Nästan nyttiga brownies med massor av chokladsmak, lite salt toppade med chokladkola och nötter med tillsats av japansk vit miso som höjer smaken till skyarna!
Ingredienser:
Brownies:
730g florsocker
400g mandelmjöl
200g kakao
1½ tsk salt
1 msk vaniljpulver
7 äggvitor (ca 250g)
130ml matolja
Brända miso-mandlar:
Matolja
400 g rostade mandelflagor eller en blandning av nötter, frön & mandel
170g strösocker
(1 msk glukos)
4 msk vatten
4 msk kokosnötolja
½ tsk bakpulver
1 tsk salt
3 msk vit misopasta
1 msk sesamolja
Miso-kola:
3 msk smör
1 burk kondenserad mjölk
300g mörk choklad i pellets
1dl vit misopasta
Gör så här:
Brownies:
Värm ugnen till ugnen till 175°C.
Klä en långpanna ca 45x33cm med bakplåtspapper.
Sikta ner florsocker, mandelmjöl, kakaopulver, vanlij och salt i en stor skål.
Blanda.
I en annan skål rör du ihop äggvita och olja.
Blanda ner de våta ingredienserna i de torra och rör ihop så att du får en mycket styv smet och alla torra ingredienser har absorberats.
Sprid ut degen så jämnt som möjligt i formen och baka i 12 till 15 minuter.
Kakan ska vara i mitten är inställd och fast vid beröring.
Låt svalna.
Brändamandlar och nötter:
Minska ugnsvärmen till 150°C.
Smörj en stor skål med olja.
Lägg i mandel och nötter, krossa försiktigt med händerna.
Blanda socker ( ev glukos) och vatten i en gryta. Koka över medelhög värme i drygt 5 minuter tills en gyllenbrun karamell bildas.
Blanda försiktigt runt i pannan ibland, men rör inte om hela tiden.
Minska värmen och rör i olja, salt och bakpulver innan du vispar i miso-pastan.
Karamellen kan se lite separerad ut.
Häll den varma karamellen över nötblandningen och rör ihop.
Om det blir ojämnt kommer det att ordna sig senare i ugnen.
Rör i sesamoljan och lägg nöt-karamell-blandningen i ett enda lager på en bakpappersklädd plåt och baka i 10 minuter.
Låt svalna helt.
Dela och förvara i en lufttät burk tills den ska användas.
Miso-kola:
Blanda smör, kondenserad mjölk och choklad i en kastrull på ganska låg värme tills chokladen smält helt.
Tillsätt vit miso och vispa slätt.
Bred kolasmeten över brownien och frys hela plåten i minst 1 timme.
Lyft med hjälp av bakplåtspappret hela den kalla kakan från pannan och skär i 18 fina bitar.
När kakan serveras, toppas varje bit med en bit av de kanderade mandlarna.
Saker som är bra att ha:
Inga kommentarer