sidan.
Förbered rise: lägg det varma , nykokta riset i en mixerskål. Tillsätt 1 msk sesamolja och 1/4 tsk havssalt. Blanda väl med en stor sked.
Lägg ihop gimbap: lägg 1 ark gim på en bambumatta. Fördela cirka 1/2 till 3/4 kopp ris över två tredjedelar av noribladet på ett jämnt lager och lämna den översta tredjedelen av noribladet tomt. Fördela de beredda ingredienserna horisontellt i rader, börja från sidan närmast dig.
Rulla gimbap: använd båda händerna och hjälp av bambumattan, börja från sidan närmast dig, lyft upp botten av tången och vik upp den för att täcka fyllningen, stoppa in fyllningen med fingrarna. Använd bambumattan för att applicera ett jämnt och fast tryck, pressa för att säkerställa att fyllningen stannar på plats. Rulla tills du når slutet av riset.
För att stänga gimbap-rullen, med hjälp av fingertopparna, sprid en liten mängd vatten vid kanten av den tomma tången och rulla för att försegla. Om din gimbap inte stänger, sprid lite ris för att använda riset som ett lim.
För att servera, pensla rullarna lätt med sesamolja. Använd en vass kniv och skär gimbap i jämna små bitar. Servera och njut!
Inga kommentarer