Äppelrospaj med mandelfyllning och fantastiskt söta rosor av äppelbitar. En romantiskt söt paj.
Ingredienser:
1 pajskalFyllning:
50 g smör, smält
200 g riven mandelmassa
2 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
5-8 syrliga äpplen
vatten
1 citron, pressad saft alternativt en halv tsk citronsyra
kanel
florsocker till dekoration
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Gör pajskalet och förgrädda det.
Under tiden gör du fyllningen:
Smält smör och vispa ägg och socker poröst, tillsätt riven mandelmassa, vaniljsocker och mjöl.
Rör ner det smälta smöret sist.
Häll fyllningen i det gräddade pajskalet.
Äppelrosor:
Kärna ur äpplena och dela dem i halvor. Skiva halvorna tunt i halvmånar.
Lägg äppelskivorna i en bunke (inte av metall) med vatten och pressd citron (citronsyra).
Det ska var så mycket vätska att äppelskivorna täcks.
Kör skålen med äppelmånarna i mikron på full effekt i ca 8 minuter eller tills skivorna mjuknar så mycket att de går att rulla ihop.
Lägg skivorna omlott i en ca 20 cm lång rad och pudra över lite kanel. Rulla sen försiktigt ihop raden så att den formar en ros.
Tryck ner rosen i fyllningen med skalkanten uppåt.
Det går också att rulla ett par skicor äpple i handen, placera dem i fyllningen i pajskalet och sedan sticka ner böjda äppelskivor runt mittdelen.
Prova dig fram till den metod som fungerar bäst.
Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter.
Lite kladdig i mitten ska den gärna vara.
Sikta över florsocker och servera med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.
Saker som är bra att ha:
Inga kommentarer