Pumpapaj toppad med sockrade tranbär, blad och rostade pumpafrön eller mandelflagor. Receptet ger 12 stycken småpajer eller en stor.
Ingredienser:
Pajfyllning:
450g pumpa (muscat eller halloweenpumpa)
2 dl grädde
2 msk socker
1 msk kanel
1 tsk mald ingefära
2 tsk malen muskot
1/2 tsk mald nejlika
lite mald svartpeppar
2 ägg
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 dl strösocker
150 gsmör
2 msk vatten
Sockrade tranbär:
120 g färska tranbär
4,5 dl strösocker (delat på 2)
2dl vatten
Topping:
Sockrade tranbär, pumpafön eller flagad mandel
Gör så här:
Om du vill garnera med sockrade tranbär, gör dem först:Lägg tranbären i en stor skål.
Koka upp hälften av sockret med vatten i en kastrull och rör tills sockret har löst sig.
Ta kastrullen från värmen och låt sockelagen svalna i 5 minuter.
Häll sockerlagen över tranbären och rör om.
Låt tranbären stå i rumstemperatur eller i kylen i 6 timmar eller över natten.
Sila av tranbären från sockerlagen och häll 1 dl socker ovanpå (lagen kan du spara till annat).
Rör runt i tranbären så att de täcks hela vägen runt av strösocker.
Häll de sockrade tranbären på ett bakplåtspapper och låt dem torka i minst 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen.
Nu har du vackra som ser ut att ha fått frost.
Pajdeg:
Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke.
Rör ihop till en gryning massa tillsammans med smör och sedan vatten.
Alternativt kör du alla ingredienser utom vatten i en matberedare.
Tillsätt vatten när en grynig blandning bildats i matberedaren.
Ta mer mjöl om den blir för kladdig eller en aning vatten och den blir för torr.
Knåda ihop till en deg.
Smörj en pajform eller muffinsform med 12 hål och platta ut deg i varje urholkning.
Förgrädda pajskalen i 10 minuter i 200°C.
Fyllning:
Skala och hacka pumpan, koka den mjuk i en kastrull tillsammans med grädde, cirka 15 minuter.
Rör om då och då.
Rör sedan ihop den kokta pumpa och grädde med strösocker kryddor.
Kör allt till en slät smet med hjälp av en stavmixer.
Mixa ner äggen när smeten är lite svalare.
Fyll pajskalet eller småpajerna med pumpasmet och grädda (pumpakärnor eller mandel kan strös på innan gräddning).
Grädda i 25 minuter i 200°C.
Garnera med sockrade tranbär och kanske småbakade blad av överbliven deg eller strö över rostade pumpakärnor eller fladgad mandel.
Inga kommentarer